Chili, Zuid-Amerika

GPT8 Volcán Chillán: een wandeling op hoogte

8 januari 2018
Volcán Chillán GPT8

Na een cortado en kuchen de frambuesa verlaat ik Los Angelés. Met een tocht van 5 á 6 dagen zit mijn rugtas vol. Het is een lichtgewicht rugtas en het gewicht dat ik er nu in draag is zo ongeveer het maximale dat de tas aankan en dat nog nét niet onaangenaam voelt.

Het is rustig op weg naar het park en een lift vanaf de bushalte richting het startpunt van mijn tocht zit er niet in. Wél ontmoet ik twee motorjongens die ik eerder in het bos ben tegengekomen. Ze zijn een reclamebord voor de canopy aan het maken. Ik vertel over mijn route en één van de jongens zegt dat de route iets anders loopt dan in Locus te zien is. We kletsen zo gezellig dat ik z’n precieze boodschap vergeet.

Canopy AntucoEen paar kilometer later blijkt het startpunt ‘interessant’ te zijn: op de kaart is dit een openbare route, echter op het afgesloten hek hangt een bord met de boodschap dat de route gesloten is en het land privé is want, ‘er grazen hier dieren’. Tsja. Dít is vast wat de jongen bedoelde. Helaas zie ik geen andere route op mijn kaart. Ik klim over het hek en hoop dat ik niemand tegenkom.

Antuco landscapeIk besluit iets voor de puesto te kamperen en morgenochtend vroeg weer verder te lopen, dit om de kans op een ontmoeting met de eigenaar zo klein mogelijk te maken.

Valley AntucoDe vallei is behoorlijk open, maar ik vind een grote steen ergens in de buurt van wat begroeiing waarachter ik Tarptent opzet – zoveel als mogelijk uit het zicht.

Antuco Vulcano

De volgende ochtend

Zonder iemand tegen te komen ben ik de puesto voorbijgelopen. Fijn!

Nadat ik de vallei heb verlaten start een klim. Vanwege het dooien van de sneeuw is pad grotendeels een tijdelijke rivier. Het is snel duidelijk dat ik mijn voeten, sokken en schoenen vandaag niet droog ga houden. Het is meest snelle en gemakkelijke om met mijn runners door de rivier te lopen.

De rest van de dag blijf ik redelijk hoog, op zo’n 2000 meter, lopen.

Laguna Lagas GPTDe route is grotendeels sneeuwvrij.

Laguna LagrimáMaar… de delen waar nog wel sneeuw ligt, zijn ‘uitdagend’. Het zijn voornamelijk de koude en steile delen. Met een best wel zware rugtas, warm weer en op lichte schoenen beweeg ik mij voorzichtig en geconcentreerd over de ‘uitdagende’ delen. Uiteraard doen de Tábano’s er vandaag álles aan om mij uit mijn concentratie te halen.

GPT decemberVele passen, sneeuwvelden, drassige grasvelden, stukgemepte Tábano’s en mooie uitzichten later komt het meer en mijn beoogde bivakplek in zicht.

Lake GPT

Eindpunt van vandaag: het meer

Ik mag er 600 meter voor afdalen. Over een pad in mal estado. Het bestaat uit losse stenen, wild woekerend bamboe en los zand. Aan het einde van een lange en intensieve dag, is dit -ehm- niet leuk.

Sendero GPT

Dit is het pad. Of niet?

Het meer bereik ik. Zonder mijzelf te bezeren. ‘Zonder kleerscheuren’ is niet van toepassing, want de Greater Patagonian Trail eet mijn spullen. Ik heb gaten in mijn sokken, shorts, t-shirt, trui, donsjas, schoenen en meer…

GPT Lake

…Oeps… In het echt was er meer meer te zien

GPT8 Volcán Chillán

16,7km, 870m. stijgen en 175m. dalen en 27,6km, 1950m. stijgen en dalen.

 

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

GPT8 Volcán Chillán   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

Volcán Chillán

Op Wikiexplora lees je meer over de GPT en staat de meest recente informatie.

Heb je iets aan deze informatie? Lees je mijn blog met plezier?
Wandelen en bloggen maakt dorstig!

Dit blog is geschreven op een slimme telefoon in Patagonië: er kunnen fouten in staan. De internetverbinding is ‘op goed geluk’.

You Might Also Like

 • Eric 8 januari 2018 at 13:02

  Prachtige fotos, ik geniet met je mee… de positieve dingen dan, maar toch zou ik graag ook daar willen zijn. One day…

  • Claire 10 januari 2018 at 22:29

   One day!

 • Anneke 8 januari 2018 at 17:37

  Alsnog een mooi 2018 voor jou Claire.

  • Claire 10 januari 2018 at 22:30

   De beste wensen terug. En een dikke knuffel!

 • Erna van Garderen 8 januari 2018 at 19:51

  Wat een prachtige foto’s en tocht weer. Wilde ook dat ik daar kon zijn. Fantastisch.

  • Claire 10 januari 2018 at 22:31

   Ah, niets mis met Duitsland + schnee 😉

   • Erna van Garderen 12 januari 2018 at 17:47

    Hihihi. Dat klopt 😀

 • Biking Banker 8 januari 2018 at 23:25

  Fijn dat de foto’s op je blog weer vergrootbaar zijn Claire; vooral het vulkaan/meren uitzicht onder ‘2000m lopen’ is adembenemend!
  Y feliz año nuevo, chica Holandesa. Sigue caminando 😀

  • Claire 10 januari 2018 at 22:32

   Ah, doe je ook een cursus Spaans? Gracias en de beste, zonnige wensen terug 😉

 • Emma 10 januari 2018 at 21:06

  Hoppe hoppie shoppen daar gescheurde kleding ze kennen je daar toch niet op de Chica de Hollanda na er word noggggggggggggggg lang over je gesproken. Het bergmeisje met de fluor kousen🐝🐝