Over de PCT, Pacific Crest Trail, Paklijst

Hiken op trailrunners

9 november 2015
Hiken op Salomon trailrunners

Een paar duizend kilometer hiken op gympies is dat wel zo verstandig? Ja, dat vroeg ik mij voor vertrek naar Amerika óók af.

Een paar jaar geleden was ik de Pyreneeën en daar heb ik een wijze les geleerd: go local! Hoewel ik een prima loper ben en ik niet persé de snelste wandelaar hoef te zijn, werd ik daar aan het denken gezet. Tijdens de wandeltocht werd ik opvallend vaak door Spaanse en Franse wandelaars ingehaald. Wandelaars op trailrunners, die zonder moeite allerlei passen op- en af liepen. Waarom liep ik daar op zware, leren, warme bergschoenen?

Begin vorig jaar had ik een korte voorbereidingstijd voor vertrek naar de Pacific Crest Trail in Amerika.Toch heb ik mij direct verdiept in het concept trailrunners, want op alle foto’s in wandelgidsen en op fora stonden hikers die runners droegen.

Als al die Amerikanen runners dragen, dan zal daar een goede reden voor zijn, toch?

Eén van de theorieën is dat het gewicht van zware bergschoenen (á 2 kilo per paar) bij iedere stap veel meer energie kost dan de lichte trailrunners (á 700 gram per paar). Over zo’n lange afstand loont het dus extra om voor lichte schoenen te kiezen.

Maar deze gympies bieden toch nooit voldoende ondersteuning van de enkels? Of grip?

In de buitensportwinkel vertelde ik mijn twijfels aan de verkoper. Volgens hem wordt er steeds meer teruggekomen van het gebruik van zware wandelschoenen. Trailrunners bieden minder ondersteuning, maar dagen de loper uit met meer aandacht te lopen en doordat er minder ondersteuning is worden de enkels, voeten, spieren, etc. sterker. We zijn op zoek gegaan naar zowel lichte wandelschoenen voor in warm weer (de woestijn) en trailrunners zodat ik kon proberen welk paar het best zat. Geen van de wandelschoenen zat goed, dus werd het een paar trailrunners die direct prima aanvoelden.

Via Dinaric mountains

Voordelen

 • Trailrunners zijn licht, zitten heel erg comfortabel en zijn gemakkelijk aan te trekken.
 • Trailrunners hoeven niet ingelopen te worden. Ik kon er in ieder geval zó op weglopen. Ook heb ik geen last van blaren gehad, zelfs niet bij runners die aan de ruime kant waren in verband met het uitzetten van mijn voeten.
 • Trailrunners drogen snel. Je kunt ze bij een rivierdoorsteek gewoon aanhouden (ik haal overigens wel de binnenzool eruit en doe mijn sokken uit). In de Sierras zijn een paar grote, brede en snelstromende Fords, die bij het smelten van de sneeuw in de zomer zelfs levensgevaarlijk kunnen zijn. Zo’n Ford doorsteken op runners gaat gemakkelijker en is veiliger dan op blote voeten.
 • Trailrunners zijn goed verkrijgbaar in Amerika. Zowel in online winkels als in kleine outdoorshops in de buurt van de PCT.
 • Er is een grote kans dat je voeten tijdens het lopen uitzetten of breder worden en je op een grotere maat schoen moet overstappen. Omdat de runners toch al snel slijten (zie nadelen) kun je vaker van schoen en maat wisselen. Ik droeg aan het einde van de tocht drie maten groter dan mijn reguliere schoenmaat. Dit zat in de breedte en niet in de lengte; omdat de runners goed aan te snoeren zijn had ik geen last van schuivende voeten of blaren. Wel had ik bij mijn tenen centimeters ruimte over.
 • En last but not least… trailrunners zijn verkrijgbaar vrolijke kleuren 🙂

Hiken Trailrunners Via Dinarica

Nadelen

 • De zolen slijten snel. Na zo’n 500 tot 600 mile zijn ze aan vervanging toe. Ik heb bij elkaar vijf paar runners gekocht. Het laatste paar heb ik speciaal voor de West Coast Trail aangeschaft, dit paar heeft stevigere zolen die meer grip geven.
 • Trailrunners zijn officieel niet ontworpen voor het lopen van een LAW met rugtas, slijten daarom sneller. Als er iets mis mee is, ben je afhankelijk van de coulance van de fabrikant.
 • Trailrunners bieden weinig bescherming tegen regen, stof en zijn binnen no time doorweekt. Je voeten zijn binnen no time vies. Heel erg vies. Ter bescherming kun je gaiters dragen.
 • Trailrunners geven weinig grip. Een blokkenveld oversteken op runners is te doen, maar het kost meer tijd, aandacht en energie. Kleine sneeuwvelden kun je het best in de ochtend, als de sneeuw nog bevroren is, en met behulp van wandelstokken oversteken. Bij grote sneeuwvelden kun je beter voor een ander paar schoenen kiezen. Ze zijn niet stevig genoeg om in de sneeuw of het ijs te schoppen en zo stappen te maken. Vergis je niet in sommige passen en het weer in juni in de Sierras. Forester Pass op trailrunners in een high snowyear is vragen om problemen! Sommige hikers hadden lichtgewicht MICROspikes bij zich, maar ik heb niemand ze zien gebruiken. Het jaar 2015 was overigens an extremely low snowyear.

Conclusie

Ik ben enthousiast! Als mijn rugtas niet topzwaar is, er geen grote technische stukken in een tocht zitten en het gebied niet heel erg regenachtig, moerassig of nat is, is de kans groot ik dat weer voor trailrunners in plaats van zware bergwandelschoenen kies.

Voortaan kijk ik goed naar het gebied waar ik een tocht ga maken; hoe zien de paden eruit? Wat is de weersvoorspelling? Aan de hand hiervan kies ik óf trailrunners óf bergschoenen.

In 2016 heb ik de Via Dinarica (1500 km) op trailrunners gelopen en tochten in Georgië en Spanje op runners gemaakt: ik ben nog steeds enthousiast!

In deze blogs kun je meer lezen over mijn ervaringen op het lopen trailrunners

Halfway monument PCTHeb je iets aan deze informatie? Lees je mijn blog met plezier?

You Might Also Like

 • erna van garderen 9 november 2015 at 09:11

  Tja, een duidelijk verhasl. Tegen dievtijd kom ik nog eens met je praten. Mijn “gewone” bergschoen lopen heerlijk, maar zitten idd erg warm en wegen. Hoewel dst met de nor male wandelingen niet opvalt. Heb ook wrl gore tex van een goed merk gehsd. Waren idd veel lichter en heb ik evht afgelopen. Maar waren toch water en smeer dicht. Een trail runner is dan nog lichter? We zien wel. Heb nog even 🙂
  Knuf

  • Claire 9 november 2015 at 10:03

   Je hebt nog wat uitzoekwerk te doen voordat je op Camino mag 😉

   • erna van garderen 11 november 2015 at 12:06

    Heb ook nog wel tijd. 🙂

 • sjaak okkerman 9 november 2015 at 12:41

  Op deze manier worden mijn ( al dan niet gestelde ) vragen beantwoordt , dank je wel

  • Claire 9 november 2015 at 14:54

   Super! En voor mij is het fijn om in één keer te vertellen wat ik weet, in plaats van allerlei persoonlijke e-mails met de dezelfde vragen 😉

 • Chris 10 november 2015 at 09:58

  Hoi Claire,
  Volgende week ga ik naar Marokko, een paar weken door de Sahara hiken. Denk je dat ik voor dat terrein ook beter een paar trail runners aan kan schaffen? Toevallig twijfel ik al een tijdje aan of mijn hoge bergschoenen daar wel geschikt voor zijn.
  Groetjes Chris

  • Claire 10 november 2015 at 10:42

   Hallo Chris,
   Wat leuk een reis naar de Sahara!
   Omdat ik daar niet ben geweest ben ik niet de juiste persoon om advies te geven.

   Ik denk dat het best naar een goede outdoorwinkel met een uitgebreide schoenafdeling kunt gaan. Ik heb geen favoriete winkel, maar heb goede ervaringen met zowel de Zwerfkei in Woerden als Carl Denig in Amsterdam en Nieuwegein. Niet iedere verkoper heeft evenveel verstand van schoenen, vraag naar iemand die dat wel heeft.

   Zorg dat je volgende informatie paraat hebt:
   -Op wat voor soort ondergrond je gaat lopen (zand/rotsen/etc.),
   -Wat het gewicht van de rugtas is (dagrugzak/hutten/hotels/kampeer),
   -Welke afstanden je gaat lopen,
   -Wat de weersomstandigheden zijn,
   -Eventueel: of je (oude) blessures hebt,

   In het weekend is het vaak druk in dit soort winkels. Ga daarom, als het even kan, op een doordeweekse dag als het wat rustiger is en de verkoper meer tijd voor je heeft.

   Mijn laatste tip; ga niet ’s ochtends vroeg, maar wat later op de dag. Je hebt dan al de hele dag schoenen aangehad en je voeten zijn dan wat uitgezet.

   Veel succes! En geniet van je reis in Marokko!