Noorwegen, Praktisch, Reinheimen, Tips

Het Zweedse en Noorse huttenleven

11 december 2015
Hut in de winter in Zweden

De Zweden en Noren hebben een geweldig, uitgebreid netwerk aan berghutten. Vooral in de winter zijn dit dankbare voorzieningen en maken de hutten het mogelijk om een trektocht, in relatief luxe omstandigheden, in het Hoge Noorden te maken.  Hoe werkt zo’n hut?

Er zijn verschillende soorten hutten, van basic tot luxe…

Onbemande hut zonder service

Dit is de meest simpele hut met weinig voorzieningen. Je moet zelf een slaapzak meenemen en er is geen voorraad eten. Meestal is er een houtkachel en brandhout en zijn er stapelbedden. Welke voorzieningen er zijn, check je van te voren op de website van de toeristenclubs (verderop meer informatie hierover), zodat weet je welke spullen je nog meer mee moet brengen.

Onbemande hut

Hier tref je alles aan dat je voor een trektocht nodig hebt; hout voor de kachel, een keuken en bedden met matras, kussen en deken. Vaak is er ook voorraadkast of winkeltje waar je je eten vanuit kunt aanvullen. Houthakken, water halen of sneeuw smelten, schoonmaken, etc. doe je allemaal zelf.

Bemande hut

In bemande hutten kun je eten kopen en zelf koken of wordt eten geserveerd. In Noorwegen hebben sommige hutten douches en in Zweden hebben sommige hutten zelfs een sauna! Wil je deze gebruiken? Dan moet je deze eerst zelf warm stoken en natuurlijk water voor eigen gebruik halen.

Soms is het mogelijk een slaapplaats reserveren, maar je kunt er ook gewoon naar toe gaan. Als het heel druk is kan het zijn dat er geen bed voor je beschikbaar is, dan krijg je een deken en matras en mag bijvoorbeeld in de gang slapen. De hutten worden beheerd door de stugvärd. Dit zijn vrijwilligers die de boel in gaten houden, maar geen dienstverleners zijn. Klusjes als houthakken, water halen, schoonmaken, etc. doe je zelf.

In de winter…

Vaak ziet de stugvärd je al van verre aankomen, dan steekt hij/zij de kachel in de woonkamer vast aan en zet warme limonade voor je klaar (Zweden).  Smeltende sneeuw in de hut is ergernis #1 van alle stugvärds, dus…

You are welcome, but please leave the snow outside!

Doordat de meeste Zweedse hutten bemand zijn, is er in de winter een wak in het ijs om water uit te halen. De meeste Noorse hutten zijn onbemand, hier is er geen wak in het ijs (deze vriest immers weer dicht). Het is de bedoeling dat je zelf water smelt en dat is veel meer werk. Ook zijn de Zweedse hutten minder koud bij aankomst omdat de stugvärd de kachel in de woonkamer meestal al aansteekt. De Noorse hutten moeten bij aankomst vanaf beneden vriespunt opgewarmd worden.

Fjällstation (Zweden)

De meeste luxe accommodatie is het Fjällstation. Hier is meestal keuze uit een bed op een slaapzaal, hotelkamer en privé hutjes en zijn er een restaurant en een winkeltje. In de grotere Fjällstations kan er ook buitensportmateriaal gehuurd worden. Door de vaak prachtige ligging, de bereikbaarheid en voorzieningen is dit ook meteen de meest toeristische optie.

Betalen

Betalen doe je per creditcard. In onbemande hutten vul je hiervoor formulier in en laat deze achter in een box. De kosten worden dan later in rekening gebracht, bij een wintertocht kan het een paar maanden duren voordat de formulieren zijn opgehaald en verwerkt.

Lidmaatschap

Leden krijgen korting op het verblijf in de hutten. Grof gerekend betaalt dit lidmaatschap zich terug bij verblijf van zes of meer nachten in een jaar. Je kunt als buitenlander lid worden van óf de Noorse (DNT) óf de Zweedse (STF) toeristenclub, aanmelden gaat via de website en betaling gaat per creditcard. Lid worden kan ook bij aankomst in een bemande accommodatie. Beiden lidmaatschappen geven korting in Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland.

Wil je gebruik maken van de Noorse onbemande hutten?

Dan is het verplicht lid te zijn van de DNT of de STF. Met dit lidmaatschap leen je namelijk de sleutel, waarmee je de hut opent en afsluit.

Meer informatie

STF, Zweden (Engelstalige website)
DNT, Noorwegen (Engelstalige website)
UT.no (Noorse website met getailleerde informatie over de hutten)

Lijkt het je wat om in zo’n doe-het-zelf-hut te logeren? Of ga je voor meer luxe?

You Might Also Like

 • erna van garderen 11 december 2015 at 10:48

  Lijkt mij helemaal geweldig, maar in de winter krijg ik Otto niet mee. Maar ‘s-zomers lijkt het me ook het einde. Maar zo lang Byka, mijn oude hond er nog is, zit dat er nog niet in. Zij gaat overal mee naar toe en dat geeft toch bepaalde moeilijkheden in het Noorden 🙂
  Maar wie weet. Eens . . . .
  Knuf

  • Claire 11 december 2015 at 13:18

   Oók in de zomer is het daar mooi hoor!

 • Saar 11 december 2015 at 13:07

  Oef! Maak me gek met deze foto’s van ons prachtige 2014-avontuur!! McGyverettes in acties en spectaculair mooi winterweer. Ik ben met aftellen begonnen 😉

  • Claire 11 december 2015 at 13:27

   Ja dat was een mooi avontuur 🙂

 • Roos 11 december 2015 at 22:47

  Wat waren die andere wijsheden ook alweer? Iets met de wind toch? The wind will change the weather? Ga je ook gauw Noors / Zweeds leren Claire? Dan kunnen de Mc Gyverettes zich aanmelden voor de Stugvardopleiding!

  • Claire 12 december 2015 at 13:07

   Ohh dat zou écht heel leuk zijn de McGyverettes die een hut beheren. Ik stel voor dat we dan ook verse wafels serveren 🙂

 • Jose 15 februari 2016 at 19:23

  ik vind het geweldig dat er zoiets is. Maar ook nadelen: als je alleen op pad gaat kun je de kosten van een hut niet delen met anderen. Dan betaal je de volle mep en dat vind ik vervelend voor een alleengaande. Ik zou graag willen dat die ook gedeeld kunnen worden en ieder zijn deel betaald!!!

  • Claire 15 februari 2016 at 22:14

   Hoi Jose, ik begrijp niet helemaal wat je bedoeld.
   In de hutten van de DNT en de STF betaal je per persoon en per overnachting. Dit is eigenlijk in alle (berg)hutten zo.
   Ik dat je in verwarring bent met privéhutten/huizen/accommodaties? Deze worden wel in z’n geheel verhuurd.
   Groet, Claire