Dwarsleden, Noorwegen

Dwarsleden: van Ramsjøhytta naar Storerikvollen

27 maart 2019

In de resten van de storm verlaten we Ramsjøen. Met de wind in de rug en dikke lagen net/niet vriezende sneeuw, dalen we af.

Voor de eerste keer waxen we de ski’s. Tot nu toe hebben we vooral op vellen gelauft, want als de sneeuw rond de 0°graden is, is dat gemakkelijker. Laufen op vellen lijkt meer op wandelen  Het leuke aan laufen op wax, is dat de ski’s glijden, wat veel minder energie kost.

Sturen en remmen in de diepe pakken sneeuw ingewikkeld, een rondje draaien eindigt in een sneeuw-worstelpartij, doordat het sneeuw-waait is het lastig om diepte te zien en maak ik regelmatig een diepe duik, waarbij ik met moeite mijn evenwicht weet te houden…maar ik heb de grootste lol!

Na de afdaling laufen we verder in een treintje. Diege voorop ploegt diep en langzaam door de sneeuw, diegenen die achteropkomen drukken de Dwarsleden-loipe steeds verder aan. De laatsten in het treintje rutschen snel en gemakkelijk door het landschap.

Met een muts en skibril op, de wind en sneeuw om mij heen, het witte landschap en door het laufen het treintje is de wereld klein.

Links, rechts, links, rechts, glij, glij, glij, glij… Heerlijk mijmeren over niets.

In een Franse parabool houden we pauze, enigszins uit de wind. Snel een warme jas aan, wat eten en drinken, plassen, handschoenen- en mutswissel en weer verder voordat we het koud krijgen.

Zo herhaalt de dag zich: laufen, pauze, laufen en dan zijn we bij Storeriksvallen, de volgende hut

Een enthousiaste, blaffende hond, model minibeer met dikke vacht, heet ons welkom. In deze hut zien we voor het eerst in vijf dagen andere mensen. De zelfbedieningshut delen we met een stel uit Zweden en later komt een nog een groepje Zweedse toerders aan. In de grote hut zijn de waardin en kok bezig met alle voorbereidingen voor de opening, volgende week.

’s Avonds is er een Rugzakrecepten-Roos maaltijd: tortellini met kaas, huisgedroogde groenten, meer kaas en peterselie. Dit keer geen voorafje en toetje, twee borden tortellini zijn een project op zich. Tijdens het eten besluiten we dat we, anders dan gepland morgen geen rustdag te houden, want de afgelopen dagen gingen ons gemakkelijk af. Morgen laufen we zo’n 20 kilometer naar Nedalshytta.

Dwarsleden: van Ramsjøhytta naar Storerikvollen

Op de kaart de geplande route. Op ut.no meer over de Storerikvollen.


Toerlanglauftochten

Lees op toerlanglauftochten.nl meer over avontuurlijke tochten in een magische winterwereld.


Heb je iets aan deze informatie? Laufen en bloggen maakt dorstig!

Dit blog is geschreven op een slimme telefoon tijdens een winterse tocht: er kunnen fouten in staan. De internetverbinding is op goed geluk.

You Might Also Like