Europa, HRP, Pyrénées Centre-Est

HRP etappe 19 en 20: ‘de Franse kant’

10 september 2017

Dag 20: Cabaña de Añes Cruces-Refuge
de Portillon
21,8km. (+ 2020m. stijgen en 1550m. dalen)

Gaan? Niet gaan? Gaan? Niet gaan?

De komende etappe van de HRP is een ‘goed weer,-etappe’ het alternatief is een snellere wandeling over de GR11 richting berg- en wintersport dorp Benasque.

Bij opstaan is de lucht blauw met hier en daar een wolk. Maar… dit is de Spaanse kant. En de lucht aan de Spaanse kant is meestal zonniger dan die aan de Franse kant. Dit in combinatie met het weerbericht ‘regen’, maakt mij aan het twijfelen.

Bon.

Ik ga.

Eerst is er een klim in de ochtendkoelte naar Le Port d’Aygües-Tortes. Anderhalf uur later sta ik op Le Port, op de Frans-Spaanse grens. In Spanje schijnt de zon volop. Frankrijk hangt vol wolken.

Omgeven door mist daal ik of naar de Cabane de Prat Cazeneuve, een recent renoveerde ****schuilhut, waar drie herders schuilen en mopperen over het weer. Ik vindt het weer niet bepaald bien, maar ook niet mal. Ze zijn zoek naar hun brébis. Of ik ze heb gezien? ‘Non’. En ook niet gehoord, want in de mist was sowieso weinig te zien.

Als ik ze vertel eerst naar Lac de Callahaouias
te gaan en eventueel daarna verder te lopen waarschuwen ze mij voor een beer daar. ‘Oh een beer! Special!’ Roep ik enthousiast. Zij zijn met hun brébis minder enthousiast over rondschallende beren. Zoveel beren zijn er trouwens niet in de Pyreneeën, dus als ik ‘m tegen zou komen is dat trés special.

In de buurt van de niet-zo-gezellige Refuge de la Soula, met restanten van een oude hydro-electric centrale, hangen allemaal Bergérs met hun brébis rond. Waarschijnlijk staat er iets te gebeuren?

Ik wandel snel door want ik wil een beretocht naar Refuge de Portillon maken. Dat is dik zes uur lopen van De la Soula en het is al 12.30 uur. Bij het berenmeer pauzeer ik in een brakke schuilhut. Het berenmeer blijkt een stuwmeer met, alweer, restanten van de hydro-electric centrale te zijn. Behalve wat omgewoelde stenen geen spoor van Beer.

Tot het meer was er een duidelijk pad. Vanaf het meer is er een soort-van-pad en hoe hoger ik kom hoe minder een-soort-van-pad het wordt. Gelukkig zijn er steenmannen om de weg te wijzen in de blokkenvelden.

Een paar honderd meter onder de col kom ik alwéér een groepje bergérs tegen. Ook zij zijn op zoek naar hun brébis. Ook nu kan ik ze niet verder helpen. Ik heb niets gezien of gehoord. Behalve de verzameling bij De la Soula. Als ik in mijn beste Frans uitleg van de eerdere ontmoeting met collega-bergérs geef geloven ze mij niet. ‘Kom ik vandaag van zover?’.

Nadat meneer bergér mij uitgelegd heeft hoe bij de col te komen. ‘Cascade, rechts’ – is wat ik begrijp, nemen we afscheid.

Hierboven loop ik zo af-en-toe boven de wolken. Snel maak ik wat foto’s van de uitzichten.

Dan volgen er twee Collen van zo’n 2800 meter vlak na elkaar. Beiden worden gesierd door een snel-smeltende gletsjer.

Vanaf hier is er een afdaling door een blokkenveld, van steenman naar steenman en later van oranje vlag naar oranje vlag naar le Refuge.

Ik kom om 18.30 uur aan bij Portillon, krijg een prinsesse-kamer voor mij alleen; ‘de rest van de gasten zijn groepen mannen en het is niet fijn voor je om een kamer met hen te delen’ – zegt de huttenwaard én mag ik om 19.00 uur bij het diner aanschuiven.

Best-wel-moe maak ik kennis met 7 Papi (krasse knarren die een pittige tocht maken) en mag ik mijn hersenen kraken om een gesprek in het Frans met hen te voeren.

Bon appétit!

HRP etappe 19 en 20

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

HRP etappe 19: Refugio de Viados-Refuge de la Soula   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

Refugio de Viados-Refuge de la Soula

HRP etappe 20: Refuge de la Soula-Refuge du Portillon   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

Refuge de la Soula-Refuge du Portillon

Heb je iets aan deze informatie? Lees je mij blog met plezier?
Trakteer mij op een kop koffie – wandelen en bloggen maakt dorstig!

Dit blog is geschreven op een slimme telefoon tijdens het wandelen van de HRP: er kunnen fouten in staan.

You Might Also Like

 • Cor Speelman 10 september 2017 at 08:26

  Hoi Claire, wat een prachtige foto’s, vooral die boven de wolken. Kan me dat nog herinneren van een zweefvlucht ooit in Noordwijk. Prachtig!

  • Claire 10 september 2017 at 13:18

   Ja mooi hè, je kunt er “gewoon” naar toe lopen 🙂

 • Erna 10 september 2017 at 08:29

  Hahahaha. Wat een verhaal weer. Ja, van brebis heb je ook hele lekkere fromage. Hadden zie bergers dat niet mee pour toi?? Maar lekker een kamer voir jou alleen na een hopelijk lekker diner. Misschien van viande de brebis?

  • Claire 10 september 2017 at 13:20

   Goed geraden! Mouton staat vaak op het huttenmenu, yumyum!

 • Biking Banker 10 september 2017 at 10:55

  …beretocht, zonder beren (ook geen teddy-?)… jammer…. maar wel.. uhh… beregaaf!

  • Claire 10 september 2017 at 13:21

   Pcies, jij snapt ‘m 😉

 • Emma Leenen 10 september 2017 at 16:02

  Gefeliciteerd Claire ook van Oma van uit Holland een bosje bloemen🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷neem een glaasje vino en een taartje🎂🎉🎉🎉🎉🎉
  Joyeux anniversuire Je te souhaite tout plein de bon her en cotte Journey particuliere passé une
  merveilleuse Journey.
  Je spreekt nu al een aardig woordje vertalen maar of anders de makkers in de hut vragen.
  Wat een mistig mist verhaal heb je weer is dat niet lastig met lopen omhet te zien.
  De beren kom die maar niet tegen schrikken misschien bij een mistig gebied van bewegenden
  beelden.
  Slaap lekker in de hut vannacht morgen weer een nieuwe dag.💗💟kus Emma

 • brenda 11 september 2017 at 09:45

  wat ben je beregoed bezig Claire! mijn hemel, wat een tocht weer! om jaloers op te zijn. je ziet er stralend uit, geniet nog lekker, ik van afstandje…
  liefs Brenda

  • Claire 12 september 2017 at 11:33

   Ah, dank je wel! Het is hier natuurlijk een grote ‘speeltuin’ 😀