Over de Via Dinarica, Praktisch, Via Dinarica

Mobiel en lichtgewicht bloggen

31 mei 2016
Blogging on the go

Morgen vertrek ik voor een, inmiddels, 1500km lange tocht over de Via Dinarica. Vorig jaar ben ik redelijk onvoorbereid en voor de leuk begonnen met bloggen tijdens het hiken van de Pacific Crest Trail.

Kort voor vertrek naar Amerika bedacht ik dat ik met een blog familie en vrienden op de hoogte kon houden en zo mijn ervaringen kon delen (iets waarvan ik dacht dat ik dat het meest zou missen als solo-wandelaar). In een avond bedacht ik een domeinnaam, kocht een WordPress-template en was ik een blogger.

Mijn eerste smartphone

Bloggen deed ik op een simpele smartphone, mijn eerste smartphone, ik wist bijvoorbeeld niet hoe ik letters als é, ä, etc. kon invoegen – hier werd ik creatief van: ik schreef om betreffende letters heen. Tijd om dit onderweg uit te zoeken was er niet.

Blogs schreef ik volgens het concept; praatje + plaatje. Het liefst zo simpel mogelijk zodat ook oma het zou begrijpen. Avonturen hoefde ik niet te bedenken want er gebeurde van alles onderweg; bijzondere ontmoetingen, een lift in de auto van de sheriff,  sneeuwstormen, schurende benen, bosbranden, etc.

Kamperen PCT Californië

Overdag, tijdens het wandelen, bedacht ik waarover ik wilde schrijven. ’s Avonds, als in mijn slaapzak lag, typte ik een stukje op de telefoon. Alles zo snel mogelijk om de batterij te sparen, want in the backcountry is stroom een schaars goed (behalve in de Wild Bird Cache ). Zodra er ergens in een motel, café of winkel wifi beschikbaar was stuurde ik een blog, soms meerdere blogs, in. Hoe leuk was het om reacties te krijgen! En niet alleen van familie en vrienden!

Minder is beter

Ook op de Via Dinarica kies ik voor simpel en lichtgewicht. Dit keer schrijf ik op een iets luxere telefoon met een ander besturingssysteem. Hierdoor kan ik niet alleen blogberichten schrijven, maar ook achter de schermen aan mijn blog werken. Met een app kan ik foto’s bijsnijden naar het juist formaat voor mijn blog én ik kan mijn fotocamera verbinden met de telefoon, waarmee ik betere kwaliteit foto’s kan delen.

Blogtechnisch lijkt het mij slim een minidrone met camera, een lichtgewicht toetsenbord, een tablet, een externe batterij, een betere fotocamera en meer van dat soort gadgets mee te nemen… Maar bij een tocht van 1500 kilometer lang, 70.000 meter omhoog en 70.000 meter omlaag telt iedere extra gram gewicht in de rugtas. Zeker in een tas waar al andere gadgets als een GPS, Spot, een e-reader en bijbehorende snoertjes en batterijen meegedragen worden. Ik hou het daarom bij een basic blog-uitrusting; een mobiele telefoon, een kleine externe batterij en een ministatief.

Uiteindelijk gaat het om de geweldige gebieden waar ik doorheen wandel, de mensen die ik onderweg ontmoet en avonturen die ik vast en zeker ga beleven!

Mochten er onderweg typvouten in mijn blog sluipen, technisch iets niet helemaal goed gaan of het een tijd duren voordat je een nieuw bericht ontvangt; bedenk dan dat ik niet alle snufjes en de luxe van thuis voorhanden heb, ik een beretocht aan het wandelen ben én ik bezig met het genieten van de omgeving en het buiten zijn.

Reiske in Big Anges tent

Reiske in English

Misschien is het je al opgevallen? Sinds kort is er ook www.reiske.nl/en, een Engelstalige Reiske. Voor de Via Dinarica is veel belangstelling en weinig informatie beschikbaar. Daarom ga ik óók nog in het Engels bloggen.

You Might Also Like

 • Anneke de Bundel 31 mei 2016 at 12:34

  Veel succes! Klinkt goed! heb net Bill Brysons boek uit over het AT trail.

  • Claire 31 mei 2016 at 13:02

   Dank je wel hoor. En Bill Bryson die lees ik graag 🙂 🙂

 • Willy van der Mije 31 mei 2016 at 16:51

  Veel wandelplezier, we volgen je avonturen.
  Groetjes Ben en Wil van der Mije (de Baanwandeling)

 • Wilma Uijtenhaak 31 mei 2016 at 17:58

  Hele goede reis Claire. En heel veel fijne, spannende avonturen.
  Ik ga je blog volgen.

  • Claire 31 mei 2016 at 19:12

   Dank je wel hoor 🙂

 • Wanda 31 mei 2016 at 20:50

  Gaaf dat je onderweg ons op de hoogte gaat houden van je avonturen! Heel veel succes en vooral plezier 🙂

  • Claire 1 juni 2016 at 04:31

   Dank je wel Wanda. Voor jou ook een mooie zomer met veel km’s

 • anja van kesteren 1 juni 2016 at 07:41

  Echt mooi om zo mee te genieten van al het moois op deze nieuwe trail!

 • Bas 1 juni 2016 at 17:26

  Hey Claire,

  Een beetje laat voor een tip. Ik zie je camera lader liggen, zelf heb ik op amazon een lader gekocht die ik via micro-usb kan aansluiten. Zo kan ik m’n camera accu ook laden mbv mijn powerbank of via een usb lader in t stopcontact. Ik heb ook een usb lader waar ik twee apparaten tegelijk mee kan opladen. Scheelt snoertjes en gewicht!

  Veel plezier op je tocht!

  Groetjes, Bas

  • Claire 3 juni 2016 at 09:33

   Ha Bas, dat is zeker een goede tip. Ik zag de foto en vond m zelf ookal groot en heb lastminute een kleinere kunnen regelen.

 • V 1 juni 2016 at 19:53

  Klara, ik weet dat je nu vertrokken bent 🙂
  Ik ook, en ik volg je uit mijn nieuwe woning boven 20 koeien

  • Claire 3 juni 2016 at 09:32

   Oh wat leuk! Het volg-team begint compleet te raken, yeah.

 • Bregje 1 juni 2016 at 20:57

  Ik kan niet wachten op je eerste blogs. Ik vind het zo gaaf wat je gaat doen. Heel veel plezier.
  Groetjes, Bregje

 • Guido Deneyer 2 juni 2016 at 10:43

  Veel moed en plezier langsheen je tocht. Groetjes.

  • Claire 3 juni 2016 at 09:31

   Dank je wel Guido – en leuk een lezer uit Belgie!

 • Aniek 3 juni 2016 at 12:16

  Heel erg leuk! Ik ga je volgen. 🙂 Ik ga een kortere wandeltocht maken (100km in de Dolomieten, in 6 dagen) maar ben daarvoor al aan het stressen hoe ik onderweg kan bloggen, zonder teveel spullen mee te hoeven slepen.

  • Claire 3 juni 2016 at 13:44

   Ohh de Dolomieten die staan ook nog steeds op mijn verlanglijstje. Veel plezier daar!

 • Hein 16 juni 2016 at 18:45

  Succes ik ga je volgen. Voor jouw is het bloggen bijzaak, voor de lezers iets om naar uit te zien. Ik ben benieuwd hoe deze Via je vergaat.

  • Claire 17 juni 2016 at 10:48

   Oh wat leuk on te horen! (Bloggen kost trouwens best wat tijd hoor ;-).