Argentinië, Zuid-Amerika

Huella Andina: Río Azul (1)

8 december 2017

El Bolsón-Hielo Azul: 19,6km, 1275m. stijgen en 315m. dalen

De medewerker van la Oficina de Montaña geeft mij een uitgebreide uitleg over wat komen gaat: ‘kijk hier daal je veel af in een kort stuk; dat is dus steil’ en ‘de route is helemaal gemarkeerd, kijk hier hangt een voorbeeld van de markering’. 

Bíjna heb ik geen zin meer in deze wandeltocht, het lijkt wel een pretpark.

Goed, blijkbaar is het nodig. Ik ‘omarm’ de uitleg, leer ‘m Gouda uitspreken (de stad waar z’n abuelos vandaan komen), leg uit hoe ik van- en naar het start en eindpunt denk te komen (…lopen…) en dan krijg ik toestemming om de tocht te lopen. Na afloop moet ik mij weer op het kantoor melden om te vertellen dat todo bien met mij is.

Ik ben terug in El Bolsón. De route tussen Coyhaique en hier had teveel obstakels (asfaltwandelingen, sneeuw, hoog water in de rivieren en een park dat gesloten is vanwege een brand) om nu te lopen. Om hier komen heb ik twee dagen gereisd; de directe bus ging pas over zes dagen, vandaar.

Eerst ben ik naar Futaleufú gereisd. Een tocht van zo’n 400 kilometer. De bus deed er 11 uur, inclusief 1 uur lunchpauze, over. Het was een eindeloze rit over ripio, dat is een onverharde weg bestaande uit grote kiezels. Ook waren er talloze wachtmomenten (nu de winter voorbij is, is wegwerk-seizoen geopend) en was er een overtocht per pont over een meer.

Kortom: ’t was me een avontuur!

De volgende dag zou er volgens Internet een bus vanuit Futaleufu gaan. Maar die ging niet. De eerstvolgende bus gaat over drie dagen. De enige manier om hier achter dit soort informatie te komen is ter plekke informeren – een soort trail-en-Clairror.

Dus op een Zuid-Amerikaanse tijd ben ik naar de grens met Argentinië gelift en vanaf de grens naar het dorp Trevelin. Van Trevelin ging een bus naar Esquel en na een lunchpauze van een paar uur kon ik de bus naar hier nemen.

Omdat ik nu toch in El Bolsón ben en de sneeuw is gesmolten, maak ik hier een korte trektocht. Een deel is een alternatieve etappa van de Huella Andina.

De mensen zijn mij hier trouwens nog niet vergeten: toen ik in het Oficina de Turismo naar overnachtingsmogelijkheden informeerde herkende het meisje mij. Ze heeft meteen haar collega bijgepraat.

Leuk hoor.

Het zomerseizoen begint op 1 december en ik vier het met mijn eerste short-shorts dag. Dag smurfin!

Om het wandelpad te bereiken is er eerst een avontuurlijke overtocht: een zwiepende hangbrug met hier en daar een ontbrekende plank.

Dan begint het thema van de dag: de klim naar de hut. Het valt allemaal reuze mee, de sendero is duidelijk, af en toe is er een beek met fris water (om uit te drinken, niet eens om door te steken) en de zon schijnt. Buiten de ontelbare, verschrikkelijk irritante horzels heb ik niets te klagen.

Het eindpunt van de dag is hut Hielo Azul, een mooie verzorgde hut. Vanavond kampeer ik met sterren-uitzicht!

Huella Andina

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Camping_Doña_Rosa_naar_Hielo_Azul   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

Add here your formated description

Lees op Wikiexplora meer over de Huella Andina.

 

You Might Also Like

 • Erna 8 december 2017 at 15:24

  Echt een tocht met obstakels dus. Maar je foto’s zijn fantastisch en een korte broek ook heerlijk. En vannacht een mooie plek om te slapen. 😃
  Knuf

 • Cor Speelman 8 december 2017 at 16:56

  Hoezo dag smurfen, die heeft toch ook (een) witte broek, zie het verschil niet zo……..
  grapje, fijn dat het korte broeken weer is. Geniet ervan.

 • joep 8 december 2017 at 17:02

  mooi hutje na zo´n wandeling val zo in slaap

  • Claire 10 december 2017 at 19:47

   Ja die hutten zijn leuk!

 • Emma 8 december 2017 at 20:11

  Dat ziet er allemaal uit als een zonnetje🌞de warme zon korte broeken weer een 4e sterrenhut nou ja de hobbel bobbel bus tocht ok zie de humor er maar van in.

  We zijn een beetje jaloers het is koud nat en morgen sneeuw in Nederland.Knuffel Emma