De woestijn, Pacific Crest Trail

Over en niet om de San Jacinto

3 mei 2015
San Jacinto californië

Midden in de woestijn ligt de berg San Jacinto. Vanuit het dorpje Idyllwild is het 7000 feet klimmen naar Fuller Ridge waarover de PCT loopt, dit is overigens niet de top van berg (deze ligt nog eens 2000 feet hoger). Vanaf dit punt is er de volgende 20 mile geen water.

Het is daarom nodig om 5 of 6 liter water mee te nemen. Bergaf, 7000 feet naar beneden. Om de een of andere reden vonden de Amerikanen het nodig om het verloop zo geleidelijk mogelijk te laten zijn; deze wandeling neemt daarom 16 mile in beslag. Het is een eindeloos project om naar beneden te komen en neemt, voor mij, een volle wandeldag in beslag. Zo’n geleidelijk pad is overigens wel vriendelijk voor de knieën.

Dit jaar is er maar 5% van de normale hoeveelheid sneeuw gevallen. Het kan flink ‘spoken’ op deze berg. In 2005 was er in mei een enorm pak sneeuw gevallen. Een wandelaar besloot toch de berg op te trekken, is verdwaald en pas een jaar later, overleden, teruggevonden. Hier een link naar een Engelstalig artikel over de verdwijning. In dit soort omstandigheden kan er om de berg heen gereisd worden. Met de auto zal dit ritje hooguit een uur duren.

Maar goed; de PCT loopt over de San Jacinto en daarom ben ik net als alle anderen 7000 feet omhoog en direct weer 7000 feet naar beneden gewandeld. Dat klinkt wel een beetje gek, als ik het zo opschrijf.

You Might Also Like

 • erna van garderen 3 mei 2015 at 20:04

  Klinkt niet alleen zo 🙂
  Maar een beetje gek moet je ook wel zijn als je zoiets onderneemt.
  vreselijk. Klimmen vind ik zo erg en om dan te weten dat je bijna op dezelfde plek weer uitkomt helemaal.
  maar ja, het hoort er wel bij. Als je maar lol hebt en dat blijkt uit alles wat je schrijft.
  knuf

 • Claire 3 mei 2015 at 20:31

  Ja, ik heb er zeker plezier in!

  7000feet is trouwens 2133 meter en 16 mile is 25.6 km

 • erna van garderen 3 mei 2015 at 20:40

  Erg hoog dus. En die mijlen breken dan ook wel op. Geef mij masr km.

 • Bas 3 mei 2015 at 22:03

  Ja, 7000 feet omhoog en gelijk weer omlaag klinkt wel een beetje gek, vast een klein mannetje geweest die dat bedacht heeft (beetje uitzicht).

  Die gast die in 2005 overleed klinkt erg als iemand met autisme, van wat ik kan opmaken over de eerste pagina van tien van zijn verhaal: http://www.backpacker.com/survival/survival-stories/lost-found/

  Groetjes, Bas

  • Claire 3 mei 2015 at 22:45

   Dat is inderdaad het artikel Bas, maar als je verder leest: Volgens mij was het meer een einzelgänger die geen kaart kom lezen en ook niet bij zich had en een verkeerde beslissing geeft genomen. Ik vind het een goed geschreven artikel. Informatief.

  • Claire 3 mei 2015 at 22:47

   Dat is inderdaad het artikel Bas, maar als je verder leest: Volgens mij was het meer een einzelgänger die geen kaart kom lezen en ook niet bij zich had en een verkeerde beslissing heeft genomen. Ik vind het een goed geschreven artikel. Informatief.