Chili, Zuid-Amerika

GPT7 Laguna del Dial: zomer!

18 januari 2018

Terwijl ik over de ripio richting de bergen wandel, komt er een auto aangereden. Dit keer geen gare, afgeragde pick-up, maar een luxe, lederen, dure SUV.

De bestuurder spreekt perfect Engels, net als zijn familie en biedt mij een lift aan. Hij weet precies waar ik naar toe wandel en kent dit gebied om z’n duim. Hoewel ik vraag wat ze hier doen, geven ze er niet echt antwoord op. Een wilde gok: dit is één van de rijke, landeigenaren.

Uiteraard ben ik super blij met de rit van tien kilometer, bergopwaarts op een saaie weg, wat mij drie uur wandelen op een warme dag scheelt.

Arrieros GPT

De eerste kennismaking met arrieros!

Ook vandaag zijn er veel rivierdoorsteken. Ik maak mij er wat zorgen over, maar als ik een arriero naar de hoogte van het water vraag, zegt hij dat de sneeuw hier allang gesmolten is en het allemaal wel meevalt. Een fijn antwoord, waar ik eigenlijk niet zoveel mee kan: de arrieros steken de rivieren te paard door en dat is niet hetzelfde als een rivier te voet doorsteken. Net als dat het verschil maakt om alleen of in een groep een rivier te trotseren. Of dat je 1.68 meter hoog bent of 1.88 meter…

Río GonzálezEén van de eerste Forden die ik doorsteek is dieper dan ingeschat, maar omdat de rivier niet snel stroomt is het prima te doen. Om een idee te geven: ik sta tot mijn navel in het water, dat is diep. Helaas zat mijn toch al gehavende fotocamera in de heupzak van mijn rugtas en heeft deze de doorsteek niet doorstaan.

GPT Laguna DialDe rest van de dag wandel ik door warme, lege dalen met redelijk begaanbare paden.

GPT Laguna DialDe volgende ochtend ben ik van plan vroeg op te staan; het is hier ’s middag vanaf 14.00 uur onvergeeflijk warm, en in de middag is het Tábano-fiesta. Het is verstandig zo vroeg mogelijk op te staan en zoveel mogelijk in koele ochtend te lopen. Alleen: mijn bivakplek heb ik in de avondzon gekozen, s’ ochtends is het koud en sta ik pas laat op.

Valley Laguna Dial

Het dal richting Laguna del Dial

Laguna del Dial

Áls ik dan eindelijk wandel probeer ik zoveel mogelijk kilometers te maken. De wandeling langs de uitgestrekte Laguna del Dial schijnt schaduwloos te zijn. De schijnt blijkt te kloppen. Gelukkig zijn er veel beken onderweg en kan ik regelmatig ijskoud water drinken en zo wat afkoelen.

Als ik pauzeer maak ik met behulp van een grote steen en het witte grondzeil van Tarptent een precies-op-maat-zonnescherm.

Kort na de lunchpauze zie ik een tent in de verte. Het zijn drie vrienden, die hier een paar dagen kamperen, kayakken en vissen. Ik word getrakteerd op vers gevangen zalmforel, kaas van de arriero en maté. Dit alles onder een zonnescherm. Wat een feest!

Rechts naast de lavastroom is het berige-visserskamp.

Rond 17.00 uur is het genoeg afgekoeld om nog een paar kilometer te lopen en neem ik afscheid van de berige vissers.

Een klim naar een pas en afdaling Chileense stijl (niet fijn) later, is heb ik het einde van Laguna del Dail bereikt. Morgen meer!

Laguna del Dial GPT

Laguna del Dial

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Laguna Dial 1   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

GPS Laguna del Dial

Laguna Dial 2   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

GPS Laguna del Dial

Laguna Dial 3   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

GPS Laguna del Dial

Laguna Dial 4   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

GPS Laguna del Dial

Op Wikiexplora lees je meer over de GPT.

Heb je iets aan deze informatie? Lees je mijn blog met plezier?
Wandelen en bloggen maakt dorstig!

Dit blog is geschreven op een slimme telefoon in Patagonië: er kunnen fouten in staan. De internetverbinding is ‘op goed geluk’.

You Might Also Like

 • Liesbeth 18 januari 2018 at 11:45

  Wat is het mooi daar! En is ie nu echt ten einde je trouwe camera? Of heb je um toch nog kunnen reanimeren?

  • Claire 18 januari 2018 at 12:49

   Dit was het einde van camera. Heb een selfie-stick gekocht, kan ik toch nog met mijzelf op de foto 🙃

 • madeloes 19 januari 2018 at 10:09

  Wat een mooi avontuur met fijne ontmoetingen! Heb je nu een tarptent Notch of ander model? 🙂

  • Claire 21 januari 2018 at 00:35

   Ja dat is een Notch. 2de hands gekocht. Ben er blij mee ☺️