Noord-Macedonië, Via Dinarica

Over de bergkam terug naar de Transversale

16 augustus 2016

Dag 75: Popova Shapka-Reka

Aantal kilometer: 16

Voordat ik uit Popova Shapka kan vertrekken staat er een avontuurlijke inkoopactie in de mini-markt op het programma. Hier inkopen doen scheelt mij namelijk een taxirit naar de stad beneden en weer terug omhoog en een hele ochtend.

Als ik de winkel binnenloop moet ik even slikken; dit gaat een héél avontuurlijke resupply worden. Gelukkig heb ik nog gezond(er) eten in mijn tas zitten. Ik verlaat de winkel met chocolade in any way, shape or form; Mars-, en Snickerrepen, een zakchips, lang-houdbare croissants, koekjes, chocoladerepen en ander ongezond en vooral suikerrijk eten. Hopelijk kom ik onderweg een restaurant of een wandelaar tegen…

Dan volgt er een klim de ski-helling op. Ski-hellingen zijn in de regel weinig inspirerend en dat is deze Macedonische versie ook. Onderweg kom ik een andere wandelaar tegen, iemand die veel van het gebied weet en nuttige informatie geeft. Hij kent de huttenwaard van Ljuboten, waar ik een paar dagen geleden was, en ik vraag hem de hartelijke groeten te doen.

Na de on-inspirerende klim volgt er een spectaculaire wandeling over een kam. Waarbij ik onderweg allerlei toppen aandoe. De hoogste is Titov Vrv (2748 meter) en de toren die erop gebouwd is, is al van ver te zien.

Eenmaal op de piek aangekomen lijkt de toren in renovatie te zijn. Er liggen nieuwe ramen ander bouwmateriaal. Binnen ligt er een berg afval (waarom?), maar er ligt ook een groot cadeau in de vorm van water in ietwat vieze regentonnen en gevulde flessen. Dank je wel!

Na de top houdt de markering snel op, dit is een minder vaak belopen route. Niet veel later kom ik erachter waarom dat zo is; er volgt een steile afdaling zonder markering of pad. Au au au, arme knieën! Na nog iets meer dan een uur over een niet bestaande trail gewandeld te hebben, ben ik terug op de Transversale. Hier zijn ook een waterbron en een geschikte bivakplek, een mooie plek om te overnachten.

Over de Via Dinarica

Lees dit blog (inclusief een link naar GPS-tracks en waypoints van dit deel van de tocht).

Balkanvibe Travelbloggers contest

Ik doe mee met de travel bloggers contest van Balkanvibe.com. Help mij meer bekendheid aan mijn blog te geven door het bericht te liken/delen/retweeten/of op het artikel te reageren. Lees het artikel hier – stemmen kon tot eind september.

Bekijk meer foto’s op Instagram.

Lees je mijn blog met plezier? Heb je iets aan deze informatie? Trakteer mij op een ijskoude soda pop of een sterke kop koffie.

Dit blog is geschreven op een slimme telefoon tijdens het hiken van de Via Dinarica; er kunnen daarom fouten in staan.

You Might Also Like

 • Emma leenen 18 augustus 2016 at 09:29

  Claire in de snoep winkel je hebt je slag gedaan is het al op Door al het lopen.
  Afdalen ja je knieën ben je op de top geweest van 2748 meter dat zou dan zwaar om
  Weer naar beneden te komen.
  Knuffel van Emma

 • erna van garderen 29 augustus 2016 at 19:52

  Pijn in de knieën met afdalen. Wat een bekend verschijnsel. Maar je hebt het toch wel allemaal gedaan. Een mooie plek om te overnachten is ook mooi meegenomen, zeker met een bron erbij.
  Knuf

 • Gazmend 30 augustus 2016 at 03:38

  Hallo claire reise zuende gruß gazmend und semi