Montenegro, Via Dinarica

Dwars door Sinjavina

28 juli 2016

Dag 55 en 56: Žabljak – ergens in een veld

Aantal kilometer: 25

Met een rugtas vol eten verlaat ik Žabljak; een rustdag is fijn, maar in dit dorp is het niet rustig. Dit is dé verzamelplek voor toeristen en wandelaars die Durmitor bezoeken en het gaat goed met het toerisme hier. 

Het is allemaal wat overdonderend, maar de douches, de middagdutjes en het onbeperkt aanbod aan eten waren meer dan welkom!

Ook heb ik er een nieuw clip voor mijn heupband kunnen kopen. De clip kwam weliswaar met een goedkope rugtas en is van niet-bepaald-stevige kwaliteit, maar ik ben allang blij dat ik íets heb kunnen kopen. Verder heb ik geen gastankje voor mijn brander kunnen vinden, terwijl ik juist had verwacht deze hier te kunnen kopen. Ik heb nog genoeg gas voor een paar dagen en daarna gaat het interessant worden met de inkoop van mijn avondeten…

In het Engelstalige blog over Durmitor meer praktische informatie over Žabljak.

Terug in het boerenland
Een paar honderd meter buiten het dorp is niets meer van het toerisme te merken. Via een stille weg loop ik langs allerlei boerderijen en na ongeveer negen kilometer bereik ik het dorp Njegovuđa. Hier blijken een café en een winkeltje te zijn, wat een fijne verrassing!
Ik maak deze pitsstop niet te lang, want ook vandaag hangt er regen en onweer in de lucht. Een paar kilometer verderop, als ik in een bos ben, begint het te regenen. Snel zet ik mijn tarp op om eronder te schuilen; de regenbuien zijn hier meestal kort, maar heftig, en schuilen is daarom de moeite waard.

Anderhalf uur later vervolg ik mijn tocht, nog steeds over de verharde weg en af en toe langs een al dan niet vervallen boerderij.


De verharde weg gaat op in een onverharde weg en daarna in een wandelpad en ineens ben ik midden in lege, glooiende en groene heuvels.Onderweg stop ik even om wat te eten en dan is er alwéér gerommel in de lucht. Snel loop ik door op zoek naar een bivakplek. In deze heuvels is er weinig beschutting en als het hard begint te regenen zet ik mijn tarp op een soort van vlakke plek op.


De uitzichten geef ik vanavond  ***** en als ik in mijn slaapzak lig komen de koeien mij gedag zeggen.

Stage 40 Via Dinarica

Dit is stage 40 van de Via Dinarica. Check deze link voor meer informatie en GPS-tracks.

Bekijk meer foto’s op Instagram.

Lees je mijn blog met plezier? Trakteer mij op een ijskoude soda pop of een sterke kop koffie.

Dit blog is geschreven op een slimme telefoon tijdens het hiken van de Via Dinarica; er kunnen daarom fouten in staan.

You Might Also Like

 • erna van garderen 28 juli 2016 at 14:30

  Ineens een totaal ander landschap. Ook wel heel erg mooi. Hou er wel van. Dat afgewisseld met bossen. Ideaal. Jammer van die buien maar je zit er patent bij onder je tarp. 😃
  Hier regent het nu ook. Tot nu toe hebben we heerlijk weer. Maar nu dan een dagje afwisseling.
  Geniet
  Knuf

 • Emma leenen 29 juli 2016 at 18:44

  Ja wat een totaal ander landschap met een mooie regenboog heb je een wens gedaan dat mag
  Als je een regenboog ziet.
  Ben je morgens wakker geboehhhhhhhhh geworden van de koeien.
  Liefs Emma

  • Claire 31 juli 2016 at 14:24

   De koeien kwamen alleen een nachtzoen geven 🙂