Chili, Zuid-Amerika

GPT9 Volcán Antuco: ‘oei’, roep ik als ik de steile, besneeuwde afdaling zie

6 januari 2018
Sendero Vulcán Antuco

Vandaag staat er een tocht rondom Vulcán Antuco op het programma. Oók vandaag zitten er verrassende elementen in mijn tocht – het zal eens een keer niet zo zijn?!

Mijn dag begint zoals de meeste wandeldagen; in de koele ochtend wandel ik omhoog. Eerst een paar kilometer over ripio en dan over een toeristisch wandelpad richting een lavaveld.

Het is een donker en surrealistische landschap. Mijn kerstsokken kleuren er mooi bij.

Vulcan AntucoNa het lavaveld verlaat ik het toeristische pad en zoek ik met behulp van de GPS zelf de route. De route vinden is redelijk simpel: de pas, met een restant sneeuw, is al van ver te zien en ik volg een rivier (rechts houden). Lopen in het zand en/of door de lavastenen is iets uitdagender. De nieuwigheid is binnen een paar uur van m’n kerstsokken af.

Eenmaal op de pas blijkt het restant sneeuw aan de andere kant van de pas een dik pak sneeuw te zijn. En als ik voorzichtig over de muur van sneeuw naar beneden kijk roep ik iets in de trant van ‘oei!’ Beneden mij lonkt een ijskoude, keiharde en steiiiiiile afdaling.

Dit is ab-so-luut geen trailrunner-afdaling!

Antuco deciembreTerwijl ik voorzichtig naar beneden staar, zie ik een hogerop stuk berg dat sneeuwvrij is. Een paar honderd meter lager komt dit alsnog op een sneeuwveld uit, maar daar is de route een stuk minder steil en het ziet eruit alsof dat wel runner-proof is.

Dus hop: ik klim freestyle verder omhoog langs het sneeuwveld naar de sneeuwvrije route, het is een soort vuelta.

De berg staat uit gruis en omdat het hier steil is loop/zak ik redelijk gemakkelijk naar beneden – denk aan het aflopen van een duin, inclusief runners vol gruis.

Ondertussen heb ik uitzicht op de pas. De muur van sneeuw ziet er van deze kant nóg indrukwekkender uit. Brrrrr.

Paso Vulcán AntucoEr volgt een lange en warme afdaling.

Antuco paso

Daar kom ik vandaan…

Valley Antuco

…ergens daar beneden: het doel van de afdaling.

Als ik na de lunch de ripio bereik, word ik zo ongeveer direct door een familie in een auto aangesproken. Ze zijn een dagje uit en vragen de route. Met behulp van Locus probeer ik ze op weg te helpen. Als dank bieden ze mij een lift naar El Piedra del Indio aan. Dat is tien kilometer ripio, op het heetst van de dag, verderop. Dáár zegt Clarita natuurlijk geen ‘nee’ tegen.

Flora AntucoVan El Piedra del Indio heb ik geen foto gemaakt, want ik was er tegelijk met een familie Mapuche. Dat zijn de eerste bewoners van dit land. Volgens de overlevering is hier ooit een groep mensen in sneeuwige toestanden in de problemen gekomen en vond beschutting achter de steen. Wél een mooie afbeelding van Google Earth. De ‘rotonde’ is er omdat auto’s, volgens ritueel, drie keer om de steen heen rijden.

Piedra IndioKort na de heilige plek ontmoet ik twee Duitse wandelaars. Zij hebben gisteren de bus naar Trapatrapa wél gevonden. We wisselen informatie uit en ik laat ze foto’s van de besneeuwde pas zien.

’s Avonds bivakkeer ik zo beschut mogelijk in de winderige vallei. Alweer maak ik dankbaar gebruik van een puesto met een bank, tafel en een windscherm. Allemaal kunstig gemaakt van bomen, takken, spijkers en ander bouwmateriaal.

Puesto GPT

Naar Trapatrapa

De volgende ochtend sta ik langzaam op, ik heb de hele dag de tijd om zo’n twintig kilometer naar het gehucht te lopen en op de kaart ziet de route er niet al te ingewikkeld uit.

Tijdens het inpakken van mijn spullen begint het weer te betrekken en omdat ik geen zin heb om in de regen te wandelen, maak ik wat meer haast.

GPT AntucoHet recept voor de eerste helft van de tocht is gemakkelijk: volg de vallei tot de pas, rivier links houden. Vlak voor de pas is een puesto en ik besluit er te pauzeren. Terwijl ik opwarm bij een kampvuur vallen er zo-af-en-toe druppels regen.

Er komt een groepje jongeren op crossmotoren langsgereden, maar omdat de puesto een stuk van het pad afligt stoppen ze niet. Ik vind het wel prima, want ik heb geen zin groepjes jongeren. Na de lunch wandel ik verder; de viento heeft de donkere wolken richting Argentinië geblazen. Mooi!

GPT Trapatrapa AntucoHet tweede deel van de tocht blijkt avontuurlijker te zijn. De wandelaars van gisteren hadden er al voor gewaarschuwd: ‘de GPS-track komt niet overeen met de werkelijkheid’. Ik stoeien wat met omgevallen bomen in een bos waar brand is geweest. Ook blijkt het pad zo af en toe meer steen en afgrond dan pad te zijn.

Sendero GPT

Het (niet)-pad

Ergens in het bos kom ik de motorjongens van vanochtend tegen; het blijken gezellige gasten uit de buurt te zijn en ik kan mijn Spaans verder verfijnen.

De laatste wandeluren van de dag vul ik met een afdaling zo als ik ‘m niet graag zie: redelijk steil, weinig grip en veel zand en stof.

In Trapatrapa wandel ik naar de Carabineros de Chile. De Duitse wandelaars hebben verteld dat de politie hen tijdens de busreis vanuit Los Angeles ‘van harte’ had uitgenodigd om bij hen te bivakkeren. Er schijnen wat mensen met een (alcohol)probleem in de buurt te wonen die weleens toeristen hebben lastig gevallen – just in case. De bus vertrekt morgenochtend om 6.00 uur, dus overnachten in de buurt van Trapatrapa is niet optioneel, zeg maar.

Aangekomen bij de Carabineros de Chile, stel ik mij voor: ‘Ola, soy una chica de Holanda…’

Ja, ik mag er overnachten. In de leegstaande keet. Ik mag de keuken en de badkamer gebruiken en ik ben welkom voor een cafecito.

Trapatrapa

Politiehond wil niet op de foto.

Volcán Antuco – Trapatrapa: de route

 

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Vulcán_Antuco_3   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

Volcán Antuco GPS]

Vulcán_Antuco_2   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data
Volcán Antuco GPS

Vulcán Antuco 1   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

Volcán Antuco GPS

Op Wikiexplora lees je meer over de GPT en staat de meest recente informatie.

Heb je iets aan deze informatie? Lees je mijn blog met plezier?
Wandelen en bloggen maakt dorstig!

Dit blog is geschreven op een slimme telefoon in Patagonië: er kunnen fouten in staan. De internetverbinding is ‘op goed geluk’.

You Might Also Like

 • Erna van Garderen 6 januari 2018 at 19:01

  Dat was weer een enerverende trip. Fijn dat je niet steeds in de tarp hoeft. Is toch ook weer werk. Ziet er allemaal heel erg indrukwekkend uit. Prachtig.
  Knuf

  • Claire 10 januari 2018 at 17:42

   Het kost wat moeite, gelukkig is de beloning groot 😀

 • Roos 6 januari 2018 at 19:33

  Je kerstsokken matchen ook mooi met het logo in je zonneklep!

  • Claire 10 januari 2018 at 17:44

   Ja, óók dat was een overweging bij de aanschaf! 😎

 • Emma 7 januari 2018 at 21:16

  Fluor glow in the dark kniekousen Clara je bent nu super herkenbaar ha ha in de bergen.

  • Claire 10 januari 2018 at 17:46

   Yup, óók dat was een overweging bij de aanschaf 😎