Noorwegen, Reinheimen

Ontzet

27 februari 2016
Ontzet

Ja ‘wij’ zijn de groep uit het nieuws. De Noorse reddingsdienst heeft ons zoals ze zelf zo mooi zeggen, ‘assisted by leaving the area’ (ontzet) we zijn niet in gevaar of vermist geweest.

Lees hier het persbericht van het Nivon (de organisatie waar Spring Reizen onderdeel van is en waar ik tijdens deze reis als vrijwillig reisbegeleider actief voor ben) met daarin alle informatie -die wél klopt.

Nederlandse wandelgroep rondt sneeuwschoenreis af

De Nederlandse wandelgroep die vrijdagmiddag door de Noorse reddingsdienst uit een onbemande berghut naar beneden is gebracht, is veilig aangekomen in de bewoonde wereld. De groep maakt het goed en de reisbegeleiding laat weten dat de groep de commotie in Nederland erg betreurt, vooral omdat de directe naasten zich veel zorgen hebben gemaakt. De groep vraagt om hun privacy en die van hun naasten te respecteren, en wil graag hun vakantie op een goede manier afronden. De sfeer in de groep is onveranderd goed. Dit weekend zal de groep op de geplande manier afreizen naar Nederland.

De begeleiding heeft vrijdagochtend gekozen om hulp in te roepen, omdat het slechte weer aanhield en het voortzetten van de tocht de groep in gevaar zou brengen. De groep heeft deze beslissing als de juiste geaccepteerd. De reisbegeleiding laat ook weten dat de groep niet in gevaar is geweest, en dat ze volgens de Noorse reddingsdienst de juiste beslissing namen door hulp voor de terugreis in te roepen bij het slechte weer. De groep heeft overigens alle lof voor de Noorse politie en reddingsdienst, die hen zelfs met soep en brood verwelkomde.

De begeleiders zijn zeer ervaren, ook in trekkings in winterse omstandigheden. Aandacht voor lawinegevaar is een onderdeel van hun opleiding; ook tijdens de gedegen voorbereiding van de tocht is hier de nodige aandacht aan besteed.

Einde persbericht

Zoals jullie van mij gewend zij, staan er blogs klaar die ik afgelopen dagen heb geschreven. Deze zal ik binnenkort posten – als deze storm wat is gaan liggen-.

You Might Also Like

 • erna van garderen 27 februari 2016 at 09:23

  Ja. We waren hier echt wel helemaal gestresst. Kaarten erbij, jouw blogs erbij. Jullie waren het. Kon niet anders.
  heen en weer gebel om gewoon je angst kwijt te raken. In het achterhoofd wel de gedachten aan jullie verstand. Toen dan de verlossende woorden kwamen de enorme opluchting en idd de hevestiging van hoe we jou kennen. Kanjer. Was blij dat jullie in een hut zaten lekker met warme chocolade.
  Dikke knuffek voor allemaal.
  knuf

 • Arne en Anja 27 februari 2016 at 09:37

  Spot On!
  Naar wat ik nu weet hebben jullie een verstandige keuze gemaakt. Kennelijk was er niks interessants in de wereld en werd jullie signaal een hype in Nederland.

  We hebben ons wel even heel erg bezorgd gemaakt, maar gelukkig is alles goed afgelopen.

  Nu zijn we vooral benieuwd naar je nieuwe blog.
  Groeten Arne en Anja

 • Liesbeth 27 februari 2016 at 09:48

  Opgelucht dat jullie veilig zijn x

 • Anja van kesteren 27 februari 2016 at 10:01

  Fijn dat jullie weer veilig zijn! Geniet nog lekker van dit weekend ! Niets van al fie drukte aantrekken!
  Het nichtje van Bas, Ariel is alleen heel benieuwd of jullie ook bij de ijsberen zaten.

  • Claire 27 februari 2016 at 12:45

   Hoi Ariel, er waren geen ijsberen. We hebben wel een eekhoorn en elanden gezien. Groetjes van Claire

 • Anja van kesteren 27 februari 2016 at 10:04

  Fijn dat we jullie zo kunnen volgen

 • greet 27 februari 2016 at 11:42

  Ja, dat opkloppen van nieuws is een trent aan het worden, helaas. Jullie hebben goed en verantwoord gehandeld, laat je verder niet gek maken en veel plezier bij volgende reizen.

 • Paula Mommersteeg 27 februari 2016 at 13:38

  Het Brabants Dagblad heeft een prima genuanceerd stuk. Een Hele Pagina met nuance, fotos en een detailkaart, dat is dan wel extreem. Gelukkig dat jullie in orde zijn en laat je er niet teveel door beïnvloeden. Ik krijg door de aandacht juist extra veel zin om naar Noorwegen op vakantie te gaan. Met iéts minder sneeuw 😉

 • anja van kesteren 27 februari 2016 at 13:38

  Jullie krijgen nu gelukkig in het nieuws ook de bevestiging dat jullie goed gehandeld hebben en ervaren mensen zijn!

 • Wybe Koopmans 27 februari 2016 at 16:56

  Het is mooi dat jullie de juiste beslissing hebben kunnen nemen. Een fijne thuisreis toegewenst.
  Wybe

 • Greet Willems 27 februari 2016 at 17:55

  Fijn om te horen dat alles in orde is , ik heb de hele dag t nieuws gevolgd (was toevallig vrij ) en Cor Speelman ge-Whatsappt of hij wist of jij t was , goede reis naar huis en jij hebt wat te vertellen op verjaardagen haha

 • Ton van Angeren 28 februari 2016 at 14:54

  Nou Claire, het was “breaking news” op de Nederlandse TV, ik heb met verbazing een NOS-journalist in Noorwegen gezien die niks te melden had.In het Haarlems Dagblad sta je iop de voorpagina….
  Welkom in het coole Haarlem, en zullen we er wat op drinken ? Groetjes TON

 • Rita Berkhout 28 februari 2016 at 15:54

  Dag lieverd, blij dat je na al die berichten weer thuis bent.
  Was wel schrikken, voor jullie ook als je dit allemaal leest.
  Geniet van dit koude Haarlem.
  Liefs, R.