Noord-Amerika, Over de PCT, Pacific Crest Trail, Tips

O.A.’tjes voor aankomende PCT-hikers

20 april 2016
PCT California

Vandaag is het een jaar geleden dat ik begon met het hiken van de Pacific Crest Trail, dit lijkt mij een mooi moment om aankomende PCT-hikers van wat O.A.’tjes (ongevraagde adviezen) te voorzien.

1. Zodra je start met hiken begint de klok te tikken…

De PCT is een bizar lange tocht en bij de start, meestal ergens in april, voelt het eindpunt letterlijk en figuurlijk nog heel ver weg. Realiseer je, dat als je van het zuiden naar noorden loopt, je op tijd in Washington wil zijn om de kortere dagen en de eerste sneeuwval van het jaar voor te zijn. Hikerbuddy Brendon is opgegroeid in de buurt van de trail en heeft daar veel en in alle seizoenen gewandeld, zijn advies;

Zorg dat je vóór half september de Northern terminal bereikt

Zo heeft Rocket Llama in 2013 veel geluk gehad nadat zij eind september door een sneeuwbui werd overvallen en een week vast heeft gezeten, lees hier haar dagboek en lees hier het bijzonder mooie verslag van haar PCT-hike in stripvorm.

Daarnaast is het hiken van de PCT een fysieke uitputtingsslag, je lichaam is niet gemaakt om zoveel en zolang te wandelen. Het is onmogelijk om iedere dag voldoende calorieën en voedingsstoffen binnen te krijgen, met veel gewichtsverlies en een groot risico op uitputting en blessures als gevolg. Vooral mannelijke wandelaars verliezen snel gewicht, dames blijven gemakkelijker en langer op gewicht. Veel hikers moeten afhaken omdat ze verzwakt zijn geraakt. Vaak gaat dit gepaard met blessures of het ziek worden van iets relatief onschuldigs maar te vermoeid en uitgeput zijn om te herstellen – denk aan het gatenkaasmodel.

Wil je persé het eindpunt halen? Vergroot je kansen door met gepaste spoed je hike te hiken, zo gezond als mogelijk te eten en wanneer het kan voor je lichaam te zorgen en uit te rusten.

Forrester Pass

2. Less is more

Een lichtere rugtas maakt dat je gemakkelijker loopt, waardoor je minder calorieën gebruikt, zodat je minder eten mee hoeft te nemen, waardoor je nóg gemakkelijker en sneller loopt. Lees de boeken van ultralight backpacking godfather Ray Jardine.

ElCajon

3. Luister nóóit naar Muggles

Een Muggle weet niets van hiken, maar geeft toch advies (meestal in de vorm van een O.A.’tje).

Bijvoorbeeld ‘hier dichtbij is een café’ – meaning 10 minuten rijden met de auto oftewel 15 mile wandelen. Yo, da’s een halve dag lopen, uit de richting… en weer terug!

Of het briefje van een trailangel bij allerlei jerrycans gevuld met water, ergens in de woestijn. Hierop stond dat er écht geen waterbron meer onderweg zou zijn – waardoor ik ging twijfelen, want in het Water Report stond een bron, weliswaar met niet-al-te-schoon-water (maar daar is waterzuivering voor) en een klein stuk offtrail. Uiteindelijk heb ik in mijn, toch al zware rugtas, te veel water meegesjouwd, waardoor ik langzamer liep in die snikhete woestijn, waardoor ik meer dorst kreeg. Grr… Grrr… Grrrr…

Krijg je een lief, aardig of goedbedoeld advies van een Muggle? Gebruik dan deze tactiek; ter kennisgeving aannemen, lief lachen en… negeren!

Sign water

Zou jij dit water drinken? Of toch maar niet?

4. The trail decides

Hikers omarmen het gezegde the trail provides. Het is óók mijn ervaring dat onderweg dingen wel goed komen. Toch zou ik je aanraden zo goed mogelijk voorbereid op weg te gaan, zodat je met eventuele tegenslagen om kunt gaan. Een goede voorbereiding zorgt er daarnaast voor dat je flexibel bent en dat is nodig, want the trail decides.

Extreme hitte en droogte, vroege sneeuwval of een high snowyear, onweer, weggespoelde stukken, irritante vliegen en muggen, bosbranden…

Omstandigheden die een tocht, ver weg van de bewoonde wereld, uitdagend en avontuurlijk maken… maar – in the end – is het de bedoeling om ongedeerd thuis te komen met een camera vol foto’s of een blog vol mooie verhalen, toch?

SAR Helicopter

You Might Also Like

 • Reinhold 20 april 2016 at 19:48

  Mooie tips Claire,
  vrees dat het nog jaren zal duren voor dat ik de PCT kan gaan lopen.
  Maar ik kijk altijd de reisverslagen van andere mensen op youtube,
  ook heel leerzaam!.
  Reinhold

  • Claire 21 april 2016 at 07:10

   Hopelijk lukt het je een keer! 🙂