Dwarsleden, Noorwegen

Dwarsleden: van Selbuskogen naar Kvitfjelhytta

21 maart 2019

Norge på tvers, dwars door Noorwegen, en daarna de grens over naar Zweden. Koersend op het Oosten, richting Östersund. De komende 285 kilometer, terwijl in Nederland de lente begint, sta ik op de langlaufski’s. Yeah!

En dit keer is het GroepsReiske, want ik ben niet alleen! Team Dwarsleden bestaat uit zeven bevriende laufers, de één heeftt wat meer tour-ervaring dan de ander, maar we staan allemaal te stuiteren van enthousiasme.  Aan de kust, in de buurt van Trondheim, regent het. Er ligt vooral géén sneeuw en sneeuw is het enige onderdeel dat er bij langlaufen niet mag ontbreken. Gunar de AirBnB-gastvrouw heeft een huisje in de bergen. ‘Boven ligt er sneeuw, hoor. Maak je geen zorgen’.

Selbuskogen: klaar voor de start!

De bus brengt ons weg van de kust en richting de bergen. Bij Selbuskogen, het startpunt van de tocht, regent-sneeuwt het (het is 3° graden) …maar er ligt sneeuw, yeah!

Vanuit het verlaten loipecentrum vertrekken we richting Kvitdalshytta. Een tocht van twaalf kilometer, grotendeels over de loipe. Het is een doordeweekse dag: er is hier niemand.

Regen, zon en sneeuw wisselen elkaar vanochtend snel af. Met een goedgevulde rugzak en een beetje zon krijg ik het al snel best wel warm. En als het even later waait is het weer te fris.

Rugzakrecepten-Roos tovert een Haverbom uit haar tas. Havermout, muesli, boter, fruit, suiker en meer gebakken tot een koek. Bijna een halve kilo per persoon. Na een korte, staande pauze, de volgende bui komt er alweer aangewaaid, skiën we verder richting hut.

Vlak voor Kvitdal is er een eerste top: 500 meter, yeah! Nóg leuker is de afdaling naar beneden, dwars door het terrein richting hut.

In de hut is het 2° graden. Frans steekt de houtkachel aan. Roos en Jeroen gaan op water-haal-expeditie bij de rivier. Jeroen maakt alvast het toetje voor vanavond.

Veel kopjes thee en koffie later, terwijl de natte spullen te drogen hangen, eten we een driegangenmenu: soep, risotto met huisgedroogde erwten en tuinbonen en buiten-gekoelde chocoladepudding met huisgedroogde mandarijnpartjes toe.

Het lijkt wel een all-inclusive vakantie!

Lees op toerlanglauftochten.nl meer over avontuurlijke tochten in een magische winterwereld.


Heb je iets aan deze informatie? Laufen en bloggen maakt dorstig!

Dit blog is geschreven op een slimme telefoon tijdens een winterse tocht: er kunnen fouten in staan. De internetverbinding is op goed geluk.

You Might Also Like