Noorwegen, Reinheimen

Persbericht Nivon – Afronding wandelreis Noorwegen

29 februari 2016

Het Nivon is verheugd dat iedereen veilig en wel is teruggekeerd, en wil de betrokken politie en reddingsdiensten danken voor hun grote inzet. Ook de adequate inspanningen van de Nederlandse ambassade in Noorwegen en het ministerie van Buitenlandse Zaken mogen benoemd worden. Allen dank!

Het Nivon betreurt de commotie die in Nederland is ontstaan, al is die begrijpelijk gezien de eerste berichtgeving. Toen vrijdagochtend bekend werd dat de groep hulp had ingeroepen, was nog niet duidelijk wat het probleem was. Zoals we hebben gecommuniceerd aan betrokkenen en pers hadden wij niet de verwachting dat de groep in acuut gevaar was – dat werd uiteindelijk bevestigd. Na de eerste contacten met de begeleiding wijst alles er op dat die in deze moeilijke omstandigheden correct en adequaat heeft gehandeld. Verdere evaluatie volgt uiteraard op korte termijn. In ieder geval is de juistheid van hun beslissing onderschreven door de Noorse reddingsdienst, die spreekt van extreme weersomstandigheden. Het Nivon wil dan ook met gepaste trots de reisbegeleiding danken voor de getoonde inzet, en de deelnemers voor het vertrouwen in de begeleiding en hun flexibiliteit in deze lastige situatie.

Van verschillende kanten is ons gevraagd waarom de reisbegeleiding in dit geval hulp heeft ingeroepen. De reisbegeleiding zegt daarover: ‘Toen donderdag het weer verslechterde, hebben we onze route verlegd zodat we konden overnachten in een kleinere, maar dichtbij gelegen hut. We konden die ondanks het slechte zicht zonder problemen vinden. Het bleef slecht weer: veel sneeuw, en een geschatte windkracht 4 tot 5. Toen het weer vrijdagochtend nog steeds slecht bleek, en er gezien de stabiele lage luchtdruk geen snelle weersverbetering op komst bleek, is besloten in de hut te blijven en hulp in te roepen. De extreme hoeveelheid verse sneeuw maakte verder gaan op de geplande route, dan wel op eigen kracht afdalen naar de bewoonde wereld vrijwel onmogelijk, en zou het risico van de groep onaanvaardbaar verhoogd hebben. Bijkomend argument was de beperkte voedselvoorraad ter plekke.’ De beslissing werd door de groep geaccepteerd en gewaardeerd, en er was geen sprake van angst of paniek in de groep.

Toen de groep terug in de bewoonde wereld was, merkten ze hoe groot de commotie in Nederland was. Nadat de familie en andere naasten gerust waren gesteld, heeft de groep zijn vakantie gezamenlijk willen afronden, in de goede sfeer die de hele reis heeft gekenmerkt.

Het Nivon vraagt de pers om de privacy van de betrokken begeleiders, deelnemers en hun naasten te respecteren, en alle vragen op te nemen met onze woordvoerder Friso Teerink (voorzitter van het Nivon, gegevens hieronder). De contacten tussen Nivon en de directe naasten van de groep zijn vrijdag overdag gelegd, en deze lijn blijft de komende tijd open voor verdere communicatie.

Het Nivon is een landelijke vereniging met een breed scala aan activiteiten, van groepsaccommodaties en wandelpaden tot lokale afdelingen en groepsreizen. Meer informatie op nivon.nl/missie. Springreizen is onderdeel van het Nivon, en biedt actieve weekends en reizen voor 25-40 jarigen. Meer informatie op springreizen.nl/over-spring.

Vragen zijn welkom bij onze woordvoerder Friso Teerink, fteerink@xs4all.nl, 06-22440147.

 

You Might Also Like

  • anja van kesteren 1 maart 2016 at 07:46

    Nu nagenieten van de foto,s van jullie mooie reis!!