GPT32 Cerro Castillo: machtige bergen

1 december 2017

Villa Castillo-Mirador Duff-Camp. Porteadores: 22,6km, 1230m. stijgen en 680m. dalen

In het hostel in Villa Castillo wordt goed op de wandelaars gelet: de jongen wil weten wat ik ga doen, geeft informatie over de route en vraagt contactgegevens zodat ik na afloop van de tocht kan laten weten dat alles goed is gegaan. We zijn nog steeds in slecht-bereikbaar Patagonië en stuur ‘m een link waarmee hij via Spot kan zien waar ik ben. ‘Ha, Spot. Je bent goed voorbereid’, reageert hij enthousiast.

Gisteren zijn er bíjna nog wat mensen en politieagenten in de bergen op zoek naar wandelaars gegaan, deze hadden last-minute besloten hadden langer in de bergen te blijven. Na El Bolsón heb ik mijn les geleerd…

Eíndelijk een Huemul

Er blijkt sneeuw op de passen in Cerro Castillo te liggen, maar niet veel. Tenzij er ineens een bak sneeuw uit de lucht komt, kan ik er gewoon wandelen. Alleen een alternatieve route, het park uit, die durf ik niet aan. Er komen bijna geen wandelaars, er is geen markering en er zitten wat steile hellingen. Al met al is het íets te uitdagend voor deze tijd van het jaar.

Aangezien de eerste wandeldag niet bijzonder lang is, vertrek ik op een Zuid-Amerikaans tijdstip: rond 11 uur in plaats van 7 uur.

In een paar uur wandel ik omhoog naar het eerste campamento, daar zet ik Tarptent op en na de lunch wandel ik verder omhoog naar een uitzichtspunt.

Een heen- en weertje mét sterren-uitzicht!

Camp. Porteadores-Camp. El Bosque: 9,2km, 900m. stijgen en 850m. dalen

Op de pas, op 1650 meter hoogte, ligt sneeuw en ik probeer daarom op een tactische tijd te vertrekken: niet te vroeg, want dan is de sneeuw te ijzig. Afdalen is dan vervelend. En niet te laat, want de sneeuw is dan slush en ik heb geen zin in natte voeten en bij iedere stap tot aan mijn knieën wegzakken in de sneeuw.

De jongen van het hostel had gewaarschuwd voor gemeen harde wind op de pas, maar vandaag is het nagenoeg windstil.

Ook is het stil op de sendero: ik kom geen enkele andere wandelaar tegen.

Wél zijn er gletsjers te zien. En een bevroren meer.

En besneeuwde bergtoppen. En watervallen.

Een paar honded meter lager is de complete vallei door het dooien van de sneeuw veranderd in een sompig moeras/rivier.

Regelmatig raak ik de trail kwijt, de trail ziet er namelijk uit als een beek.

Ook vandaag ben ik redelijk vroeg op het campamento; op zich is er genoeg tijd om verder te lopen, maar op de volgende pas ligt meer sneeuw en ik loop ik er liever in het koele ochtend-ijs dan in de warme middag-slush.

Greater Patagonian Trail 32 (GPT32): Cerro Castillo

De kaart is ter illustratie: dit is de geplande route.

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Cerro Castillo   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

Add here your formated description

Op Wikiexplora lees je meer over de GPT en kun je de meest recente informatie vinden.

Heb je iets aan deze informatie? Lees je mijn blog met plezier?
Wandelen en bloggen maakt dorstig!

Dit blog is geschreven op een slimme telefoon in Patagonië: er kunnen fouten in staan. De internetverbinding is ‘op goed geluk’.

Gerelateerde berichten

 • Erna 1 december 2017 at 14:47

  Mooooi. Hier in Duitsland is er nu ook veel sneeuw maar goed koud. Geen slush dus. 😃
  knuf

 • Marie-Jose 1 december 2017 at 14:59

  Ziet er prachtig uit. Hoe bevalt patagonie je ten opzichte van je andere wandelreizen? Bv schoonheid, zwaarte, weer?

 • Biking Banker 2 december 2017 at 17:55

  Hier in NL de eerste rijp op het gras en koude speldenprikjes. Prachtige foto’s weer! Je zet ze tegenwoordig anders in je blog, geloof ik, want niet meer vergrootbaar.
  Hoe gaat het met je pink?

  • Claire 6 december 2017 at 19:54

   Ah dank je. Met Pink gaat het goed; zit er nog steeds aan 😀 foto’s, ik ga er naar kijken. De bestanden op het blog werden wat groot dus heb wat aangepast. Weet niet of het daaraan ligt.

 • Eric 3 december 2017 at 05:09

  He Claire, misschien heb je er iets aan als je weer een goede internet verbinding hebt…
  Digitale kaarten van CONAF om te downloaden. http://www.mapas.mop.cl/
  Ik geniet van je verhalen en foto’s.

  • Claire 6 december 2017 at 19:52

   Thanks ik ga er naar kijken.