Paklijst, Praktisch, Tips

Detox outdoor

23 januari 2016
Detox Outdoor Greenpeace

Naar aanleiding van mijn vorige blog over hippe outdoorkleding werd ik getipt over de actie ‘Detox outdoor’ van Greenpeace.  Het is natuurlijk de bedoeling dat (outdoor)kleding functioneel is en leuk als ik er een beetje hip mee voor de dag kan komen… maar hoe ironisch is het dat ik, als buitensportliefhebber, in kleding wandel waarvan bij de productie schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen?

Tijdens het produceren van waterdichte en vuilafstotende stoffen en kleding worden veel geperfluoreerde en gepolyfluoreerde chemicaliën (PFC’s) gebruikt. Deze chemicaliën worden, als ze vrijkomen in het milieu, heel langzaam afgebroken. Ze blijven jarenlang in het milieu aanwezig en raken verspreid over de hele wereld. Zo zijn er sporen van PFC’s in afgelegen bergmeren gevonden.

Greenpeace is gestart met de actie ‘Detox Outdoor’ om fabrikanten te vragen hun kleding te zonder PFC-uitstoot te produceren. Hoe kan het, dat de producenten van outdoorkleding adverteren met prachtige actiefoto’s in de natuur, toestaan dat er bij de productie van dezelfde kleding allerlei gevaarlijke chemicaliën in het milieu vrijkomen? Er zijn inmiddels alternatieven voor deze vervuilende stoffen, dus het is niet eens meer nodig dat ze vrijkomen…

Het Zweedse merk Fjällräven is sinds 2015 PFC vrij, sommige merken hebben een paar kledingstukken in de collectie die PFC vrij zijn, maar het merendeel van producten is dit niet, zelfs niet van merken die claimen duurzaam te zijn!

We are a global movement of outdoor lovers. We like walking, hiking, climbing, cycling, camping and we don’t want to pollute the planet with hazardous chemicals.

Detox outdoor: teken de virtuele petitie

Lees op de website Detox-outdoor.org meer, teken de virtuele petitie en deel dit blog op social media -via één van de icoontjes hieronder- als ook jij liever in minder milieubelastende kleding op klein of groot buitensportavontuur gaat!

Nagekomen bericht

Het Engelse Páramo maakt PFC-vrije, technische buitensportkleding. Lees hier het artikel van Greenpeace. Het Duitse Vaude produceert onder het Green shape-label ook milieuvriendelijke artikelen. Check deze link voor meer informatie.

Check deze link voor een update vanuit Detox-outdoor.org.

You Might Also Like