Chili, Zuid-Amerika

GPT17 Liquiñe: welkom in Patagonië!

22 oktober 2017

Dag 1: Pucón-Villaricca-Liquiñe-Huilo Huilo
10,5km en 725m. stijgen

De weersvoorspelling: de hele week regen. Welkom in Patagonië! Welkom in het meest natte deel van Chili!

Een optimaal moment voor vertrek zit er niet in, met mijzelf (Gore-Tex) en mijn spullen (plastic) zo goed mogelijk vertrek ik uit het comfortabele hostel in Pućon. Ik mag er wat goed-weer-materiaal voor deel twee van de tocht achterlaten. Over twee maanden kom ik het ophalen. Fijn!

De ochtend breng ik door in de bus; eerst naar Villaricca en dan naar Liquiñe, wat aan de andere, zuidelijke kant van de vulkaan Villaricca ligt. Het klinkt allemaal als heel wat, maar Villaricca is niet meer dan een dorp en Liquiñe, ondanks attracties als thermen, een gehucht.

Vanuit Liquiñe wandel ik over een onverharde weg omhoog richting Huilo Huilo, een in vorige tijden en op duistere manier verkregen, privépark. Eerst is er een eerste obstakel: een gesloten hek. Er zullen er nog vele volgen, het advies is om er overheen te klimmen en aan eventuele aanwezige mensen toestemming te vragen. Ik kom niemand tegen, de toestemming laat ik zitten.

Een deel van Huilo Huilo wordt gebruikt voor commerciële houtkap en dit gebied lijkt daarvoor bedoeld. De route bestaat uit een doolhof van modderige paden.

Oh, wat ben ik blij dat ik last-minute heb gekozen voor stevige, waterdichte wandelschoenen in plaats van lichtere trailrunners!

De miezer gaat langzaam over in een ongekende regenbui en het modderige bospad is overgegaan in het toeristische deel van het park. Gelukkig is er de vrolijke, niet te missen Huilo Huilo-markering.

Ik ben vroeg in het seizoen en er liggen nog restanten sneeuw, omringt door bamboe en enorme bomen; het is een bijzondere combinatie.

Opeens is er een open hut/schuur, die niet in m’n GPS staat. Ik pauzeer er en maak wat koffie om op te warmen. Het is nog vroeg, maar dit is met dit weer zo’n fijne en beschutte plek dat het verstandig is hier vannacht te blijven. Mijn natgeregende spullen kunnen wat drogen en morgenochtend hoef ik geen natte tent in te pakken – want het is ondertussen vooral niet gestopt met regenen.

Tarptent zet ik in de hut op: het dak lekt een beetje, het gaat vannacht vriezen en er wonen vast spinnen en andere beesten.

Dag 2: Huilo Huilo-Puerto Fuy
17,3km., 1040m. dalen en 770m. stijgen

Na een hele nacht regen en hagel is het een-soort-van-droog als ik bij de hut vertrek. Al snel liggen er sneeuwvelden op de route en nadat ik wat gestegen ben ligt er zoveel sneeuw dat ik m’n sneeuwschoenen aantrek.

Oh, wat ben ik blij dat ik last-minute heb besloten tóch een paar sneeuwschoenen mee te nemen!

De hele ochtend sneeuwwandel ik door een stil bos. Yeah!

Nadat ik een paar honderd meter ben afgedaald kunnen de sneeuwschoenen weer terug op de tas. Op het pad liggen veel ongevallen bomen, het is een natte en modderige toestand om er over- en omheen en onder- en tussendoor te klauteren. De sneeuwschoenen op mijn rugtas maken het een extra uitdagend gebeuren.

Dan mag ik een rivier bij Lago Pirihueico oversteken.

Er liggen nog wat resten brug.

Oh wat ben ik blij dat ik last-minute een paar lichtgewicht waterschoenen met Vibramzool heb ingepakt!

De rivier is snelstromend en het kleine stuk dat ik moet doorsteken is verradelijk diep. Mijn tas, sneeuwschoenen, wandelschoenen- en stokken breng ik in etappes over.

Hierna volgt meer nat en modderig bos, dit is tenslotte een regenwoud.

Omdat de boot over het meer maar één keer per dag gaat heb ik tot morgenmiddag om de laatste paar kilometer te lopen.

Als er ‘patches of blue’ en zon verschijnen leg ik snel mijn natte spullen te drogen. Ondertussen zet ik Tarptent op. Er komen Patagonse, donkere wolken aangewaaid.

Greater Patagonian Trail etappe 17 (GPT17): Liquiñe

Op Wikiexplora lees je meer over de GPT en de meest recente informatie.

Heb je iets aan deze informatie? Lees je mijn blog met plezier?
Wandelen en bloggen maakt dorstig!

Dit blog is geschreven op een slimme telefoon in Patagonië: er kunnen fouten in staan. De internetverbinding is ‘op goed geluk’.

You Might Also Like

 • Biking Banker 22 oktober 2017 at 13:58

  Oh wat ben ik blij dat Claire last-minute haar GSM heeft ingepakt, zodat wij weer kunnen genieten van haar nieuwe avonturen op het Zuidelijk halfrond.
  😉
  Ik wens je zon toe!

  • Claire 22 oktober 2017 at 14:38

   …en nu maar hopen dat ik de telefoon niet verlies of stuk maak onderweg…

 • Erna 22 oktober 2017 at 22:32

  Ben het zo eens met biking banker. Heerlijk weer je dagen te kunnen lezen. En wat een schoenen heb je mee 🤣
  Wens je vanaf nu drogere dagen en zo’n toe. Knuf

  • Claire 24 oktober 2017 at 01:34

   Ja, ik lijk wel een prinses met al die schoenen. De sneeuwschoenen zijn 2de hands, op een gegeven moment neem ik er afscheid van 😉

 • Jan Dudeck 25 oktober 2017 at 10:20

  Hi Claire: Can you send me the waypoint of the shalter you used? You stated: “Suddenly there is an open hut / barn that is not in my GPS.” … my email: gpt.jan.dudeck@gmail.com

 • Emma Leenen 27 oktober 2017 at 10:34

  Wat een uitkomst je sneeuw en water schoenen ga duimen voor je dat de sneeuw en regen weg gaat.
  Of een zonnedansje op de sneeuw schuivers? Knuffels van Emma