Chili, Zuid-Amerika

GPT35 Lago Jeinimeni: Valle Lunar

27 november 2017
Valle Lunar Patagonia

‘Dat deel is Patagonia 5, alta’. De guarda parque in Jeinimeni weet best veel over de komende kilometers te vertellen en hij spreekt zelfs wat woorden Engels.

Patagonia 5 blijkt te staan voor extreem droog, maar stabiel weer en harde wind. ‘Áls je onderweg water tegenkomt, moet je zoveel mogelijk meenemen. Ik heb de route zelf nog nooit gelopen, laat het mij weten als je het gaat doen, ik moet nu weg er wacht een groep op mij voor een excursie’.

Met deze informatie moet ik het doen. Er is geen wandelkaart beschikbaar of verdere informatie over waterbronnen. De kaarten op mijn GPS zijn onbetrouwbaar, zéker als het om water gaat. Meren en rivieren ontbreken of staan de verkeerde plaats. Seasonal streams worden al helemaal niet genoemd.

Ik pauzeer op de nabijgelegen camping om te bedenken of ik de route wil lopen. Het alternatief is 55 kilometer onverharde weg, maar mét uitstap naar de bijzondere Valle Lunar, een slecht bereikbare plek waar ik anders niet zou komen.

Ook weet ik niet hoe en of Spot hier werkt, dat kan ik pas controleren als ik weer mobiel bereik heb.

Een beslissing nemen is lastig, lastig.

Als de guarda na twee uur wachten nog steeds niet terug is, en ik het koud begin te krijgen besluit ik verder te lopen. Ik laat aan de assistent van de guarda weten wat mijn plannen zijn, dit om verwarring te voorkomen. Alléén in El Bolsón wil ik bekend zijn als ‘la chica de Holanda’.

Spitsuur in Patagonia

De eerste twaalf kilometer, tot de splitsing en het keuzemoment, gaan over een onverharde weg.

Weg-altaar

Aan het einde van de dag rijden er waarschijnlijk een paar auto’s vanuit het park terug, maar het is nu het begin van de middag en het is te koud om uren stil te zitten. De weg is geen straf om te lopen; de uitzichten zijn spectaculair. En, terwijl ik hier loop krijg ik vast een voorproefje van de kracht van de wind en het immense, uitgestrekte landschap

De splitsing laat een kilometer lang karrenspoor zien, in de verte zie ik grillige bergtoppen versierd met restanten sneeuw. Buiten graspollen is er geen beschutting in het open landschap.

Ik besluit door te lopen over de weg.

Een paar kilometer later stopt er een rode truck, met daarin bestuurder Luis en een Argentijns stel. Ze komen terug van een dagje uit in park Jeinimeni en geven mij een lift naar de Valle Lunar, twaalf kilometer verderop.

Bij de trail heb ik moeite om een geschikte, beschutte bivakplek te vinden. Uiteindelijk loop ik een stuk omlaag en vind een plek bij een puesto met waterbron.

Tarptent wordt de hele nacht tot het uiterste getest door de harde windvlagen, categorie ‘Patagonia alta 5’ en categorie ‘wind waait dwars door mijn slaapzak heen’.

Gelukkig is het fris (en niet koud).

Valle Lunar

De volgende ochtend laat ik mijn tas bij de start van de rondwandeling achter; ik heb geen zin om alle kilo’s mee te sjouwen terwijl ik hier later weer terugkom. Ik leg een briefje onder een steen met daarop een notitie wanneer ik terug verwacht te zijn. Mochten er andere wandelaars komen, dan weten ze wat mijn rugtas hier doet.

Deze wandeling blijkt een traktatie!

Door weer en wind zijn de rotsen hier uitgeslepen in bijzondere, grillige vormen.

Er is een grot, de Cueva de Las Manos, met daarin, bijzondere oldskool graffiti, gemaakt door de Tehuelche die hier meer dan 7000 jaar geleden al leefden.

Er zijn nog meer bijzonder gevormde rotsen.

Er is het witte, maandlandschap.

Dit alles onder het genot van een blauwe lucht en inclusief harde windvlagen.

Als ik het parkeerterrein oploop om mijn rugtas op te halen, staat daar een bekende, rode truck. Luis is bezig samen met een Amerikaanse toerist ENORME rugzakken uit te laden.

‘¡Ola Clara, we vertrekken zo! Roept een goedgehumeurde Luis mij toe. Hij heeft een groep wandelaars hier vanuit Chile Chico naartoe gebracht. Ze gaan hier tien dagen kamperen en klimmen. ‘¡Oempff, Burro’s!’, roep ik als ik een ENORME tas aanpak (25+ kilo – mijn tas past daar drie keer in).

Luis brengt mij naar het altijd winderige Chile Chico, 27 kilometer verderop en gelegen aan het enorme Lago General Carrera. Yeah! Dat scheelt zeker vijf uur lopen. Na een slapeloze nacht ben ik héél erg blij met deze lift!

Greater Patagonian Trail 35 (GPT35): RN Lago Jeinimeni

De kaart is ter illustratie: dit is de geplande route.

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Piedra-clavada-cueva-de-las-manos-valle-lunar   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

Add here your formated description

Op wikiexplora lees je meer over de GPT en kun je meest recente informatie vinden.

Heb je iets aan deze informatie? Lees je mijn blog met plezier?
Wandelen en bloggen maakt dorstig!

Dit blog is geschreven op een slimme telefoon in Patagonië: er kunnen fouten in staan. De internetverbinding is ‘op goed geluk’.

You Might Also Like

  • Erna 30 november 2017 at 10:49

    Bofferd. Wat prachtig !!!
    Knuf

  • Menno Leenen 1 december 2017 at 14:34

    Mooie foto’s zusje! Je beleeft weer wat avonturen daar! Ben blij dat het je bevalt. Have fun 🙂