Kroatië, Via Dinarica

De charme van een-nog-niet-helemaal-gereed-zijnde-LAW

11 juni 2016

Dag 7: Crvka Mala Gospa-izvor Kupe-Risjnak NP

Aantal km: 28

De dag begint goed; de zon schijnt, de vogels fluiten en ik heb een prachtig uitzicht vanaf mijn goddelijke bivakplek
Dat er de hele nacht mieren over mij heen kropen vergeet ik maar even. Net als dat een, best wel grote tor, mijn gezelschap interessant vond.

Als ik wegloop van de kerk ontbreekt de markering ineens. Of liever gezegd; het pad. Ik loop een rondje om de kerk. Geen pad. Alternatief: kilometers terug. Dan zie ik een doorgang in de bosjes en waag ik mij aan een doorsteek.

Twee kilometer lang, heuvel af, bosjes, omgevallen bomen, stenen, in één hand een wandelstok en in de andere de GPS. Het feest eindigt met prikkende planten tot borsthoogte. Verhit kom ik het bos uitgestapt. Pffft.

Ik zoek naar het vervolg van het pad aan de andere kant van de weg. Dan, ergens hoger op een rots, zie ik markering. Ik worstel mij er door de begroeiing naar toe. ‘Izvor Kupe 2.45 minuten’ – ik dacht het niet! Niet in deze omstandigheden, hier heeft Clara geen zin in.
image

Het alternatief: wandelen over een verharde weg door romantische dorpjes, het is best OK.
image
Bij de ingang van het NP Risnjak koop ik een ticket bij de ranger. Ik klets wat met hem in mijn beste Frans. Hij verdient wat bij met de verkoop van frisdrank (ijskoude cola!) en lelijke souvenirs (die ik aan mij voorbij laat gaan). Ook hangt hier een briefje dat het wandelpad is gesloten en de verharde weg het alternatief is.

Izvor Kupe

Ik wandel door naar izvor Kupe; de bron van de rivier Kupa. Groen kraakhelder en ijskoud water komt met enorme kracht uit, waarschijnlijk, een enorme ondergrondse rivier gestroomd. Dan, na een paar kilometer wandelen, kom ik op een verharde bosweg uit. Kilometers lang asfalt, slingerend door het bos liggen voor mij…

image
Hoewel ik vandaag ‘maar’ 28 kilometer heb gelopen ben ik kapot; 2km dwars door een bos, 4km wandelen over een wandelpad en de rest; 22km over de verharde weg. Auauauau mijn arme, arme benen.

Nee, dit deel van de Via Dinarica is nog niet helemaal klaar voor het ontvangen van wandelaars.

Stage 3 Via Dinarica

Dit is stage 3 van de Via Dinarica. Check deze link voor meer informatie en GPS-tracks.

Bekijk meer foto’s op Instagram. Lees je mijn blog met plezier? Heb je iets aan deze informatie? Trakteer mij op een stevige kop koffie, ijskoude soda pop of een gezonde salade. Dit blog is geschreven op een slimme telefoon en tijdens mijn wandeltocht; er kunnen daarom wat fouten in staan.

You Might Also Like

  • erna van garderen 12 juni 2016 at 22:14

    Ja, dat komt mij toch wel bekend voor. Brandnetels tot je middel. Daar waar het pad moest zijn. Niet in Kroatië, maar gewoon in het sauerland. Nu zou ik dat pad nooit meer nemen, maar toen werd ik er idd door de GPS doorheen gestuurd. Niet leuk nee. Hopelijk morgen weer een mooiere weg.
    Knuf