Europa, Las Alpujarras, Spanje

GR7 Nazomer in de Alpujarras

5 oktober 2016
GR7 Spring Reizen

Het is nog nét geen twaalf uur als de bus ons afzet in het dorp Orgiva. ‘Wij gaan op zoek naar een toilet’, een paar mensen lopen weg. Zonnebrand wordt gesmeerd, wandelstokken worden uitgeklapt en petten komen uit de rugzakken. Ondertussen kijk ik met Marleen op de nieuwe superdeluxe GPS (de unit) en de wandelkaart.

Spring Reizen

Ik ben, als vrijwillig reisbegeleider, voor Spring Reizen in het zuiden van Spanje, in de Alpujarras. Dat ligt dicht tegen de Sierra Nevada aan. Eigenlijk zou Jeroen, een andere reisbegeleider, hier in plaats van mij zijn, maar hij is geblesseerd. Marleen en hij hebben de reis tot in detail voorbereid en het enige dat ik ter voorbereiding van deze reis heb kunnen doen, is de route op de wandelkaart bekijken. Als de deelnemers meer informatie dan over de dag vandaag willen, moet ik even spieken op de aantekeningen, want de tocht zit niet in mijn hoofd. Ik voel mij wat dat betreft een de uitzendkracht.

Deze reis was snel uitverkocht en we zijn met twaalf deelnemers ‘volgeboekt’. Een groep van veertien mensen in totaal is best groot, maar gelukkig ken ik al wat mensen van vorige reizen (waaronder de winterreis naar Noorwegen).

Als iedereen, dan eindelijk -reizen met een groep gaat in een ander tempo dan solo hiken-, klaar voor vertrek is slingeren we achter Marleen-met-de-unit aan door de straten het dorp uit.

Er staat een tocht van zo’n 1000 meter klimmen op het programma. De zon schijnt rijkelijk hier in Zuid-Spanje om twaalf uur ’s middags (helaas ging er geen bus op een andere tijd). Langzaam lopen we omhoog, terwijl het luie zweet er ondertussen uit wordt gezweet en we elkaar al kletsend beter leren kennen.


De route gaat langs stukken land met bomen vol granaatappels, citroenen, vijgen en meer lekkernijen, door dorpen met de karakterestieke witte huizen en kleurrijke bloemen en over stoffige landweggetjes. Bij verlaten huizen plukken we, aangestoken door het enthousiasme van deelnemer Joran, druiven en vijgen en in de schaduw van wat bomen picknicken we.


Dit is een trektocht langs hostels en vanavond zijn we te gast in een klein hotel in het dorp Bubión. Om daar te komen wacht een laatste klim, eerst door het dorp Pampaneira, met een doolhof aan straatjes en stegen, en dan langs boomgaarden met uitzichten over het dal.

Op het terras het hotel wachten koude drankjes en later is er een diner in het dorpsrestaurant: het leven is hier goed!

Wil je zelf een keer met Spring mee op reis (of weekend)? Of wil je als vrijwillig reisbegeleider op stap? Check dan deze link.

Bekijk meer foto’s op Instagram. Heb je iets aan deze informatie? Lees je mijn blog met plezier? Trakteer mij op een café solo. Dit blog is geschreven op een slimme telefoon tijdens het hiken; er kunnen daarom fouten in staan.

You Might Also Like