Over de PCT, Pacific Crest Trail, Paklijst

Paklijst voor de Pacific Crest Trail

17 november 2015
Trailangel in Californië

Claire heb je ook paklijst? Welke spullen heb je meegenomen op de PCT? Heb je tips en trucs? Deze vragen heb ik al verschillende keren gekregen en dat is niet gek; gear en de gearlist zijn veelbesproken onderwerpen onder PCT’ers. Ik herinner mij zelfs een keer dat ik in dreigend onweer in rap tempo naar een veiligere plek liep en een andere PCT’er ineens van alles over mijn trailrunners wilde weten…

Voor Bergwijzer heb ik al eens eerder een blog over de paklijst geschreven. Hier kun je het lezen.

Om te beginnen: dé paklijst voor een wandeltocht van paar duizend kilometer door verschillende landschappen en met verschillende weersomstandigheden bestaat niet…

Welke kleding en materiaal je meeneemt hangt af van verschillende factoren:

 • Het te verwachten weer voor het komende deel van de PCT. Denk aan hitte overdag en koud weer ’s nachts in de woestijn, sneeuw in de Sierras, in lange dagen en frisse nachten in Oregon en in Washington kan het vanaf half september al weer gaan sneeuwen en zijn weinig mogelijkheden voor bevoorrading.
 • Het te besteden budget.
 • Persoonlijke voorkeuren. Ben je een gearjunky en gebruik je graag top-of-the-bill materiaal of vind je het allemaal wel best? Sommige mensen zweren bij bepaalde merkproducten – ik draag bijvoorbeeld alleen nog prijzige Icebreaker-shirts van Merinowool die mijn lichaamsgeur enigszins acceptabel houden.
 • Hoe belangrijk is luxe voor je? Een deel van de hikers gaat bijvoorbeeld stoveless: zij kiezen voor eten dat ongekookt gegeten kan worden. De één slaapt prima op een dun, lichtgewicht, onverwoestbaar en goedkoop slaapmatje, de ander zweert bij een opblaasbaar, zwaarder en duurder matrasje.
 • Veiligheid: ga je voor ‘zo veilig mogelijk’ of durf je een risico te nemen? Sommige hikers hadden bijvoorbeeld geen regenkleding of tent bij zich. Dit scheelt gewicht in de rugtas, maar bij slecht weer zijn ze, soms dagenlang, verplicht te ‘schuilen’ in één van de trailtowns.
 • Andere seasonal-omstandigheden: in de zomer kunnen er bijvoorbeeld veel vliegen en muggen zijn. Wil je jezelf hiertegen beschermen? Of storen zoemende en prikkende muggen je niet?
 • Praktische omstandigheden; komend vanuit Europa had ik niemand ’thuis’ in de USA die mij per post nieuw/vervangend/uitruil-materiaal kon opsturen of waar ik overbodige spullen naar terug kon sturen (post van- en naar de USA sturen is ontzettend duur, onbetrouwbaar en neemt veel tijd in beslag).

Tips

 • Bedenk bij alles dat je meeneemt: heb ik dit écht nodig?
 • Wees flexibel en laat je materiaal van de trail en bovenstaande omstandigheden afhangen. Dit kan betekenen dat je bepaalde spullen op een deel van de trail meedraagt en op een ander deel niet.
 • Neem geen spullen mee die je niet eerder hebt uitgeprobeerd. The proof is in the pudding: om erachter te komen of iets voor je werkt zul je het op z’n minst een keer tijdens een kampeertocht gebruikt moeten hebben, nietwaar?
 • Less is more… FOOD! Eén van de grootste uitdagingen is op gewicht blijven en voldoende energie hebben om te hiken. Als je tas lichter is, loop je sneller en heb je minder calorieën nodig. Hierdoor is je tas weer lichter, waardoor je weer sneller loopt…
  Na ongeveer zes weken hiken begint de hikerhunger: hoe lichter je tas is, hoe meer eten je mee kunt dragen, hoe groter de kans is dat je het eindpunt van de PCT haalt.
 • Gebruik de spullen die je meeneemt voor zoveel mogelijk doeleinden. Een plastic waterflesje is een scoop bij bronnen waar weinig water uitkomt, thermo-kleding dient als extra laag bij koud weer, kleding om te dragen als de rest van je kleding vies is en als slaapkleding, een donzen jas is ’s nachts een kussen of trek je aan als extra warmtelaag bij een koude nacht, een buff gebruik je om zand, takjes e.d. uit je water te filteren, als handdoek, om jezelf of je kookspullen mee te wassen én om een klamme tent mee te drogen, etc.
 • Het is heel gewoon om online nieuwe spullen te bestellen en op een postkantoor of bij een resort of motel af te laten leveren.
 • Laat je niet gek maken door alle reviews, meningen en gearlists, probeer uit wat wel en niet werkt. In Californië zijn ontzettend veel mogelijkheden om je materiaal aan te passen: in Mount Laguna, Idyllwild en Lone Pine zitten buitensportwinkels die veel ervaring met PCT’ers en meer dan voldoende voorraad hebben.
 • Neem zo min mogelijk extra/reparatie/vervangingsspullen mee. Zorg dat je materiaal bij vertrek uit een trailtown op orde is en vijf tot zeven dagen meegaat. Zodra je weer in de buurt van de volgende trailtown bent, is het tijd om spullen te vervangen of repareren.
 • Je kunt mooie, dure en luxe materiaal hebben, maar het uiteindelijke loopplezier hangt af van hoe prettig je loopt. Dus: zonder blaren, schurende benen, met een tas die niet te zwaar is, zonder honger… en met een ‘vrij hoofd’- zonder zorgen en met plezier in het buiten zijn!

Een trail van 4000km vraagt om een andere benadering en uitrusting dan een kampeertrektocht van twee weken.

Dit kun je sowieso thuis laten

 • Zeep/shampoo en een handdoek. In het stoffige en droge Californië is een gebrek aan water. Het is not done en sowieso een kansloze exercitie om je in de woestijn te wassen. Er zijn een aantal waterbronnen waar het water door de brandweer met een truck aangevoerd wordt; op = op. Straks heb jij jezelf gewassen en de volgende hiker treft een lege tank aan, of nog erger: een andere hiker is je voor en jíj treft een lege tank aan!
  Waar je ook komt (hikertowns, motel, hostels, Angels) er is zeep en er zijn handdoeken. Vaak is er ook leenkleding beschikbaar zodat je al je kleding kunt wassen en drogen. In alle hikerboxes zijn verzorgingsspullen te vinden en anders kun je deze in een winkel kopen. Wat over is kun je daarna voor andere hikers achterlaten, je weet zelf hoe fijn het is dit soort producten in een hikerbox te vinden!
 • Deodorant (en andere persoonlijke verzorgingsspullen, behalve voetverzorging). Geen enkele deodorant is opgewassen tegen het zweet en de viezigheid onderweg. Wat heeft het voor zin om deodorant te gebruiken als je je toch niet kunt wassen? Accepteer dat je gaat stinken en omarm het: alle hikers stinken en zien er scruffy uit. De enige lichaamsdelen waar je écht heel zuinig op wilt zijn, zijn je voeten.
 • Havermout – met name in de woestijn. Hoewel havermout veel en lang energie geeft is het onpraktisch om te gebruiken. Hoe wil je je bord en lepel afwassen als er een watertekort is? Heb je zin om op een welverdiende rustdag dagenlang aangekoekte havermout uit je bord te schrapen? Nee! Wil je tóch graag havermout eten? In alle hikerboxes kun je havermout vinden, het is product nr. 1 dat hikers achterlaten.
 • Een kooksysteem dat op alcohol werkt. Door de droogte is het op veel plekken al verboden om te koken op alcohol (HEET). Ook waar dit niet verboden is, is het not done om risicovol te koken. Door de droogte en de wind ontstaan er snel branden. Branden waarvoor brandweermannen- en vrouwen hun levens riskeren, branden waarvan het maandenlang kan duren voordat ze onder controle zijn, branden die huizen bedreigen en levens verwoesten, branden die ervoor zorgen dat jij het eindpunt van PCT niet kunt bereiken. Gebruik gewoon een gascanister. Die zijn veilig in gebruik en overal verkrijgbaar of ga stoveless.
 • Oude, versleten en onnodig zware spullen. Je gaat je kleding en uitrusting intensief gebruiken; tien uur of langer per dag, iedere dag. maandenlang. Je draagt iedere gram, iedere dag, maandenlang aan je lijf of in je rugtas. Investeer in goed, stevig, duurzaam en zo licht mogelijk materiaal. Vraag eventueel spullen cadeau aan Sinterklaas, de kerstman of voor je verjaardag. Buitensportwinkels hebben uitverkoop en met een beetje geluk tref je een goede deal op Marktplaats. Je gaat sowieso veel tijd en geld aan de PCT uitgeven. Met goed en lichtgewicht materiaal loop je fijner, sneller en langere afstanden en verklein je de kans op blessures. Door je tijd op de PCT zo kort mogelijk te houden, vergroot je je kans op het halen van het eindpunt.
 • Een back-up voor een back-up. Het is OK om voor sommige, belangrijke spullen een (tijdelijke) back-up mee te nemen. Dus: je kunt een waterfilter meenemen én chloordruppels om je water te zuiveren. Natuurlijk gaat er weleens materiaal stuk onderweg, maar de kans dat beiden stuk gaan/opraken/zoekraken/door een chipmunk aangegeten worden is ontzettend klein. Daarnaast: je bent niet de enige hiker op de PCT en de bewoonde wereld is nooit verder weg dan een paar dagen hiken. Heus: het komt goed, je kunt niet alle risico’s afdekken.

Paklijst

Bekijk hier mijn paklijst. Omdat er ieder jaar nieuwe, luxere en betere producten op de markt komen heb ik niet opgeschreven welke materialen ik precies heb gebruikt.

Hopelijk heb je iets aan deze do’s en don’ts? Veel succes met het maken van alle afwegingen!

You Might Also Like

 • erna van garderen 17 november 2015 at 17:11

  Dat is een lang verhaal. Neem regen die tijd weer alles met je door. Maar het grote verschil is dat ik 2500 en geen 4000 km loop en dan nog in niet zulke heel verlaten steken. Wij zullen elke dag wel een dorp of in ieder geval een kroeg ( 🙂 ) tegenkomen.
  ga me verdiepen.
  knuf

  • Claire 18 november 2015 at 12:01

   …en dan ben ik nog helemaal geen gearjunky en stel ik niet heel veel eisen aan mijn materiaal, behalve dat het moet werken (en een mooie kleur heeft :-P)
   Ik denk dat de Camino ook een andere LAW is dan de PCT; je komt veel in/langs de bewoonde wereld en slaapt binnen i.p.v. in een tent…het is nog steeds héél ver, dus een zo licht mogelijke tas is wel zo fijn.

  • Claire 18 november 2015 at 12:03

   In Amerika is de Camino bekend en daar zeiden ze dat het ‘van bakker naar bakker lopen’ is. Maar van kroeg tot kroeg klinkt nóg beter.

   • erna van garderen 18 november 2015 at 15:53

    Nou dat vind ik dus ook. Als je om 05.00 uur je refugio uitgegooid wordt kun je rond 12.00 uur wel ong. op de volgende plek zijn. Om nou een hele middag bij de bakker te zitten. Kun je beter in de kroeg blijven 🙂
    Knuf

 • Reinhold 17 november 2015 at 21:04

  Dank je voor de info..
  Op YouTube kun je ook veel videos over de PCT gear vinden,, ook leerzaam voor een ieder.

  • Claire 18 november 2015 at 11:57

   Ja dat klopt en op blogs van Amerikaanse hikers kun je ook eindeloos veel gearlists, reviews, informatie en meningen vinden. Vandaar: laat je niet gek maken.

 • Lou 18 november 2015 at 15:19

  Hii Claire, heb je verhalen gelezen, het leest heerlijk weg. Zelf wil ik heel de PCT doen, maar hoe kan je nou het beste daarvoor trainen. Ik vroeg me af wat jij zou aanraden. Groetjes Lou

  • Claire 18 november 2015 at 19:19

   Hoi Lou, bedankt voor je compliment 🙂

   Wat betreft je vraag.
   Ik geloof niet dat het mogelijk is écht goed te trainen voor een wandeltocht van 4000km, 10 uur per dag, maandenlang. Je kunt je uiteraard wel zo goed mogelijk voorbereiden.

   Heb je al eerder kampeertrektochten gemaakt? Zo,nee: dan is het belangrijk dat te gaan doen dit om kilometers te maken en om te ervaren of het écht iets voor je is. Als je nog helemaal geen wandel/kampeerervaring hebt, dan adviseer ik je eerst een keer op een georganiseerde tocht mee te gaan. Ben je tussen de 25 en 40 jaar oud dan is Spring Reizen een goede optie, maar ook de vreemde voettochten van de NKBV lijken mij geschikt. Enig nadeel: het kampeerseizoen is nu over en begint in mei/juni’16 pas weer. De reisbegeleiders hebben veel ervaring en naast een goede oefening is zo’n reis enorm leerzaam.

   Heb je wel al wandel/kampeerervaring dan is het belangrijk zoveel mogelijk kilometers te maken. Dat kan prima in Nederland. Er zijn genoeg 2/3 daagse tochten met overnachting op een paalkampeerplaats of een enkele camping van Staatsbosbeheer(de meeste andere campings zijn tot Pasen gesloten) mogelijk.

   Het lijkt nu niet echt aantrekkelijk weer om te gaan kamperen, maar het is een goede test voor je uitrusting en je motivatie:
   -Vind je het leuk om in slechte weersomstandigheden te kamperen?
   -Heb je er plezier in om alleen te lopen?
   -Hoe is het om in je eentje ’s nachts in een bos te kamperen?.

   Als je budget groter is, je het juiste gebied kiest en het weer meezit kun je tot laat in het seizoen/vroeg in de lente ook in Zuid-Europa terecht voor een kampeertrektocht.

   Daarnaast is het belangrijk een goede basisconditie te hebben. Daar kun je in de sportschool aan werken. Denk aan een combinatie van kracht- en cardiotraining. Een goede sportschool kan je hierover adviseren.

   Succes en veel plezier met alle voorbereidingen!

 • Imoghean 30 januari 2016 at 13:09

  Hoi Claire!

  Super interessante en leuk geschreven blog, erg inspirerend! Ik vind je stuk over een visum aanvragen erg duidelijk, het beantwoord voor mij in ieder geval een heleboel vragen.
  Ik had een vraag omtrent welke tent je hebt gebruikt en of je deze zou aanbevelen? Ik weet namelijk niet zo goed welke tent het meest geschikt is:)

  Alvast bedankt!!

  groetjes Imoghean

  • Claire 30 januari 2016 at 15:03

   Hoi Imoghean, wat leuk dat mijn blog hebt gevonden en fijn dat je wat aan de informatie hebt 😉

   Wat betreft een tent; eigenlijk is er niet één geschikt soort tent voor zo’n lange reis door verschillende gebieden en met verschillende weersomstandigheden. De beste tent af van het weer en de tijd dat je gaat wandelen en af het een low of high snowyear is. Veel Amerikanen wisselen gedurende de trail van tent/tarp. Voor hen is dat natuurlijk gemakkelijker omdat ze spullen naar huis terug kunnen sturen en als het weer het toelaat gebruiken veel mensen niet eens een tent of tarp. Op veel stukken van de trail kun je gewoon je matje uitrollen cowboy-kamperen, dat is wel zo snel en gemakkelijk. Het voordeel hiervan is dat je gemakkelijker geluiden van dieren hoort en gelijk kunt kijken wat er aan de hand is (99,99% van keren zijn dat grazende herten).

   Ga in ieder geval voor een zo licht mogelijke en gemakkelijk op te zetten tent. Ik zou je aanraden een tent te kopen waarvan je de binnentent los kunt opzetten. Er zijn stukken met veel muggen en waarbij het ’s nachts warm is (en een hele tent opzetten niet nodig is).

   Je kunt ook overwegen voor een tarp te gaan; dat scheelt veel in gewicht. Ook deze keuze hangt af van het weer en andere omstandigheden. Er zijn ook middenweg oplossingen; een tarptent. Licht, enkeldaks en met een muskietennet tegen ongedierte.

   Succes met je voorbereidingen!