Bosnië en Herzegovina, Via Dinarica

Naar Jablanica voor een rustdag

4 juli 2016

Dag 31: Mountain hut Plasa-Jablanica

Aantal kilometer: 13,2

Om 6.30 uur word ik wakker van de zon op mijn gezicht. De hemel is alwéér strakblauw en het is zelfs nu, zo vroeg in de ochtend, al warm.
Bivvy Alpkit Čvrsnica

Er wacht een lange afdaling met veel haardspeldbochten naar de stad Jablanica. Het eerste deel van de tocht is, wederom, erg mooi met geweldige uitzichten over de bergen.
Čvrsnica view on Prenj

Couleur locale

Als het grootste gedeelte van de afdaling erop zit gaat de trail over in een 4×4-weg, deze is met grote kiezels minder vriendelijk om over te lopen. Dan volgt een geurige tocht langs de plaatselijke vuilnisbelt. Ook de weg is opgeleukt met allerlei (bouw)afval. Tot slot brengt een paar kilometer asfalt mij de stad in. Ik denk maar zo; aan het eind wachten koude drankjes, smakelijke maaltijden en een douche.
Via Dinarica road to Jablanica
De GPS brengt mij tot aan Hotel Jablanica – op internet was dit het enige hotel dat ik kon vinden, maar op internet is opvallend weinig van dit soort nuttige informatie te vinden. Google streetview werkt bijvoorbeeld niet en op Google maps zijn veel winkels en kleine hotels niet te vinden. Hotel Jablanica ziet er niet uit alsof het open is of binnenkort gasten zal ontvangen. Mocht je er in de toekomst willen logeren, bel dan van te voren of ze geopend zijn.

Ik wandel terug naar één van de café’s om wat te drinken en te vragen of er nog andere onderkomens in de stad zijn.

Dan zie ik het woord ‘Motel’ staan op een gebouw.. Het bar/receptiemeisje helpt mij met Oost-Europese gastvrijheid. Hopelijk omdat ze geen buitenlands spreekt en niet vanwege mijn Flodderige voorkomen (aangebrand door de zon, kleverig van het zweet, onder de schrammen en berig ruikend). Hoewel mijn uiterlijk best bij de staat van de kamer past 😉

Later blijkt de stereo van het café vol open te gaan voor de uitgaansavond. Tralalalala. Ik ben in ieder geval op de hoogte van de lokale zomerhits ’16 (denk Eurovisiesongfestival).

Jablanica blijkt een overzichtelijke stad te zijn met twee grote supermarkten, waar ik prima inkopen voor het volgende deel van de tocht kan doen en met een stuk of wat café’s.

Rustdag in Jablanica

Morgen neem ik een ‘zero’, een rustdag. Helaas wel met een klus, ik ga met de bus naar Mostar – mijn fotocamera is nu écht aan vervanging toe. Ik kan dan meteen wat kleine dingen kopen die in Jablanica niet te krijgen zijn en mijn lokale telefoonkaart doet raar. In Mostar is een telefoonwinkel waar de medewerkers mij vast kunnen helpen.

Stage 30 Via Dinarica

Dit is stage 30 van de Via Dinarica. Check deze link voor meer informatie en GPS-tracks.

Bekijk meer foto’s op Instagram.Lees je mijn blog met plezier? Trakteer mij op een kop koffie.

Dit blog is geschreven op een slimme telefoon, tijdens het hiken van de Dinarica; er kunnen daarom fouten in staan.

You Might Also Like

 • erna van garderen 4 juli 2016 at 15:54

  Nou ja, hoef je ook niet bang te zijn dat je een luchtje laat hangen. 😊
  Komt me al een beetje bekend voor, de naam bedoel ik. Mostar ben ik een paar maal geweest. De 1e keer was het hoewel toeristisch erg mooi en fijn. De 2e keer kende ik helemaal niets meer terug. Zat ong. 20 jaar tussen. Maar zoo ontzettend toeristisch. Je kon Door het volk totaal niets meer herkennen. Later is de oorlog daarover heen gegaan. Dus nu weet ik totaal niet hoe het eruit ziet. Maar zal zeker wel met toeristen of bushbush mensen (dat ben je nu bijna 😂😂😂) kunnen communiceren.
  Geniet van je vrije dag.
  Knuf

  • Claire 5 juli 2016 at 20:10

   Dat ik waarom ik een bloem in mijn haar draag-om te verbloemen dat ik niet zo fris meer dan ben 🙂 Engels, Duits, Frans of gewoon Nederlands met wat gebaren enzo. Oudere mensen spreken een handje Russisch, maar dat ik een brug te ver…
   Mosterd heeft erg geleden onder de oorlog. Het oude centrum in weer tip top voor toeristen.

 • QEmma Leenen 5 juli 2016 at 15:48

  Nou Clara zie aan de foto in je tent dat je goed getekend bent Door de brandende zon en hoge
  Temperaturen het is daar 35 of tegen de 40 graden.
  Ongelooflijk dat je dat vol houd in de hitte doe het je niet na.
  Goed hoor om zo vroeg gaan lopen in de ochtend.

  Groetjes Emma

  • Claire 5 juli 2016 at 20:54

   Ja de zon schijnt hier volop, maar in de bergen is het meestal iets koeler. Ik klaag niet, alles beter dan douches van regen. Lieve groet teurg

 • Paul 5 juli 2016 at 21:30

  Op mijn Garmin gebruik ik Open Street Map kaarten. Wellicht hebben die meer lokale info (maar dat wordt dan de volgende tocht :-))