Over de PCT, Pacific Crest Trail

Navigeren op de PCT

24 november 2015
Yosemite National Park

Navigeren op de PCT is peanuts. De trail is goed gemarkeerd en door een aantal hikers en vrijwilligers is de trail tot in de kleinste details in kaart gebracht. Daarnaast is de PCT, mede door de bekendheid, goed onderhouden. Ik ben gedurende de hike meerdere onderhoudsteams tegengekomen die ik met een variatie op de volgende zin complimenteerde met hun werk:

‘Are you the people who make the PCT look like a red carpet?’

Nagenoeg al het werk moet met de hand (zonder mechanisch gereedschap) gedaan worden, dit omdat de trail door allerlei beschermde natuurgebieden loopt. Denk aan het zagen en wegslepen van omgewaaide bomen, het verslepen van zware stenen en het maken van geulen zodat regenwater weg kan lopen in plaats van de trail weg te spoelen.

Ik heb zelfs overwogen zelf een week vrijwilligerswerk te doen. Helaas was het deel van de PCT, dat op dat moment onderhouden zou worden, gesloten in verband met de bosbranden (Washington). Via deze link kun je meer informatie over het vrijwilligerswerk van de trail maintenance crews vinden. Het had mij ontzettend leuk geleken iets terug te doen en nóg meer interessante mensen te ontmoeten!

Hoewel de PCT goed gemarkeerd is, is het onverstandig om onvoorbereid de wilderness in te gaan. Halfmile is een hiker die, met hulp van veel vrijwilligers, de trail in kaart heeft gebracht. De kaarten en GPS-gegevens zijn gratis te downloaden en bevatten alle (en meer!) informatie die je nodig hebt onderweg. Daarnaast is het waterreport op droge delen van de trial belangrijk. Het waterreport is gekoppeld aan de kaarten en markeringspunten van Halfmile en wordt door vrijwilligers en hikers gedurende het seizoen up-to-date gehouden.

Dit wil je sowieso bij de hand hebben
 • Geprinte kaarten van Halfmile – afdrukken via Yogi’s in de USA is voordelig. De kaarten kun je op je logeeradres in bijvoorbeeld San Diego of op een postkantoor laten bezorgen. Een deel draag je bij je en een deel stuur je vooruit in een (bounce)box.
 • Digitale kaarten van Halfmile, gratis te downloaden – Het gaat een keer gebeuren dat je postpakket (waar je geprinte kaarten inzitten) niet aankomt. Zonder kaarten wandelen is vervelend; ervaren wandelaars weten hoe belangrijk het is om te weten waar je bent én waar waterbronnen zijn. Tijdelijk met digitale kaarten op de Smartphone lopen is dan een oplossing. De bestanden zijn nogal groot, download ze daarom thuis. Just in case.
 • Waterreport – digitaal op de Smartphone (ik maakte ’s avonds met een pen aantekeningen voor de volgende dag op de geprinte kaarten zodat ik niet steeds de telefoon aan hoefde te zetten).
Apps
 • Halfmile (gratis via Apple en Google play)
 • FarOut (voorheen Guthooks)(betaald via Apple of Google play) dit is een aanrader met veel doordachte functies en het geld meer dan waard! Hiermee kun je gemakkelijk het hoogteprofiel voor de komende etappe berekenen. Daarnaast kunnen gebruikers (hikers) tips/notities over actuele omstandigheden, openingstijden van winkels, korting bij motels, e.d. achterlaten. Zodra je contact met internet hebt ben je snel en gemakkelijk weer up-to-date. Omdat ik een Windows Phone heb, heb ik deze app niet zelf gebruikt, maar ik was echt een beetje jaloers op andere hikers die ‘m hadden… Beide apps werken ook offline, maar hebben voor de nauwkeurigheid de locatie van je telefoon nodig.

Mojave

 Voor de leuk én handig hulpmiddel bij het navigeren – vooral in de High Sierras
 • Horloge met GPS, hoogtemeter en kompas. Voor de nerds onder ons zijn de hoogteprofielen reuze interessant. Daarnaast is het een fijne motivatie om te zien hoeveel feet je al hebt gestegen of er nog moet worden gedaan. Ik heb veel plezier van mijn luxe horloge gehad. Voor mijn planning (dag/water/eten/etc.) was het bijvoorbeeld fijn om te weten hoeveel mile/uur ik liep. Halfmile stelt de GPS-coördinaten gratis beschikbaar, maar deze zijn niet op alle GPS-horloges compatibele.

We just climbed another 10/100/1000 feet, yeah!

Autonavigatie op je Smartphone

Hoewel autonavigatie totaal ongeschikt is om je weg mee in de natuur te vinden, heb ik veel plezier van Here gehad. In en rondom trailtowns gaf het veel bruikbare informatie en ik heb delen van de PCT af kunnen snijden door over 4×4 wegen te wandelen. Waarschijnlijk neem je een Smartphone mee, het is een kleine moeite een soortgelijk programma te installeren en kaarten van Californië, Oregon en Washington te downloaden.

Thuislaten/geen succes
 • Een aparte GPS en een los kompas – de route is goed gemarkeerd, de kans dat je verdwaald is minimaal. Het is onnodig om het gewicht van deze gadgets mee te dragen.
 • PCT Trail Data Book, Benedict Go – ik heb dit boek besteld om de tocht mee te kunnen plannen, maar kon er niet wijs uit worden. De data wordt vooral in tekst, heel veel tekst, gepresenteerd. Voor mij werkte het plannen van een 4000 kilometer lange tocht tot in detail vooral niet. Ik denk dat dit boek wat beter werkt voor mensen die in Amerika alle tijd en ruimte hebben hun resupply boxen samen te stellen en dat is voor iemand die uit Europa komt veel lastiger (bijna onmogelijk).
 • PCT Handbook – Yogi (van de geprinte kaarten) heeft een boek vol informatie over (vooral) de trailtowns geschreven. Het boek is goed doordacht en er staan interessante tips van hikers in, maar veel informatie is doordrenkt met de mening van Yogi. En dat is wat er mis is met het boek, Yogi en ik waren het vaak niet met elkaar eens.

Lees meer over het plannen van een tocht in eten onderweg, het B-2 visum, de heen- en de terugreis en paklijst voor de PCT.

PCT trail

 

 

You Might Also Like

 • Reinhold Vink 24 november 2015 at 20:05

  Enorm bedankt voor de info.
  Hier heb ik en andere toekomstige PCT hikers veel aan.
  TOP !!

  • Claire 25 november 2015 at 10:07

   Dat is fijn om te horen!