Chili, Zuid-Amerika

GPT1 Cerro Purgatorio: ¡mucho calor!

2 februari 2018
GPT1 Cerro near Santiago

Terwijl ik eindpunt Santiago, zo ongeveer, kan zien; ik heb nog twee etappes / zes wandeldagen te gaan, veranderen mijn plannen. Het zit zo:

Nadat ik in Rancaqua ben aangekomen, was de rest van mijn dag gevuld met te-doen’s. Mijn tenen steken uit een paar runners die nog nét niet uit elkaar vallen.

GPT runnersDus; bij verhitte temperaturen ben ik op zoek gegaan naar vervanging. Schoenen die niet te licht voor het terrein zijn, maar ook niet te zwaar en te warm. Uiteraard in mijn maat. In de chaos die uitverkoop heet.

Na tig winkels in- en uitgelopen te zijn heb ik iets redelijks gevonden, maar voor mijn maat mag ik naar de Mall buiten het centrum reizen. Tussendoor heb ik gegeten en gedronken, een hostal gevonden, gedouched, mijn sokken uitgespoeld, eten gekocht voor de komende tocht (daar zijn bezoeken aan meerdere supermarkten voor nodig) en meer…

Tegen 21.00 uur ’s avonds heb ik mijn tas ingepakt en daarna ben ik gaan slapen. De volgende ochtend ontving ik een bericht van Virgil, de Fransoos. De trail op de volgende etappe was geen trail en hij is teruggekeerd, de kilometers die hij wel heeft gelopen waren niet bijzonder mooi of interessant. Aangezien hij eerder uitdagende delen heeft gelopen die ik heb overgeslagen én omdat ik een hekel aan bushwhacken in de hitte heb, besluit ik de etappe niet lopen.

Vanuit Santiago

Ik neem de bus naar Santiago en loop dan etappe #1 en het resterende deel van etappe #2; een soort van rondje.

Met de metro en bus reis ik naar het startpunt, dat ligt net buiten de stad. Daar wacht een gesloten hek. Omdat er geen bord met ‘verboden toegang’ of ‘privéterrein’ op het hek hangt en er geen redelijk alternatief is, klim ik er overheen. Terwijl ik over de weg loop, rijden wat auto’s mij tegemoet. Ik zwaai naar de bestuurders, ze zwaaien vrolijk terug -het zal wel goed zijn-.

Cactus De weg loopt langs wijn- en boomgaarden. Hier en daar groeien wat bomen en er zijn veel en vooral grote cactussen. Rond 10.00 uur staat de zon hoog aan de hemel en is het bloedheet. Vanaf 12.30 uur wacht ik bij een beek, in de schaduw tot de warmste uren van de dag over zijn.

GPT1Om 16.00 uur begin ik weer met wandelen. Eigenlijk is het nog véél te warm om met een rugtas in de zon bergop te lopen. Zo af en toe is er een boom, een grote struik of steen met wat schaduw, ik pauzeer even, droog mijn natte, bezwete rugtas en T-shirt in de zon en drink wat slokken water.

GPT

Santiago wordt steeds kleiner

Terwijl de zon onder begint te gaan, bereik ik de pas. Anderhalve uur + honderden meters dalen later bereik ik de eerste waterbron sinds m’n siësta. Het is een mooie bivakplek, Arrieros hebben er matrassen achtergelaten – kennelijk regent het hier zo weinig dat dat geen probleem is.

De volgende ochtend vervolg ik mijn weg naar beneden. Het is weekend en in de canyon zijn veel, heel veel kampeerders.

Het is een feestelijke bedoening.

Cajón Majpo

De canyon is bezaaid met feestelijke kampeerders

Rond 10.00 uur is weer bloedheet. Als ik op de kruising ‘winkel met ijskoude cola en weg met bus terug naar Santiago’ of ‘nog twee dagen in deze verschrikkelijke hitte lopen’ sta, is de keuze snel gemaakt.

Cajón MajpoIn Santiago neem ik een paar dagen vrij om plannen voor mijn resterende weken in Zuid-Amerika te maken.

En natuurlijk om Cortado’s te drinken. Uiteraard met Torta, Kuchen of Pie de Limón.

De route

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Cerro Purgatorio Trail   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

Add here your formated description

Op Wikiexplora lees je meer over de GPT.

Heb je iets aan deze informatie? Lees je mijn blog met plezier?
Wandelen en bloggen maakt dorstig!

Dit blog is geschreven op een slimme telefoon in Patagonië: er kunnen fouten in staan. De internetverbinding is ‘op goed geluk’.

You Might Also Like

 • Erna van Garderen 2 februari 2018 at 11:17

  Gehaald. Fsntastisch. En nu echt een paar weekjes vakantie. Tot gauw maar geniet eerst nog maar.
  Knuf

 • Biking Banker 2 februari 2018 at 12:54

  …en nu een bad gevuld met pisco sour! 😛
  Proficiat, fantastische tocht, mooie verhalen, dank!

  • Claire 6 februari 2018 at 13:32

   Thanks! Ben bang dat zo’n bad clairror zal worden, ben 0 alcohol gewend 😝

 • Cor Speelman 2 februari 2018 at 16:43

  Hoi Claire, wat jammer voor jou, maar zeker voor ons dat je aan het eind van je fantastische reis bent gekomen. We zullen je prachtige reisverhalen met evenzo mooie foto’s gaan missen. Het doorbreekt onze dagelijkse sleur van de 9 tot 5 baan met grijze muizen om ons heen.
  Geniet van je laatste dagen in Zuid Amerika en neem snel contact met ons op om tijdens een Hollandse maaltijd over je zuid Amerika avontuur te vertellen.

  • Claire 6 februari 2018 at 13:35

   Ah, niets mis met 9-5-mensen 😉 Gezellig om af te spreken, ben gek op je kookkunsten 😊

 • Emma 3 februari 2018 at 20:05

  Gefeliciteerd🌷🌷🌷🌷🌷🌷de trail heb je gedaan met bergje op en af de mooie gletsjers maar ook veel water en sneeuw ik doe het je niet na.
  Ben benieuwd wat voor route je hebt uit gestippeld voor de komende weken tot maart.
  Geniet even van je vakantie dagen😴

  • Claire 6 februari 2018 at 13:28

   Genieten doe ik zeker 🌵🎉🍽️