Kroatië, Via Dinarica

Gornje Jelenje: ’t is maar goed dat ik niet op date hoef

13 juni 2016

Dag 9: Dom Lepenica-Fužine

Aantal km: 13,5

Mijn gevloek heeft alle beren, herten en slangen in de wijde omgeving weggejaagd.

Dit pad wordt weinig belopen en ik sta tot borsthoogte tussen de natte brandnetels (met ontelbaar agressieve muggen). Ik zie niet waar ik mijn voeten zet en glij daarom steeds uit over natte stenen of boomwortels. In één hand heb ik een wandelstok vast, in de andere de GPS en tussendoor zoek ik naar de markering, die hier en daar aanwezig is.
image
Pfffft, dit is zo ontzettend vermoeiend om te doen. En al helemaal alleen, zonder extra paar ogen. Vlak voordat ik één of andere top bereik, loop ik door een veld met begroeiing dat boven mijn hoofd uitsteekt – ongelooflijk.

Nadat ik de kam, zonder hoge begroeiing, maar met enorme kluiten gras, over ben gestoken begint het feest opnieuw.
image

Ik ben het zat.

Nu weet ik niet precies wat er de komende kilometers gaat komen, maar ik vertrouw het niet.

Op de GPS staat een in ongebruik geraakt karrespoor aangegeven. Deze loopt iets lager, parallel aan de berg en niet, zoals de trail eroverheen. Ik waag het erop en ga op zoek. Ohh wat fijn is het om te ontdekken dat het spoor er is én dat het ook nog redelijk begaanbaar is. Yeah!
image

Fužine

Tegen 12.00 uur kom ik aan in het dorp Fužine. Na acht dagen wandelen is het weleens tijd voor een rustdag. De dame van het toeristenbureau stuurt mij naar een soort van hostel. Het is hier heerlijk rustig, want er is een groep boeddhisten in stilte-retraite en het zomerseizoen is nog nét niet begonnen. Ik krijg een kamer voor mij alleen.

In het dorp is een kleine supermarkt, waar zelfs hikers goed inkopen kunnen doen. Na een douchebeurt en gekleed in een soort-van-schoon huttenjurkje, ga ik naar het terras van het sjieke hotel. Daar val ik maar een heel klein beetje uit toom met mijn gehavende en gekraste benen en hoofd vol muggenbulten.

Morgen heb ik een rustdag en ga ik met de bus naar de stad Rijeka; mijn fotocamera is aan vervanging toe, wat inkopen doen en -hopelijk- op een computer om op te bloggen.

Stage 5 Via Dinarica

Dit is stage 5 van de Via Dinarica. Check deze link voor meer informatie en GPS-tracks.

Bekijk meer foto’s op Instagram. Lees je mijn blog met plezier? Heb je iets aan deze informatie? Trakteer mij op kop koffie of een sjiek taartje.

Dit blog is geschreven op een slimme telefoon, tijdens het hiken van de Dinarica; er kunnen daarom fouten in staan.

You Might Also Like

  • Linda 13 juni 2016 at 21:26

    Ahhh ik vind je zo ongelofelijk stoer dat je dit zo in je eentje doet. En stiekem, heeeeel stiekem zou ik dit ook wel willen doen.

    (PS. ik volg je echt al ontzettend lang, nooit de moeite genomen om een reactie achter te laten maar ik wilde toch even laten weten dat ik je heel stoer vind dat je dit doet!)

    • Claire 14 juni 2016 at 05:49

      Bedankt voor je complimenten! Enne; leuk dat je mij volgt 🙂