Argentinië, Zuid-Amerika

5 Lagunas: van Pampa Linda naar Laguna CAB

22 februari 2018
Ruta 5 Lagunas Nahuel Huapi

‘Het is de bedoeling dat je deze route met een groep loopt. Er is geen markering ‘, zegt de dame van het Nationaal Park Nahuel Huapi-Officina, als ik vraag waar ik mij kan registeren.

Ik ben braaf naar La Officina gegaan, omdat ik eerder door een Guarda Parque uit het Parque ben gezet. Eén keer is genoeg en ik wil mijn bezoek dit keer goed regelen.

‘Ik ben een ervaren wandelaar. Ik heb drie maanden, sola door La Cordillera zonder markering of pad gewandeld. Ik heb een GPS en Spot-satelliet-locator. Ik wil deze tocht graag alleen lopen’, geef ik als antwoord.

De mevrouw loopt met tegenzin naar een publieke computer, opent een pagina op de website van het Parque en zegt dat ik mij daar kan registeren.

Mooi (de pagina is publiek, dus dit had ook op iedere andere willekeurige plek zoals in een café onder het genot van een Cortado kunnen doen).

Dan loop ik naar La Officina van de bergclub, waar ik de bus naar het startpunt wil reserveren. ‘Dit is een moeilijke trail en het is niet de bedoeling dat je alleen loopt. Heb je je geregistreerd bij La Officina van El Parque. Wat vonden ze ervan’, zegt het meisje. ‘Ja, ik heb mij geregistreerd en ze vonden het bien‘, reageer ik.

De volgende ochtend brengt de bus mij terug naar Pampa Linda het eindpunt van mijn vorige etappe en het startpunt van de Ruta de 5 Lagunas, een vijfdaagse trip dwars door Parque Nahuel Huapi.

Het is 11.30 uur als ik met de wandeling begin. Het eerste meer, Laguna Ilón, is een populaire bestemming; het pad is gemarkeerd en uitgesleten door de vele wandelaars. Ik doe er twee en een halve uur over om er te komen, dat is de helft van tijd die ervoor staat. Bij de Laguna, met uitzicht op de grommende Cerro Tronador, is het gezellig druk met wandelaars en kampeerders.

Natúúrlijk is het nog veel te vroeg om te stoppen met wandelen, en ik heb al met uitzicht op de andere kant van de donderde berg gebivakkeerd; ik vervolg mij weg naar het volgende meer. Het is een meer zonder naam en ligt tussen twee kampeerplekken in, het lijkt mij een mooi doel voor vandaag. En een rustige bivakplek.

Buiten een moerassig doolhof en een klim is de route niet bijzonder uitdagend. Het is nog steeds on-Patagons mooi weer en er zijn adembenemend uitzichten rondom. Tronador laat, met een grom of rommel, af en toe van zich horen.

Bij het meer zonder naam blijkt er inderdaad een mooie bivakplek te zijn en het is er rustig; ik ben de enige gast.

’s Nachts gaat het regenen en in afwachting van het droogwaaien van Tarptent vertrek ik de volgende ochtend pas om 10.30 uur – Argentijnse-stijl.

Eerst is er een wandeling over een stenige graad met rechts, diep beneden Laguna Azul en links beneden diepe, stenige afgronden.

Na een afdaling volgt er, uiteraard, een klim naar de volgende pas.

Hier ben ik een beetje eigenwijs en volg de GPS-track niet helemaal (of: een beetje ongeveer). De afdaling doe ik deels crosscountry, maar dan besluit ik dat het toch verstandiger, gemakkelijker en sneller is om naar de route terug te keren.

De, volgens La Officina de Parque-mevrouw en het bergclub-meisje, onduidelijke route is trouwens best duidelijk. Er is een soort van pad, er zijn sporen en voetafdrukken van andere wandelaars te zien, er zijn steenmannen en op de meest stenige, onduidelijke stukken is er zelfs markering aangebracht. Trouwens: navigeren met behulp van GPS en Locus op de mobiele telefoon maakt verdwalen zo goed als onmogelijk…

Terwijl het weer begint te betrekken vervolg ik mijn weg naar Laguna CAB; via een moerassig dal loop ik over stenig terrein omhoog. Ook hier zijn steenmannen en in de verte is de pas te zien. Het weer wordt met koude wind en druppels regen steeds minder aangenaam en ik loop met gepaste haast.

De pas is extra winderig en onguur, deze verlaat ik snel om af te dalen naar de Laguna. In de diepte zie ik iets dat op een kampeerplek lijkt.

Om deze te bereiken is er eerst een traktatie in de vorm van een afdaling Argentijnse stijl; een rommelig pad, gemeen steil en bedekt met grote stenen én aan het einde een worsteling met de begroeiing.

Intussen beginnen er meer en grotere druppels regen te vallen en als ik op de bivakplek aankom zet ik Tarptent in recordtijd op en kook ik een late lunch/vroeg diner.

Als ik even later warm ingepakt en knus in mijn buitensport-paleis aan het eten ben, hagelt het. Het is nog geen 17.00 uur. Ik reken op een koude nacht.

De route

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Ruta_5_Lagunas_Pampa_Linda_to_Colonia_Suiza   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

Add here your formated description

13,4km, 1255m. stijgen en 275m. dalen en 11,3km, 900m. stijgen en 1250m. dalen.

Meer over de Ruta de 5 Lagunas

Op Wikiexplora staat een uitgebreide omschrijving van deze route en ook op Trek Bariloche staat veel informatie

Heb je iets aan deze informatie? Lees je mijn blog met plezier?
Wandelen en bloggen maakt dorstig!

Dit blog is geschreven op een slimme telefoon in Patagonië: er kunnen fouten in staan. De internetverbinding is ‘op goed geluk’.

You Might Also Like

  • joep 22 februari 2018 at 16:34

    weer een schitterende tocht loopt ze veel plezier

  • Erna van Garderen 22 februari 2018 at 19:10

    Prachtig weer. Jammer van de foto’s. Maar die Argentijnen weten idd niet wie ze voor zich hebben. 😀😀😀

  • Emma 25 februari 2018 at 22:11

    Mooi mooi daar schitterende natuur wel soms stenig zo te zien voor die voeten 👟.