Chili, Zuid-Amerika

GPT7 Laguna del Dial: terug naar de bewoonde wereld (=wegwandeling)

20 januari 2018
Tabana Tarptent

Rond 10.00 uur wandel ik in de buurt van termas. Ik zie wat mensen op de nabijgelegen kampeerplek en loop naar ze toe om een praatje te maken. Ik heb een wegwandeling van 40 kilometer in het vooruitzicht en zo vergroot ik de kans op een lift -jeweetmaarnooit.

Ik kan weinig soeps van de familie maken. Volgens mij zijn het localo’s. Ze zijn vriendelijk, maar ook een beetje vreemd. Oma (van het formaat van mijn oma, dat is kort 😉) zwaait met een groot mes en heeft veel praatjes. Ik wijs naar het mes en vraag ernaar hopelijk om duidelijk te maken dat het een -ehm- bijzonder gezicht is.

Één van de meiden biedt pisco sour aan. Ik geloof, maar weet niet zeker, dat dat een drankje met alcohol is en neem mij voor dat ik dat uitzoek zodra ik in de bewoonde wereld ben. Ik bedank er vriendelijk voor. Ook de termas sla ik over. Het beloofd een warme en lange dag te worden, ik wil zoveel mogelijk in de koelere uren wandelen.

Ze vertellen dat ik zo’n 20 kilometer verderop bij hen kan kamperen – sommige bewoners verdienen zo wat geld bij. Ik vraag waar het is, maar ze kunnen het mij niet duidelijk maken of het op de kaart aanwijzen. Ik vertel ze eerlijk dat ik niet weet waar ik vandaag naartoe loop. Dat hangt af van het pad, het weer en of ik een lift krijg. ‘Tot ziens, en nog een fijne dag’.

Roadwalk Dial GPTDe veertig kilometer lange weg is zonnig, leeg en saai. Gelukkig stromen er regelmatig beken over en/of onder de weg en omdat er huizen zijn groeien er bomen (schaduw!). Er zijn zelfs fruitbomen. Ik eet mij ongans aan kersen en pruimen.

Fruit GPTDe hele dag passeert er geen auto en zie ik geen mens.

Rond 13.30 uur is te warm om te wandelen: bij een beek en onder een boom wacht ik 2.5 uur. In de tussentijd worden de Tábano’s wakker. Het zijn er hier veel, waarschijnlijk omdat hier ook veel vee is. Ze zijn agressief. Zzzzzzz Zzzzzzz. Grrrrr

Laguna Dial RoadwalkIk wandel dik twee uur, terwijl het nog steeds heet is. Al die tijd vergezeld een groepje Tábano’s mij. Als ik een bivakplek zie ben ik er helemaal klaar mee voor vandaag: ik ben verhit, moe en hongerig.

En.

Ik.

Kan.

Niet.

Meer.

Tegen.

Die.

Gruwelijk.

Irritante.

Verschrikkelijke.

TÁBANO’S.

Ahhhhhhh!!!!!!

Terwijl ik Tarptent opzet zoemen er Tábano’s om mij heen. Omdat ze agressief zijn vallen ze sneller aan dan ze tot nu toe deden. Ik pak mijn tas uit, zet Tarptent op, knoop een scheerlijn aan een haring en voer meer acties uit terwijl er tientallen Tábano’s om mij heen zoemen. Ehm onee, mij proberen te bijten.

Ik doe uit wanhoop mijn donsjas aan en Gore-Tex regenbroek aan.

Het is dik 25° graden.

Tábano’s weten onbedekte stukken huid op mijn handen, voeten en hoofd te vinden.

Tábano’s bijten gewóón door Gore-Tex broeken en donsjassen heen.

Ik werp wat spullen en mijzelf in Tarptent en rits snel het muskietennet dicht.

Oempfff.

Ha!

Grrrrr.

Ze kunnen mij niet meer bijten. Wel is er een urenlang Zzzzzzz Zzzzzzz Zzzzzzz-concert.

Écht om gek van te worden.

Als de zon ondergaat zijn de Tábano’s ineens weg.

… …

Rust.

Oempfff!

… …

Ik ga naar buiten en kan eindelijk water koken om mijn avondeten klaar te maken.

Morgen vanaf +/- 14.00 uur meer Tábano-plezier.

Tarptent

‘Veilig’ en huiselijk in Tarptent

Naar Talca

De volgende dag sta ik op zodra het licht is. Áls er hier auto’s rijden, dan misschien in de ochtend?

Ik loop twaalf kilometer over een lege weg. Eén auto passeert mij. De auto zit vol. Iets later passeer ik de auto en ik groet de mannen, die bij een kapel zijn gestopt. Tien minuten later komt de auto aangescheurd en terwijl ik in de berm wacht tot deze mij is gepasseerd stopt de auto. ‘ Waar ik naartoe ga en of ik mee wil rijden?’ ‘¡Sí!’

El chico, de junior van het stel, kruipt in de pick-up van de pick-up en ik krijg zijn plek in de auto aangeboden. Whah! Dat is superaardig op deze bonkige en stoffige weg.

De mannen lachen hard als ik vertel waar ik vandaan kom, het zijn localo’s en kennen het gebied goed. Als ik zeg dat ik helemaal blij ben met Chile, behalve met de Tábano’s, por qué!?!

Zeggen ze dat de Tábano’s hier over tien dagen weg zijn. Omdat mij Spaans niet vlekkeloos is, herhaal ik op verschillende manieren, wat ze zojuist hebben verteld. Écht waar? ¡Sí!

Whaaaaaaaaaa. Whooee. Dat is geweldig nieuws. Tralalala la la.

Op de kruising met de autoruta zetten de mannen mij af en kruipt el chico weer terug op zijn plek in de auto. Er staat toevallig een stel met een auto bij de bushalte zonder vertrektijden (uiteraard). ‘Ja, er gaat hier een bus naar Talca, maar wij weten de vertrektijden niet’. Ze reizen helaas niet in die richting en kunnen mij niet verder helpen.

De bushalte is een goede liftplek met ruimte voor auto’s om mij te zien en veilig te stoppen. Terwijl de Tábano’s mij als lopend buffet gebruiken maak ik mij liftklaar; ik stop mijn spullen veilig weg in mijn rugtas zodat ik ze niet kan verliezen bij het in- en uitstappen in een auto, trek mijn minst vieze T-shirt aan en dan komen er al auto’s aangereden. De tweede auto stopt. Het is een ouder echtpaar, ze gaan ‘maar’ naar San Clemente, dat is dik 70 kilometer verderop en ligt 25 kilometer van Talca. Tussen beiden steden rijden er zeker en vast veel bussen, dus ik ben superblij met de lift.

De bestuurder is een ‘zender’ en houdt een onnavolgbaar en onverstaanbaar monoloog. Ik zeg af en toe iets van ‘hmmm’, ‘si’ of ‘claro’. Soms als ik ‘m iets beter kan volgen brabbel ik een paar woorden achterelkaar. Iedereen blij.

Een uur later in San Clemente, ergens langs de weg, vis ik mijn geld uit mijn rugtas. Terwijl ik daar mee bezig ben stopt er een bus. Of ik mee wil rijden? Het is de bus naar Talca.

Had ik al geschreven hoe vriendelijk en behulpzaam de mensen hier zijn?

Laguna del Dial

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Laguna Dial 1   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

GPS Laguna del Dial

Laguna Dial 2   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

GPS Laguna del Dial

Laguna Dial 3   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

GPS Laguna del Dial

Laguna Dial 4   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

GPS Laguna del Dial

Op Wikiexplora lees je meer over de GPT.

Heb je iets aan deze informatie? Lees je mijn blog met plezier?
Wandelen en bloggen maakt dorstig!

Dit blog is geschreven op een slimme telefoon in Patagonië: er kunnen fouten in staan. De internetverbinding is ‘op goed geluk’.

You Might Also Like

 • Erna van Garderen 20 januari 2018 at 11:24

  Bofkont, maar heerlijk. Zou ook horendol worden van die zoemers en bijters. Zo schiet je toch lekker op.
  Knuf

  • Claire 21 januari 2018 at 00:34

   Ja. Gek. Whaaah! Santiago komt in de buurt ☺️

 • Eric 20 januari 2018 at 12:08

  Wees voorzichtig in Talca bij de bushalte… niet zo’n beste buurt en veel zakkenrollers. Let goed op je spullen. Toeristen en backpackers zijn als een magneet voor deze gasten.

  • Claire 21 januari 2018 at 00:32

   Talca ben ik inmiddels voorbij, zonder toestanden ☺️

 • Emma 20 januari 2018 at 16:58

  Nare irritante enge grote steek beesten kan me voorstellen dat je geergd daar van word.
  Je bent er nu even vanaf Clara.
  Oma leest ook je avonturen en verhalen. Groetjes uit Haarlem

  • Claire 21 januari 2018 at 00:38

   Knuffel terug. En oma heeft éindelijk een rol gehad in een blog 😀

 • joep 23 januari 2018 at 16:56

  geniet van je lift even lekker bijkomen

  • Claire 26 januari 2018 at 14:48

   Dank je wel. Heb jij nog reisplannen?