A Walk in the Woods

9 december 2015

Vanaf volgende week is de film A Walk in the Woods met Robert Redford en Nick Nolte in de Nederlandse bioscopen te zien. Dit is de verfilming van het gelijknamige boek van Bill Bryson. De film heb ik afgelopen september al in Victoria gezien en omdat de kerstvakantie eraan komt, lijkt het mij een goed moment er een stukje over te schrijven.

Het verhaal

(Reisboeken) Schrijver Bill Bryson heeft het plan de 3500 kilometer lange Appalachian trail door de Amerikaanse wildernis lopen. Omdat hij niemand anders zo gek kan krijgen neemt hij een oude, niet bepaald fitte, vriend mee. Samen wandelen ze de Appalachian trail volgens de trail and error-methode…

Triple Crown

De Appalachian Trail (aan de Amerikaanse oostkust van Georgia naar Maine), de Pacific Crest Trail (4200km, aan de westkust van Mexico naar Canada) en de Continental Divide trail (5000km, ook van Mexico naar Canada maar dan van New Mexico naar Montana) zijn de drie langste LAW’s van de USA. Hikers die alle drie de trails hebben volbracht behalen de titel ‘triple crown’ (en eeuwige roem). Doe je dit twee maal? Dan mag je de titel ‘double triple crown’ voeren (en verdien je nog iets meer eeuwige roem).

…terug naar de Appalachian…

Op en rond de trail zijn veel voorzieningen voor hikers. Bivakkeren kan, maar er zijn ook veel shelters, hutten en lean-to’s (schuilhutten). In het kort kenmerken de Appalachian zich door veel bos en veel hoogtemeters en met regelmaat een dorpje of stad. Deze hoogtemeters zitten niet zozeer in hoge bergtoppen, maar in vele bergkammen die omhoog en weer omlaag gelopen moeten worden.

De film

De mannen in A Walk in the Woods gaan redelijk onvoorbereid en conditieloos op pad. Waardoor het wandelen minder voorspoedig dan gehoopt gaat. De film heeft een heerlijk relaxed tempo en kabbelt voort. Mij spraken vooral de herkenbare scenes aan; gepasseerd worden door sportivo’s die schijnbaar zonder moeite de trail over rennen, die irritante wandelaar waar je niet fatsoenlijk vanaf komt, hoe pak je het aan als je al je kleding in de wasmachine wilt wassen en hoe doe je te voet boodschappen in autoland Amerika?

Ik heb de film met veel plezier gezien, maar ik denk dat ik ook erg genoot van een middag in de bioscoop ‘consumeren’ in plaats van presteren.

Sommige mensen maken zich zorgen dat de Appalachian trail, door deze film, net zo’n groei aan hikers krijgt als de film Wild met de PCT deed –het Wild-effect-. Onterecht, denk ik, want deze feelgood movie is veel ‘sukkeliger’ en minder fotogeniek dan de dramatiek en woestenij van de PCT en het levensverhaal van Cheryl in Wild. Niettemin is het een aardige film die de moeite waard is om te zien.

Ik ben overigens geen mensen op de PCT tegengekomen die de trail zijn gaan lopen naar aanleiding van Wild, wél heel veel hikers die zich hier zorgen om maakten…

Trailer A Walk in the Woods

Gerelateerde berichten

 • Erwin Braak 9 december 2015 at 16:52

  Een geweldig boek. Ook als luisterboek. Wordt voorgelezen door Bill Bryson. Hilarisch. Film draait in Apeldoorn in de Gigant vanaf 17-12.

  • Claire 9 december 2015 at 16:59

   Ik moet stiekem toegeven dat ik het boek nét iets grappiger vond dan de film… maar ik lees dan ook heel erg graag 🙂
   Niettemin een leuke film om te gaan zien!

 • erna van garderen 9 december 2015 at 17:02

  Ook hier in Duitsland komt hij. Natuurlijk onder een kompleet andere naam, maar heb er al veel van gehoord. Twee erg goede spelers, dus kan niet meer stuk. Ben heel benieuwd. Ga hem zeker in het engels zien, want dat is iets waar ik niet aan kan wennen; die nasinchronisatie. Goed geschreven? 🙂
  Al die totaal niet passende stemmen.
  maar goed, toen ik Wild gezien had, had ik niet meer, maar ook niet minder zin om mijn ding te gaan doen. Dus zal ook nu niet zo zijn. Ben heel benieuwd.
  knuf

  • Claire 9 december 2015 at 17:40

   Ja, goed geschreven hoor! Dat nasychroniseerde Duits doet het het niet, hè?

 • Reinhold Vink 10 december 2015 at 10:16

  Leuk,,, ik ga zeker de film zien.
  Wel een beetje onwerkelijk een man van 79 jaar (Redford) zo een tocht maakt.

  Maar goed, ben benieuwd.

  • Claire 10 december 2015 at 18:55

   Zeg niet te snel dat iemand te oud is! Dit jaar ben ik ‘Billy Goat’ een paar keer tegen gekomen. Hij is +/- 75 jaar en heeft héél veel kilometers in de benen. Zie hier een artikel over hem, is dit jaar geopereerd aan zijn hart en zodra hij weer kon was hij weer ‘ontrail’.