Canada, Canadian Rockies

Hiken tussen Grizzly’s

13 december 2015
Foodback hanging bears

Dit blog heb ik een paar maanden geleden, tijdens het hiken in de Canadese Rockies, geschreven. Om thuis geen mensen zenuwachtiger te maken dan nodig is, heb ik het toen niet geplaatst. Bij deze alsnog…

In de Rockies wonen naast zwarte beren ook Grizzlyberen. Dat is iets waar ik een beetje zenuwachtig over ben. Ze zijn gelukkig niet zo naar als ijsberen -die op mensen jagen als ze de kans krijgen- maar Grizzly’s vallen zeker in de categorie ’te vermijden’.

Waarom ga ik dan in ’s hemelsnaam in Grizzlyland hiken? En helemaal alleen?

Voorkom verrassingen

De medewerkers van het bezoekerscentrum in Banff vertellen dat het gevaar vooral in het verrassen van de beer zit. Normaal gesproken willen de beren helemaal niets met ons te maken hebben en maken zich uit de voeten als ze mensen horen of ruiken. Ze hebben vooral interesse in eten, want ze moeten in korte tijd veel gewicht aankomen voor de winterslaap. Als ik vertel dat ik alleen wil hiken en wat ik de afgelopen maanden op de PCT heb gedaan, vinden ze dat niet heel erg vreemd – dat stelt mij gerust.

Het is belangrijk dat ik veel geluid maak tijdens het wandelen en vooral als ik bijvoorbeeld een bocht met weinig zicht omga. Ik kan zingen, praten, schreeuwen, met mijn wandelstokken tegen stenen aan tikken of desnoods muziek of een podcast op de speaker van mijn telefoon aanzetten. Verder gelden de volgende regels: niet koken en eten op de plek waar ik kampeer en al het eten, afval en interessant ruikende (beauty)producten ophangen op de daarvoor bestemden plekken en niets in of bij de tent bewaren.

Bearspray

Verder raden ze aan bearspray mee te nemen. Bearspray is pepperspray. Mocht een beer mij aanvallen dan kan ik mij hiermee verdedigen.

Hopelijk.

Als de wind de juiste kant op staat en niet mijn eigen gezicht inwaait.

Als ik het ding snel genoeg te pakken krijgt.

En dan nog; sommige beren trekken zich niets aan van de spray…

Hoe groot is de kans dat ik er beer verras? En dat deze dan ook agressief reageert en niet wegrent zoals iedere verstandige beer hoort te doen?

Hoe groot is de kans dat ik de spray in zo’n geval te pakken krijg en op de juiste manier weet te gebruiken en niet mijzelf be-bearspray en de beer zo een pootje help?

Nee, ik ben nog niet overtuigd over de bearspray…

Risico

Voor heel veel andere mogelijke risico’s neem ik ook geen ‘just-to-be-sure-maatregelen’. En deze risico’s zijn wellicht nog groter dan een ontmoeting met één van de 90 Grizzlyberen die in Banff wonen en waarvan een derde in een gebied leeft, waar ik helemaal niet alleen mág wandelen! In dit deel van het park mag er alleen in groepen van vier of meer gewandeld worden én is het verplicht bearspray mee te nemen. Deze hikes zijn daarom helemaal geen optie voor mij.

Het risico zit ‘m vooral in het onaangenaam verrassen van een beer. En dan vooral in een beer met jong. Of in een beer, die zich atypisch gedraagt en geïnteresseerd is in mensen. Meestal zijn dit de juveniles, pubers die zich roekeloos gedragen of op ontdekkingstocht zijn. Omdat dit park toeristisch en druk is, wordt er snel melding gemaakt van beren die zich berig gedragen en actie ondernomen in de vorm van een verhuizing van de probleembeer.

Later spreek ik een jongen die als gids werkt en veel solo hikes maakt en een dame die ook solo hiked. Zij vertellen allebei dat de bearspray vooral genoemd moet worden in het kader van liability, aansprakelijkheid. Nee, zij nemen geen spray mee om precies dezelfde redenen die ik ook al noem.

Ja, er zitten risico’s aan alleen wandelen in berenland, maar ik denk dat er grotere en andere risico’s aan wandelen/backcountry-kamperen zitten. Ik probeer deze zo veel mogelijk te verkleinen door mij goed voor te bereiden, degelijk materiaal en Spot voor noodsituaties mee te nemen. Tot slot: ik denk dat als ik in een grote stad uit zou gaan, ik een groter risico loop om narigheid tegen te komen…

Op mijn tocht, op wat poep na, geen teken van Grizzly’s of andere beren. Deze klimmer had het ongeluk een Grizzly te verrassen… maar het geluk dat de beer niet écht geïnteresseerd in hem als hapje was.

Lees in dit artikel meer over beren tijdens het hiken: Beren op de Pacific Crest Trail

Disclaimer

Mijn overwegingen gelden specifiek voor dit gebied en dit moment van het jaar.  Als ik een ander berig gebied bezoek, onderzoek ik eerst de lokale omstandigheden en het soort beer en gedrag en pas mijn tocht en veiligheidsmaatregelen daarop aan.

You Might Also Like