Over de PCT, Pacific Crest Trail

Eten onderweg

30 oktober 2015

Als ik hier in Europa een wandeltocht ga maken heb ik alle tijd en ruimte om inkopen te doen en zelf maaltijden samen te stellen. Inspiratie vind ik op Rugzakrecepten.blogspot.nl. Als ik minder tijd of inspiratie heb bestel ik kant-en-klare maaltijden bij Globetrotter.

Een hiker heeft nogal wat wensen wat eten betreft: lichtgewicht, snel te bereiden zodat de gascanister lang meegaat, gemakkelijk en in één pan te bereiden, voedzaam en bij voorkeur lekker. Eten onderweg, hoe pak je dat aan voor zo’n lange tocht?

De Amerikanen zijn behoorlijk kritisch op het eten dat ingevoerd mag worden, daarnaast is het onmogelijk om eten voor 2600 mile mee het vliegtuig in te nemen. Daarom ben ik voor een 100% Amerikaans dieet gegaan. Hier zijn drie manieren voor:

 1. Het versturen van etenspakketten naar een postkantoor, hotel of vrijwilliger in een trailtown.
 2. Buy-on-the-go; dus onderweg in de trailtowns, tankstations, e.d. eten kopen.
 3. Een mix van 1. en 2.
Allereerst over het versturen van postpakketten…
 • Inkopen in bulk scheelt véél in de kosten en zeker in winkels als Winco en Grocery Outlet.
 • Naast eten kun je ook materialen naar jezelf opsturen. Denk hierbij aan een nieuwe paar sokken, persoonlijke verzorgingsspullen, een nieuw grondzeil, etc.
 • Het versturen van postpakketten is niet goedkoop, maar betaald zich terug door de goedkopere prijs bij bulk-inkopen en omdat de winkels in de kleine trailtowns veel duurder zijn.
 • Inkopen doen voor meerdere pakketten is veel werk en zonder auto niet te doen. Mensen die voor hele route postpakketten maken zijn hier maanden van tevoren mee bezig.
 • Het is lastig om van te voren in te schatten welk eten werkt en wat niet werkt. Hetzelfde geldt voor hoeveelheden.
 • Bij de start van de PCT wist ik niet welk eten er allemaal verkrijgbaar was en wat mij het best smaakte. Dit heb ik onderweg geleerd door veel vragen aan andere hikers te stellen en van hun eten te proeven.
 • Voor mij was het belangrijk dat ik vooral trek had in het eten dat ik meebracht. Sommige dingen lustte ik niet en het had dan ook geen zin om mee te sjouwen. Trek of geen trek in een bepaald product hebben is iets wat snel en vaak veranderde.
 • De zelfgemaakte en gedroogde maaltijden van Brendon waren véél smaakvoller, voedzamer en goedkoper dan enig ander eten dat ik heb gegeten (zelfs de kant-en-klare trekkersmaaltijden van bijvoorbeeld Mountain House haalden het niet bij zijn versie van Mac&Cheese of Trailtaco’s).
 • Soms komt een pakket niet op tijd aan, raakt het zoek of is het postkantoor gesloten. Je kunt dan a. wachten of b. het pakket door laten sturen en op een alternatieve manier aan eten zien te komen. Pakketten kunnen met het Track&Trace-nummer gratis doorgestuurd worden.
 • In Washington en Oregon zijn er bijna geen trailtowns. Hier is het sowieso verstandig om pakketten versturen.

Verreweg de meeste hikers uit de US kiezen voor de het versturen van pakketten. Dit is ook de reden waarom de hikerboxes vaak goed gevuld waren met zowel voedsel als andere materialen. Ik heb hier in Californië dankbaar gebruik van gemaakt én het gaf mij de gelegenheid verschillende producten uit te proberen en te proeven.

Over buy-on-the-go…
 • Eten kopen in (kleine) trailtowns is per definitie duurder dan in grote steden.
 • Niet alles is overal verkrijgbaar. Het aanbod in een General Store is veel beperkter dan het aanbod in een volwaardige supermarkt in een stad. Als een groep hikers je voor is geweest in een General Store kan het zijn dat je een bijna lege winkel aantreft…
 • Soms is er geen supermarkt, ik heb twee keer inkopen bij een tankstation gedaan. In mijn winkelmandje waren vooral zakken chips, drop en candybars te vinden. Op zich is dat geen probleem, maar een hiker die tien uur per dag wandelt heeft voedzamere producten nodig. Beide keren dacht ik voldoende eten bij mij te hebben, wat niet zo bleek te zijn.
 • Tot aan mile 700 (Kennedy Meadows) heb ik ontzettend veel eten uit de hikerboxes gehaald. Het vraagt wat inspanning zoals in de buurt van de box rondhangen en praatjes met hikers maken (Yogi’en!) maar het heeft mij veel geld gescheeld en ik heb dingen gegeten waar ik anders niet snel voor zou kiezen.
 • In de hikerboxes is ook veel non-food te vinden. Een greep uit mijn vondsten; kleinverpakkingen handsanitiser, tandpasta en zonnebrand, lichtgewicht tentharingen, een nieuwe heupband voor mijn rugtas, reparatiespullen, een Tyvek grondzeil en verzorgingsspullen zoals crème en shampoo…
 • Het grootste voordeel van buy-on-the-go is dat je optimaal gebruik maakt van het aantal bevoorradingsmogelijkheden. Hiermee blijft het gewicht van de rugtas zo licht mogelijk, wat het wandelen weer gemakkelijker maakt.

Als ik Amerikaans was geweest zou ik er voor kiezen om mijn eigen diners te koken en te drogen en postpakketten te sturen. Samen met producten als muesli- en proteïnerepen, luxe snacks, gedroogde groentes, melkpoeder en lekkere oploskoffie en limonadepoeder. Ik zou diegene die mijn pakketten verstuurt vragen er daarnaast een stuk harde, houdbare kaas en droge worst bij te doen. Daarbij zou ik onderweg eten ter aanvulling kopen. Denk hierbij aan algemeen verkrijgbare producten als bagels, een avocado of paprika, chips, candybars, etc.

Komende vanuit Europa en zonder al te ingewikkelde etens- en dieetwensen werkt buy-on-the-go in Californië prima. Hikers die van zuid naar noord lopen kunnen in Ashland een paar dagen vrij nemen om boodschappen te doen en pakketten te versturen. Voordeel is dat je tegen die tijd weet welk en hoeveel eten je nodig hebt en dat er waarschijnlijk andere hikers in de stad zijn met wie je een motelkamer en de kosten van een huurauto kunt delen (als het niet lukt om op een andere manier vervoer te regelen).

Tot slot enkele producten die mij goed zijn bevallen:
 • Cliffbar Builder’s Proteïnebars (a.k.a ‘de baksteen’ ) – twee repen zijn goed voor één ontbijt.
 • Carnation Instant Breakfast Essentials – dit is een soort melkpoeder met allerlei toevoegingen en een flinke lading suiker. Het zit boordevol calorieën. Ik dronk dit als tussendoortje, eventueel gemengd met instant koffie of chocolademelk (ja, dat kan koud gedronken worden. Goed shaken in een klein waterflesje!).
 • Idahoan Mashed Potatoes (a.k.a Smashed Potatoes) – goedkoop, overal en in eindeloos veel verschillende smaken verkrijgbaar. Suggesties voor toevoegingen: mayonaise, gedroogde groentes of fruit, pinda’s, Smac, tonijn, kaas, droge worst, mayonaise,… Maar de smashed potatoes kunnen ook aan een andere maaltijd toegevoegd worden (alles voor extra calorieën!).
 • Crystal Light limonadepoeder – op een gegeven moment gaat de smaak van water gaat vervelen.
 • Bagels –  zijn dagen houdbaar en vormen samen met kaas, worst, avocado en mayonaise en ware caloriebom.
 • Mayonaise – van het merk Just Mayo bevat geen ei en blijft daardoor buiten de koelkast goed houdbaar (ja, ik weet dat mayonaise zonder ei geen mayonaise is).

You Might Also Like

 • Bas 30 oktober 2015 at 12:45

  Om trek van te krijgen 😉

  • Claire 1 november 2015 at 22:41

   héhé 😉

 • sjaak okkerman 31 oktober 2015 at 18:15

  kijk, dit is informatie waar ik wat aan heb. Blijf vooral doorgaan zo haha

 • Roos 1 november 2015 at 22:35

  Good & plenty klinkt als godt & blandet, maar het ziet er anders uit.

  • Claire 1 november 2015 at 22:42

   Ja Roos, dat dacht ik ook toen ik het voor het eerst zag. En natuurlijk in mijn favoriete kleur!