Oregon, Pacific Crest Trail

Onweer enzo

4 augustus 2015
Rook na bosbranden in Oregon

Het weer is ongewoon heet voor Oregon; de komende dagen zal de thermometer naar verwachting rond de 100 aangeven, met grote kans op onweer. De dag dat ik Ashland verlaat is het zo warm dat ik in de middag drie uur voor de zon schuil. Rond half vijf is het nog steeds warm, maar er beginnen zich ook wolken te vormen. Grote paddenstoel-wolken; onweerswolken en in de verte zijn bliksemflitsen te zien.

Het is onweer met donder en bliksem maar zonder regen. Dit soort onweer veroorzaakt 99% van de bosbranden en ook in Oregon is het extreem droog. Vroeger waren er brandtorens, vanwaar er op mogelijke branden werd gelet. Tegenwoordig worden hier satellietbeelden voor gebruikt.

De volgende dag is het bewolkt en iets minder heet. De hele dag rommelt het in de lucht. Aan het eind van de middag neem ik pauze bij een schuilhut. Een paar minuten regent het flink en dan is het weer droog en warm. Ik heb vandaag al 21 mile gelopen en besluit er na de door de regen verlengde pauze nog vijf mile te wandelen.

De lucht begint dicht te trekken, mistig lijkt het wel; een mooi en duister gezicht in het lavalandschap. De vogels worden stil en het enige dat nog te horen is, is het gezoem van de muggen. Als ik boven op een heuvel sta ruik ik rook.

De mist is geen mist, maar rook!

Ergens is er een bosbrand. De rook wordt snel meer en komt van alle kanten. Normaal zijn er bij een brand helikopters te horen, maar nu is het stil. Ik heb geen idee waar de brand is en of ik er naar toe loop. Hier kamperen lijkt mij geen goed plan; ik weet niet wat er aan de hand is en ik zou sowieso niet fijn slapen als ik niet weet of ik veilig ben.

Nog eens vijf mile verder kruist de PCT een Highway. Als de brand in de buurt is, kom ik het daar vast te weten en ja ik vandaar het gebied uit komen. Ook zijn daar een waterbron en kampeerplekken.

Hoewel het laat is besluit ik door te lopen en wel zo snel als mijn vermoeide benen kunnen. Soms lukt het om met de mobiele telefoon de lokale radio te ontvangen. Ik probeer het een paar keer, maar ruis is enige dat ik hoor. Door de rook is het eerder dan normaal donker en hoewel ik een zaklamp heb, gaat het wandelen veel langzamer.

Het is pikdonker als ik bij de Highway aankom. Er hangt geen informatie bij de trailhead en er rijden auto’s in beide richtingen. De brand moet ver weg zijn als de Highway open is.

De volgende ochtend ligt er een laagje as op mijn spullen en is er een stuk minder rook. Later vertellen twee wandelaars dat er inderdaad een grote brand in het noorden is, maar dat deze op dit moment geen gevaar voor de PCT oplevert. ’s Avonds zijn de uitzichten indrukwekkend met mooie, grimmige kleuren door de rook die rondom de bergen hangt.

You Might Also Like

 • Brenda 4 augustus 2015 at 07:02

  Lieve Claire, wat een spannende dag, het lijkt me een bedreigend gevoel en moeilijk zonder info… Goede afwegingen zo te lezen…
  Succes en wat een prachtige foto!

  • Claire 6 augustus 2015 at 20:16

   Dank je wel!

 • erna van garderen 4 augustus 2015 at 07:38

  Brrr wat eng. En spookachtig..
  was een zware dag voor je. Goed dat je je hoofd erbij hebt gehouden en precies het goede hebt gedaan. Dat dat zoooo ver draagt. Wel weer iets om te hebben meegemaakt.
  knuf

  • Claire 6 augustus 2015 at 20:12

   Ja de rook draagt ver en lang; vier dagen lang min of meer in de rook. Gisteren vertelde iemand dat er op dit moment in Californië 19 branden zijn, waaronder een die 5000 huizen bedreigt…

 • emma leenen 4 augustus 2015 at 09:47

  Nou nou wat een tocht zeg met de vermoeiende hitte.
  Het onweer erbij om op een veilige plaats te zijn,wat een geluk dat je een
  schuilhut hebt gevonden.
  De onzekerheid waar de bosbranden zijn en de rook van de brand dat is ook niet zonder
  gevaar.
  Rook van Brand is verstikking gevaar.
  Wat fijn dat je toch hebt kunnen slapen na deze inspannende dag.
  Liefs en een knuffel Emma

 • Bas 4 augustus 2015 at 12:00

  Spannend Claire! Gelukkig ging het allemaal goed!