Kroatië, Via Dinarica

Bitoraj: berig weer

15 juni 2016

Dag 11: Fužine-Sklonište Bitorajka

Aantal km: 23,2

De weersvoorspelling: vandaag en morgen regen.

Dat is volgens de Duitse Wetter-app. De Duitsers hebben altijd gelijk. De barometer is flink gedaald. De barometer heeft trouwens óók altijd gelijk.

Ik wacht wat in het hostel en besluit dan toch te vertrekken. De ochtend begint heel redelijk met af en toe wat druppels of een kleine bui. Het is op dit deel van de Dinarica rustig en behoorlijk berig; ik zie veel poep en pootafdrukken.
image
Aan het begin van de middag barst het los. Veel regen, nog meer regen en heel veel regen. Als het stopt met regenen, waait het waardoor het toch nog een soort van regent… Ik schuil een tijd onder een boom (of liever gezegd; tegen een boom aangeknuffeld).
image
Sklonište Bitorajka

Dan besluit ik naar Skloniste Bitorajka* te lopen. Deze schuilhut ligt bijna 1.5 kilometer van de route, maar er is water (wat er verder onderweg niet is) en ik kan er de avond en nacht droog doorkomen. Vandaag is het geen bivak en tarp-weer! image
Behoorlijk doorweekt kom ik rond 17.00 uur bij de hut aan. Er is zélfs een houtkachel met een voorraad hout aanwezig. De hut is verder simpel en enigszins uitgeleefd. Al snel hoor ik muizen en andere (knaag?)dieren op zolder en rondom de hut bewegen, maar ik ben erg blij met mijn droge en -soort van- warme onderkomen voor vannacht.
image
*Ik geloof dat er vanuit Fuzine een kortere weg dan de Dinarica (via Lić) naar Bitorajka is. Ik durfde deze route niet te nemen omdat ik niet genoeg informatie had, maar in de huttenboeken hebben veel mensen genoteerd dat ze vanaf Vrata komen of er naar onderweg zijn en bij de hut hing een wegwijzer richting Vrata.

Stage 6 Via Dinarica

Dit is stage 6 van de Via Dinarica. Check deze link voor meer informatie en GPS-tracks.

Bekijk meer foto’s op Instagram.Lees je mijn blog met plezier? Trakteer mij op kop warme chocolademelk met slagroom. Dit blog is geschreven op een slimme telefoon, tijdens het hiken van de Dinarica; er kunnen daarom fouten in staan.

You Might Also Like

 • erna van garderen 15 juni 2016 at 15:04

  Dus morgen via Vrata naar Bitorajka. Eerst maar droog en warm worden tussen de muizen. Die zullen ook blij zijn dat er weer eens iemand is. 🙂
  Hier is er ook regelmatig regen. Van drupje voor drupje tot heftige stortbuien met donder en bliksem. Lijkt iets minder te worden. Hoop bij jou ook. Temperatuur is niet slecht.
  Geniet van je dagelijkse verhalen. Of ik er zelf een beetje bij ben. 🙂
  knuf

  • Claire 16 juni 2016 at 07:06

   Ah wat leuk om te horen, ’t s hrijven kost best wat werk. 🙂

 • Wilna Uijtenhaak 15 juni 2016 at 16:17

  Ik kan een beetje met je meeleven, want ik ben in de Eifel aan de wandel. Ook veel regen, gisteren ook met onweer. Gewoon doorsjokken in regenjack en blik op de modder om niet uit te glijden. Leuk is anders.
  Alleen zitten wij aan het eind van de dag in een hotel met douche, schone kleren en een goed bed. Dat is wel even anders dan wat jij doet. Echt stoer. Duim voor je dat het gauw weer droog wordt.
  Leuk om steeds je blog te lezen.

  • Claire 16 juni 2016 at 07:09

   Dat klinkt als een 3-sterren wandeltocht. Daarna zeker nog een glaasje wijn? ‘Zonder twijfel naar de Eifel’ – geniet ervan! En wat leuk dat je mijn blog volgt 🙂