Pacific Crest Trail, Sierra Nevada

Een slecht berenjaar

23 juni 2015
Tent PCT hiker Sierra Nevada

De afgelopen dagen ben ik door -waarschijnlijk- het dichtstbebeerde stuk PCT gelopen; Yosemite National Park. Helaas heb ik geen enkele beer of spoor (poep, pootafdruk, etc.) van een beer gezien. Slechts heel af en toe was het geroep om een maatje milen verderop te horen. Tot zo’n 30 jaar geleden werden de beren in Yosemite vanuit hun auto’s door toeristen gevoederd. Zo leerden ze de volgende som: mens = eten en begonnen kampeerders lastig te vallen of zochten naar eten in, al dan niet afgesloten, auto’s.

‘Lastige’ beren krijgen 1x een herkansing op een andere locatie. Als ze zich hierna nog steeds misdragen worden ze afgeschoten.

Tegenwoordig zijn alle hikers verplicht de bear/Claire-canister mee te nemen en hier ’s nachts alle etenswaar en andere lekker ruikende spullen in op te bergen. Ook op de parkeerplaatsen en campgrounds zijn bearlockers te vinden. Nagenoeg iedere wandelaar of bezoeker houdt zich aan de aanwijzingen en de beren hebben inmiddels afgeleerd dat mens = eten is.

Maar heel weinig andere wandelaars hebben dit jaar een beer gezien. Waarschijnlijk komt dit ook doordat er deze winter heel weinig sneeuw is gevallen, het vroeg lente en zomer is en de bergen nu bijna helemaal sneeuwvrij zijn. De beren hebben alle ruimte om op zoek naar eten te gaan en zijn een stuk minder hongerig uit hun winterslaap gekomen.

Een paar weken geleden had ik het geluk in de buurt van Mount Whitney een beer te zien, ’s ochtends vroeg vanaf een flinke afstand. Volgens kenners is dit bijzonder genoeg en zijn mijn bearcredits voor dit jaar op.

You Might Also Like

 • Bea 23 juni 2015 at 15:48

  Dus voorlopig geen beren op de weg! Ik ben opgelucht..
  zo groots allemaal en maar een klein stukje om je tent neer te zetten!
  Wat ga je goed Claire en wat een voorrecht om in zo’n prachtig landschap te lopen. En echt heel cool en stoer. Liefs

  • Claire 23 juni 2015 at 22:27

   Hou Bea, er zijn in ieder geval geen letterlijk beren op de weg. Uiteraard wel andere uitdagingen, maar de beloning is groot 😉 Knuf terug!

 • erna van garderen 24 juni 2015 at 09:54

  Zelfs geen Yogi? Die woont toch in yosemite. Maar aan de andere kant, hoef zo ook niet zo nodig tegen te komen. Er zal er een met het verkeerde been uit zijn hol gekomen zijn . . . . . Chagerijnig zijn ze volgens mij niet echt lief. 🙂
  En dat platte dingetje is dat he nieuwe tent? Zo recht aan een kant of is dat gezichtsbedrog. Zo ziet hij er erg windgevoelig uit. Btenfon helemaal opgeknapt? Weer eens een mooie omgeving. Wat geniet ik toch met je mee.
  knuf

  • Claire 24 juni 2015 at 15:35

   Nee, Yogi is een Grizzly en komt uit Yellowstone. Ik blijf liever uit de buurt van Grizzlies, die denken dat mensen lekkere hapjes zijn i.p.v. hun eten….

   De tent is inderdaad Agnes, de foto is uit een gekke hoek gemaakt. Ik ben heel blij met haar en ze doet het goed in de wind hoor. Ik denk dat je de aanhechting van de scheerlijnen ziet aan de zijkant.
   Kus!

 • erna van garderen 25 juni 2015 at 10:47

  Juist ja. Yellowstone.
  waar ken ik dan yosemitevan?? Na ja doet er niet toe. Ben blij dat je blij bent met agnes 🙂

 • Rita Berkhout 30 juni 2015 at 19:15

  Agnes is een gestroomlijnde dame. Geweldig. Goed dat je tenminste
  nog een beer gezien heb. Wat is het prachtig Claire !!

  • Claire 30 juni 2015 at 19:43

   Ja Rita, het is echt heel erg mooi hier. Onbeschrijfelijk!