Bosnië en Herzegovina, Via Dinarica

De eerste kilometers in Bosnië en Herzegovina

1 juli 2016

Dag 28: Grabovička planina – Lib – Svinjar

Aantal kilometer: 40,6 (+1400 meter omhoog en 1200 meter omlaag).

Om 7.00 uur komt de lokale snorder mij bij het motel in Tomislavgrad ophalen. Dit heb ik geregeld met behulp van de barmeisjes van imperium Popić (tankstation, bar, motel, tractoren en meer). Meneer Snorder spreekt geen buitenlands en ik geen Kroatisch, vandaar.
Met behulp van de GPS zet hij mij 10km verderop bij de trail af. De trail is al van ver te herkennen; hier is Via Dinarica-markering, die tot in het detail zijn voorzien van informatie!
Via Dinarica waymarker
Het weer is met zo’n 25 graden koeler en vandaag is er ook kans op regen. Deze etappe volgt een laaggelegen kam met uitzichten op een dal en in de verte bergen. Boven de bergen vormen zich al wolken, maar voorlopig loop ik de ochtendzon. De heuvels zijn groen en gebloemd, het pad is goed gemarkeerd, onderweg zijn er sinkholes, Oost-Europese kunst en de kruizen van een pelgrimsroute te zien.
image

Lunchen bij Lovre

21 kilometer verderop, aan het einde van de etappe is een bijzondere kapel in een grot, waar ik maar kort interesse voor heb. Want; restaurant Lovre wacht. Het is 12.00 uur en lunchtijd, komt dat even goed uit!

Na een calorierijke lunch en een hartelijk ontvangst, inclusief een cola en een superlekker spinazie-hapje getrakteerd door een andere gast. Kom ik tot de ontdekking dat ik mijn 0.5 liter waterfles ben verloren. Het is een wegwerp fles en niets waard maar het is ontzettend onhandig dat ik ‘m niet meer heb. Ik vraag of ze toevallig zo’n flesje voor mij hebben? De ober komt mij twee literflessen water brengen, die ik niet mag betalen. Het is niet helemaal wat ik nodig heb, maar ik neem het enthousiast aan.

Voor toekomstige wandelaars: een paar huizen verderop zit een minimarkt die dagelijks van 7-21 uur is geopend.
Flowers Bosnia and Herzegovina

Nog een keer!

Onder het eten heb ik bedacht dat ik vandaag ook de volgende etappe ga lopen, nogmaals 21 kilometer met iets meer hoogtemeters. De wolken hebben zich inmiddels opgelost tot onschuldige schapenwolken, het weer is prima en ik heb nog wel zin in een wandeltocht.

Eerst steek ik het dal over, dat is een vlak pad door boerenvelden met bloemen, gras en graan. Daarna volgt een klim de volgende kam op, deze is iets hoger en steiler. Ook hier is veel markering, soms is het even zoeken want dit pad wordt niet veel bewandeld. De markering verstopt zich dan in de begroeiing of de bomen…
image
Eenmaal boven volgt een wandeling over een kam met prachtige uitzichten over het vorige-, het aankomende dal én de bergen die ik morgen in trek.
image
Op de kam is er nog zo af en toe markering, totdat deze helemaal is opgelost.

De top deel ik met Maria.
image
Daarna volgt een afdaling, zonder markering of duidelijk pad. Door het volgen van de lijn op de gps kom ik beneden, waar ook de markering ineens weer opduikt. Hier is ook een stroompje water, waar ik mijn flessen mee bijvul. Een paar honderd verder- en hogerop is de bron met schoon water direct uit de berg, maar ik ben te lui om daar naar toe te lopen. Het water zuiver ik met het filter dat ik toch al bij mij draag.

Er volgt een lange wandeling door een glooiend landschap. Lopen gaat hier snel; er is veel markering en het pad is een gemakkelijk te lopen karrespoor.
Svinjar Via Dinarica
De laatste kilometers gaan weer over een trail; er is markering, maar geen duidelijk wandelpad. Rond 19.00 uur verdwijnt de zon achter de bergen. Ik loop de laatste paar honderd meter naar beneden. In de verte liggen wat huizen en ik vind een bivakplek in de buurt van een landje waar bijenkassen op staan.
image
De GPS telt nog nét geen 42 kilometer.

De kans dat ik ooit een marathon zal lopen is klein, maar een marathon wandelen lukt wel 😉

Stage 28 Via Dinarica

Dit is stage 28 van de Via Dinarica. Check deze link voor meer informatie en GPS-tracks.

Bekijk meer foto’s op Instagram.

Lees je mijn blog met plezier? Trakteer mij op een verfrissend drankje.

Dit blog is geschreven op een slimme telefoon, tijdens het hiken van de Dinarica; er kunnen daarom fouten in staan.

You Might Also Like

 • Emma leenen 1 juli 2016 at 18:29

  Het is daar mooi ongerepte prachtige natuur.
  Je bent veel blonder geworden Claire met je haar kleur je ziet er goed uit.
  Ja en dan weer de zoemmmmmm bijen ze laten je niet los slaap lekker voor straks.
  Dikke smakkerd kus van Emma

 • erna van garderen 1 juli 2016 at 18:57

  Dat is heerlijk lopen. Je hebt ook nieuwe schoenen 😊. Idd blonder (nog blonder😁) geworden. En je bent ook veel groter dan Maria
  Die ziet een beetje geel. Hahaha. Dus dat gaat gebeuren als je daar lang blijft staan. Is al bij je haren begonnen. 😉😉😉.
  Mooie tocht. Slaap lekker straks.
  Knuf

  • Claire 2 juli 2016 at 07:21

   …en vergeet de ‘hikertan’ niet 😉

 • Reisbloggers 1 juli 2016 at 22:03

  Wij vonden het een prachtig land!
  Leuk dat je hem lopend hebt bereisd.

  • Claire 2 juli 2016 at 07:18

   Dank je wel hoor! De Kroaten hebben het maar goed met de prachtige kust én de geweldige bergen 🙂

 • Frans 1 juli 2016 at 23:03

  Hoi Claire, gefeliciteerd met het bereiken van Bosnie! Mooie berige verhalen en mooie foto’s. Je bent nu echt in het land van Den Doolaard aangekomen:-)

  Fijne tocht!

  • Claire 2 juli 2016 at 07:16

   Dank je wel Frans! Meer mooie verhalen en foto’s zijn in de maak en ik ben nu als fan van BIH 🙂

 • Cor Speelman 2 juli 2016 at 07:16

  Hoi Claire,
  Klinkt aanlokkelijk die wandelingen van vandaag, maar 2 x 21 km vind ik een hele afstand in mijn uppie.
  Dus chapeau.
  We genieten dagelijks van je verslag,
  groetjes Tineke en Cor

  • Claire 2 juli 2016 at 07:27

   Dank je wel hoor. Zoveel lopen kan niet altijd, alléén als er niet te veel hoogtemeters zijn en natuurlijk na een voedzame lunch…

 • Brenda 2 juli 2016 at 13:02

  Wow wat een end! Fijn dat je weer zo fit bent! Mooie omgeving hoor, echt heel leuk om je blogs te lezen! Xb

  • Claire 2 juli 2016 at 16:20

   Wat leuk om te horen!