Canada, West Coast Trail

5km, een burger en een activist

16 september 2015
West Coast Trail

Van Trasher Cove naar Gordon River, het eindpunt van de WTC, is het 5km wandelen. Volgens geleerden duurt dit zeker 4.5 uur; eerst een uur omhoog via de bekende ladders en dan een paar uur over een uitdagend pad vol modder.

Dit alles blijkt, mede door de droogte, reuze mee te vallen en in zo’n drie uur klim en loop ik naar het pontje die mij en een groepje anderen naar de overkant en het eindpunt brengt. In Gordon River is niets interessants (café, restaurant, etc.) te vinden en dan gebeurd er iets wonderlijks; Port Renfrew ligt zo’n drie kilometer van de trailhead, wat peanuts voor ons ingelopen hikers zou moeten zijn… de anderen vinden dit te ver lopen, dus ik vertrek alleen.

Op de heenweg is de bus gestopt bij een sympathiek eetcafé en nadat ik daar heb gebrunched met een goede hamburger met een grote salade erbij, besluit ik terug naar Victoria te liften. De bus komt om 18.00 uur en ik heb geen zin om uren te wachten: ik ben moe ben en ik heb zin om te douchen en schone kleding aan te trekken.

Het is zondag en mooi weer, er zijn veel dagjesmensen. En binnen vijf minuten heb ik inderdaad een lift helemaal naar Victoria, yeah! Ook dit keer niet van een toerist, maar een local. Ik schaam mij diep, want ik ben zijn naam vergeten, maar zijn verhaal deel ik graag!

Hij komt van het eiland en is naast zelfstandige ook activist. Hij was in Port Renfrew om de plaatselijke bevolking in actie te krijgen tegen de kap van een van de laatste stukjes ‘old growth’ op het eiland. Het gaat om Walbran Valley met bijzondere en enorm grote bomen. Redenen om tegen de kap te zijn is dat het niet duurzaam is de oude bomen te kappen, het geen werk voor de lokale bevolking oplevert en dat het land nog steeds toebehoort aan de native people. Hopelijk lukt het hen de bomen te redden, want ze zijn inderdaad indrukwekkend!

Op deze website is meer informatie én zijn er mooie foto’s van de bijzondere bomen te vinden.

You Might Also Like

 • erna van garderen 16 september 2015 at 22:59

  Begrijp ik het goed. Je ging wandelen maar heb toch de busaar gepakt? En dan terug weer gelift. Tjonge jonge.
  maar je bent weer terug en lekker gedouched. Ook goed.
  hoop idd dat j.doe genoeg stemmen krijgt om het bos te behouden. Is eeuwig zonde om zoiets moois te kappen en dan totaal zonder enig nut.
  duim voor hem. En canada..
  knuf

  • erna van garderen 16 september 2015 at 23:14

   Was het niet Jacky Korn? Van het verhaal?

   • Claire 17 september 2015 at 00:01

    Nee zijn naam staat niet op de website.. maar eh mooie bomen zijn het zeker. Ik ben op de WTC en op de PCT ook wat kanjers tegengekomen, maar mijn camera is niet fancy genoeg om ze mooi de foto te krijgen.

  • Claire 16 september 2015 at 23:58

   Hmm ik heb de West Coast Trail helemaal gewandeld en ben daarna teruggelift naar Victoria, maar eerst heb ik nog een ommetje naar het eetcafé gedaan…zoiets?

   • erna van garderen 17 september 2015 at 17:41

    Ok. Dacht dat je 3 km verder gedaan hebt? Maar goede uitleg 🙂

 • Jimmy 17 september 2015 at 16:43

  Vancouver Island mooi , jij maakt er echt een knap avontuur van .
  En dat alles na de pct ..

  • Claire 18 september 2015 at 16:36

   Dank je wel Jimmy!