Albanië, Via Dinarica

Een poging naar de hoogste top van de Dinarische Alpen: Maja Jezercë

8 augustus 2016
Maja Jezerce Via Dinarica

Dag 66: Pejës-Maja Jezercë (ofzo)-Theth

Aantal kilometer: 16,6

Op de pas verstop ik een zak met materiaal dat ik niet nodig heb bij voor de beklimming van Maja Jezercë, de hoogste top van de Dinarische Alpen. Later vandaag kom ik hier weer terug en neem de spullen mee, zo hoef ik geen onnodig gewicht mee omhoog te sjouwen.

Albanese Alpen Via Dinarica

Een ongemarkeerd, maar vaak belopen, pad brengt mij naar de voet van de berg. Hier wacht een verrassing; er staan een stuk of tien tenten en er is een echtpaar dat er in een hut woont. De eerste paar honderd meter stijgen gaan, ondanks de warmte en het ontbreken van een pad en markering, redelijk snel en gemakkelijk. Maar dan, ondanks dat ik een gps-track heb, zie ik alleen nog maar een steile helling bestaande uit rotsblokken en gruis.

Trail to Maja Jezerce

Ik zoek wat rond.

Ik kijk of ik andere wandelaars of sporen van een soort-van-pad  zie.

Ik neem even pauze.

En bedenk dan dat verder omhoog lopen niet verstandig is; het is warm vandaag, er is geen schaduw, de weg in m’n eentje vinden gaat veel tijd kosten en de weg terug naar beneden gaat nog veel meer tijd kosten. Oh, en ik draag niet-zo-nieuwe trailrunners met best-wel-afgesleten zolen.

Sheep near Maja Jezerce

Ik keer om en loop terug naar beneden.

Maja Jezercë: niet gelukt.

Naar Theth

Hop, dan maar naar Theth, ijskoude cola, eten, een douche, misschien wel wifi en een beetje rondhangen met m’n e-reader! Dat klinkt niet verkeerd, toch?

Al die metaforische worsten zorgen voor een flink wandeltempo en maken de afdaling van 1600meter over gruis en in de hitte een stuk minder onaangenaam. Onderweg pauzeer ik even en klets wat met een groepje Kroatische wandelaars. Zij zijn hier met hun wandelclub en hebben ook de top niet gehaald (gedeelde smart…).

Trail to Theth Via DinaricaEenmaal beneden is er een ‘bar’ (koude cola: check). Hier zijn nog meer mensen van de wandelclub. Zij lunchen met onder andere huisgemaakte speck en bieden mij wat te eten aan en daar zegt Claar natuurlijk geen ‘nee’ tegen!

Bar trail Theth

Een uur later ben ik in Theth, een langgerekt ‘dorp’ in een vallei. Het dorp bestaat uit huizen, hotels, campings en vooral heel veel toeristen.

Waymarker Theth

Ik klop aan bij één van de eerste hotels, want alles wat ik verder loop, moet ik morgen ook weer terug lopen. De zaken gaan hier goed, het hotel ziet er netjes uit en de tuin is gezellig ingericht. Ook hier logeren mensen uit alle hoeken van de wereld. Het eten is hier helaas niet geweldig; mijn buurvrouw laat bijna haar hele bord eten staan en ik vraag zonder schroom of ik het overgebleven eten mag opeten.

Hup.

Hap. Slik. Weg.

In de holle kies.

Het is maar goed dat ik bord #2 leeg heb gegeten, want ’s nachts word ik wakker van een knorrende maag.

Stage 44 Via Dinarica (White Trail)

Dit is stage 44 van de Via Dinarica. Check deze link voor meer informatie en GPS-tracks.

Bekijk meer foto’s op Instagram. Lees je mijn blog met plezier? Trakteer mij op een ijskoude soda pop of een sterke kop koffie.

Dit blog is geschreven op een slimme telefoon tijdens het hiken van de Via Dinarica; er kunnen daarom fouten in staan.

You Might Also Like

 • Emma leenen 8 augustus 2016 at 11:52

  Een goed besluit van je om niet verder te gaan op de berg en ja ha ha Clara als een
  Bedelaar eten bietsen.
  Heb je niet genoeg voedsel bij je in de rugtas zijn daar geen winkels dat je nix nadat hebt.
  Een knorren maag is niet zo lekker word je wakker van.
  Groetjes van Emma

  • Claire 8 augustus 2016 at 16:08

   …zonde om eten weg te gooien, toch?

 • erna van garderen 8 augustus 2016 at 14:30

  Jammer dat je het niet gehaald hebt, maar verstandig besluit terug te gaan. Als een hele groep het al niet haalt, dan . …
  En vreet monster klara was ook weer aanwezig
  😉😂😂.
  Lekker een middag lezen en schrijven is ook niet verkeerd. Morgen opnieuw??
  Gaat je lukken.
  Knuf

 • V 8 augustus 2016 at 14:36

  Claire, ga zo de maaltijden berekenen. Ik verhoog op zeven personen, toch?

  Vele groeten V

  • Claire 8 augustus 2016 at 16:09

   Klinkt als een plan! 🙂