Chili, Zuid-Amerika

GPT18 Lago Pirihueico: een misschien-etappe

24 oktober 2017

De volgende etappe, #18, staat in mijn notities als een vraagteken-etappe. De trail gaat over privéland, waarvan de eigenaar niet op wandelaars zit te wachten. Ook is een paar kilometer pad overwoekerd met bamboe, gisteren heb ik daar al wat van gedaan en dat was meer dan genoeg. Daarnaast is er een korte, maar steile afdaling óf er is een misschien-alternatieve-route waarvan ik een paar summiere aanwijzingen heb. 

De tocht naar dit illustere punt gaat in ieder geval door de sneeuw en ik kan vanwege de ferry pas laat in de middag starten met wandelen. Terwijl ik dit, liggend in Tarptent overdenk, bedenk ik mij dat dit geen vraagteken-, maar een nee-etappe is.

Ik ga daarom voor een avontuurlijke dag ombussen. Dat is vooral avontuurlijk omdat ik geen idee heb of ik de bestemming ga bereiken. Er rijden hier micro’s tot in de meest afgelegen uithoeken, echter vertrektijden en andere belangrijke informatie is niet online te vinden. En hangt ook niet in bushokjes – als die er al zijn.

Hemelsbreed is de afstand niet groot, maar door het landschap moet ik een soort driehoek maken.

Volgens Google gaat er een vanuit hier, Puerto Fuy, een bus naar het volgende dorp 60 kilometer verderop. Ik ben royaal op tijd bij de halte er blijkt veel eerder dan verwacht een bus te gaan. Mooi, dat geeft ruimte!

In Panquipuli kan ik naar advies van een localo direct overstappen op de volgende micro naar Los Lagos. Hoppa, nog een keer 50 kilometer verderop! In Los Lagos ben ik ruim op tijd voor de enige bus van de dag richting Futrono. Ik lunch bij met een completo, dat is een hotdog met tomaat, avocado en mayonaise. Toe is er taart, want het zijn een stel zoetekauwen hier; op straat is een royaal aanbod aan ijs-, taart-, sap-, en frisdrankverkopers.

Na de lunch gaat het feest verder; eerst 30 kilometer naar Futrono, dan de volgende 20 kilometer naar Llifén en dan na een uur wachten richting gehucht Riñinahue, wat aan Lago Ranco ligt. Halverwege de rit stap ik uit om de laatste kilometers te lopen.

Aan de, op de kaart, lege weg blijken allemaal huizen te liggen: hier kan ik niet kamperen. Een stuk verderop is een meer met uitzichtpunt. Als ik flink doorloop ben ik daar rond zonsondergang. Tijdens het lopen kijk ik om mij heen, hoe is het verkeer hier, kan ik hier ergens bivakkeren? Helaas zijn er weinig opties. Wél is er heel weinig verkeer.

Tegenover het meer, wat trouwens een vulkaanmeer is, ligt een stuk land met een hek dat niet op slot zit. Dit stuk is niet vlak en daarom onbewoond en omdat het niet vlak is kan ik Tarptent verstoppen achter wat heuvels en begroeiing. Vlak voor het donker is en terwijl de eerste regendruppels van de dag vallen.

Mooi!

…en…

Pffft!

Greater Patagonian Trail etappe 18 (GPT18): Lago Pirihueico

Op Wikiexplora lees je meer over de GPT en staat de meest recente informatie.

Heb je iets aan deze informatie? Lees je mijn blog met plezier?
Wandelen en bloggen maakt dorstig!

Dit blog is geschreven op een slimme telefoon in Patagonië: er kunnen fouten in staan. De internetverbinding is ‘op goed geluk’.

You Might Also Like

 • rita berkhout 24 oktober 2017 at 16:32

  He lieffie weer een heel nieuwe belevenis. gr.R.

  • Claire 24 oktober 2017 at 17:34

   Ik verveel mij niet 😉

 • Jan Dudeck 25 oktober 2017 at 10:24

  You state: “Also, a few kilometers of path is overgrown with bamboo” … You seams to use outdated tracks. … Jan

 • Emma Leenen 27 oktober 2017 at 10:38

  Aaaa verstoppertje spelen achter de heuvel met de tent.☺😉