Kroatië, Via Dinarica

Als een outdoorprinses naar de bijna top van de Dinara

29 juni 2016
Trail Dinara Via Dinarica

Dag 25: Knin-Dinara-Glavaŝ

Aantal km: 15

Als ik om 5.00 uur bij het hotel vertrek geeft de nachtwacht mij een ontbijtpakket mee – wat een fijne verrassing!
Waymarker DInara

Na ongeveer een uur wandelen kruis ik een onverharde weg, die net als de trail, naar Brezovac gaat. Er komt een héél oude vrachtwagen de heuvel opgekropen. Ik zwaai vrolijk naar de mannen die erin zitten en iets verder stoppen ze. Het zijn de imker en zijn vrienden. Er is geen discussie mogelijk: ik MOET meerijden. Op de laadbak staan kisten met bijen erin, die gaan ze naar boven brengen.

Als een prinses zit ik op een tuinstoel in de laadbak tussen de bijen met ****uitzicht op de bergen terwijl we langzaam omhoog rijden. Yeah!
Ride up DinaraDeze actie brengt wel mijn planning een beetje in de war; ik was van plan vandaag naar Brezovac te lopen, daar te bivakkeren en bij het ochtendgloren de Dinara op te lopen. Het is hier met zo’n 35 graden namelijk héél erg warm en zo wil ik de hitte vermijden.

Brezovac

De hut in Brezovac is gesloten en wat vervelender is; er zit een slot op de cystern! Geen cystern is geen water, want op de Dinara zijn geen waterbronnen en dat is vanwege het hete weer een probleem.

Verderop staan wat vakantiewoningen, ik hoop daar water te vinden. Ik heb nog 3/4 liter water bij mij, maar dat is karig voor een dag als vandaag. Omdat het nog vroeg is en hier geen water is, wil ik vanochtend tóch de Dinara op en over, want aan de andere kant is wel een hut met water.

Bij de vakantiewoningen zijn er wel cysterns (hoe komen de mensen anders aan water?), maar ze zijn in de huizen gebouwd en ik kan niet bij het water komen. Er staat wel, yeah,  een open vat met regenwater en wat dode vliegen, muggen en andere insecten erin. Lang leve de Saywer waterfilter (schoon water) en limonadepoeder (om de vieze maak te verbloemen)!
Brezovac waterVanwege het warme weer wandel ik in rustig tempo de berg op en hoewel het weekend is zijn er geen andere wandelaars. Via bloemrijke groene weides en lage dennenbomen kom ik bij de kale rotsen boven de boomgrens uit.
Trail Dinara Via Dinarica
De Dinara opwandelen is technisch niet ingewikkeld, het is ook niet een bijzonder mooie berg, maar de uitzichten op de top zijn geweldig!
Top Dinara
In de verte hangen regen- en onweersbuien in de lucht, dus ik maak gepaste haast en wandel verder.

Skloniŝte Martinova Koŝara

Tijdens de afdaling begint het erg warm te worden en bij de shabby schuilhut Martinova Koŝara hou ik pauze en vul ik mijn water bij. In de verte zie ik de eerste twee wandelaars van vandaag.
Skloniŝte Martinova Koŝara
Ik had bedacht hier te bivakkeren, de plek is prachtig, maar de hut is heel erg vies en er zijn veel vliegen. Buiten is er weinig beschutting en het onweer komt dichterbij.
Inside Skloniŝte Martinova Koŝara
De volgende optie is Glavaŝ, ook hier is een schuilhut (in containervorm, net als Ŝugarska duliba). Tijdens de afdaling word ik getrakteerd op Gornji Bunar, een verrassingsbron, alweer met ijskoud water vers uit de berg. Het water in de cysterns is regenwater dat in een betonnen bak is opgevangen e  hoewel het koud water is, kan er van alles in rondzwemmen (insecten, Puh’s, etc.) – na filtering is het prima, maar niet zo fris en lekker als rechtstreeks uit de berg.
image
Het onweer begint nu écht dichtbij te komen, dus ik haast mij naar beneden. Onderweg stop ik kort bij een 15de eeuws fort.
Fort Dinara Glavaŝ

Het onweer barst los

De wind trekt aan, er zijn bliksemflitsen en de eerste regendruppels vallen als ik bij Glavaŝ aankom. Er is niemand bij de hut aanwezig en de deur zit op slot. Snel zet ik mijn tarp op en op het moment dat de regen losbarst kruip ik met mijn rugtas onder de tarp. De regen verandert in hagel zo groot als knikkers en meer dan een uur lang lijkt het alsof er een douche is opengezet.image
Als het stopt met regenen blijkt er aan de andere kant van de container nóg een deur te zitten. Deze gaat wel open… en in de, door de zon opgewarmde slaapruimte kook ik mijn avondeten.

Later komen de twee wandelaars, die ik eerder vandaag had gezien, aan bij Glavaŝ; zij zaten onbeschut op de berg,  midden in de onweersbui. Gelukkig is het allemaal goed afgelopen. Even twijfel ik of ik ze om een lift zal vragen, maar het is al laat en in een overnachtingsplek in een vreemde stad zoeken heb ik geen zin. Glavaŝ is een prima plek en door de lift van de imker vanochtend loop ik al voor op mijn planning.
Glavaŝ Via Dinarica
Morgen loop ik acht kilometer naar de weg en -als het goed is- kan ik daar de bus nemen. Voordat de wandelaars met de auto vertrekken werpen ze mij een appel en wat andere etenswaar toe. 🙂

Stage 22 en 23 Via Dinarica

Dit zijn stage 22 en 23 van de Via Dinarica. Check deze link voor meer informatie en GPS-tracks.

Bekijk meer foto’s op Instagram. Lees je mijn blog met plezier? Trakteer mij op ijskoude cola.

Dit blog is geschreven op een slimme telefoon, tijdens het hiken van de Dinarica; er kunnen daarom fouten in staan.

You Might Also Like

 • erna van garderen 29 juni 2016 at 16:48

  Al met al mazzel 😃. Met de lift, tijdig de tarp opgezet, schone hut, wat te eten en morgenochtend al een voorsprong op je plan.
  Mooie witte bloemen tussen het geel. Hahaha . Wat een kanjers. Je tent heel gebleven?
  Knuf

  • Claire 29 juni 2016 at 19:46

   Ha, ja: een win/win/win-situatie. Hier op de Balkan komt het altijd goed, linksom of rechtsom 🙂 tarp kon de knikkers goed aan, gelukkig maar want er zijn hier niet zoveel lichtgewicht buitensportspullen te koop. x terug!

 • Emma leenen 30 juni 2016 at 10:23

  Clara het bijen meisje wel knus in de bak jammer dat er geen honing te snoepen is.
  Uniek hoor dat maak je nooit meer mee.
  Joekels van hagelstenen en je kan er bijna mee voetballen en een balletje mee
  Slaan om te tennissen.
  Top mensen toch een appeltje 🍏🍎voor de dorst en andere etens waren je kon er weer tegen aan.
  Knuffel Emma

  • Claire 1 juli 2016 at 16:49

   Ja óók hier weer aardige mensen – of we elkaar nu wel of niet kunnen verstaan. Allemaal mannen trouwens, om even wat vooroordelen weg te nemen 😉