Bulgarije, Pirin

Pirin: van Vichren naar Tevno Ezero (feestweekend)

30 september 2018

‘Gisteren was het Independance day, iedereen heeft een lang weekend vrij en het is ook nog mooi weer, daarom is het nu zo druk in de bergen, vertelt een medegast later bij de hut.

Na een rustdag (douche, koffie drinken, inkopen doen, blogs typen en meer koffie drinken) is het tijd voor deel twee van mijn wandeltocht: Pirin Nationaal Park.

In de buurt van Vichren, de tweede hoogste piek van het land (hoogste pieken zijn hier️ belangrijk) en het aangrenzende Koncheto zadel, staan zeker wel honderd auto’s op de weg geparkeerd. Overal zijn er groepjes wandelaars te zien, het lijkt wel een drukke winkelstraat.

Rechts: Vichren en het beruchte zadel.

Vichren en het beruchte zadel sla ik over. Hier een filmpje om een idee te geven van wat ik heb gemist. Dit is zonder feestweekend-drukte.

De route naar Tevno Ezero is een stuk rustiger. Ik loop samen op met twee snelwandelaars van middelbare leeftijd, tot we bij een klim door een blokkenveld komen, want dan spurten ze weg.

Op het zadel ontmoet ik de mannen weer. Het zijn Nico en Dimitri uit Sofia en een andere stad waarvan ik de naam ben vergeten. Een van de mannen werpt mij een appel toe. ‘Er zit een beurse plek op, maar dat komt door de rugtas, je kunt ‘m gewoon eten. Bulgarski. Very good!’. Ze doen vandaag een rondje Tevno Ezero en ze stuiven weer weg, de superwandelaars. Pas bij de hut aan het Tevno-meer kom ik ze weer tegen, snel op weg terug naar hun auto.

Vergezichten

De route volgt een kam met adembenemende uitzichten.

Bijvoorbeeld op het zadel waarachter Tevno Ezero ligt.

Tevno Ezero

Bij de hut is het gezellig druk. De localo’s vieren hun aankomst met een ½ liter-blik bier, ik begin met frisdrank. In deze hut heb ik eerder geslapen en in mijn herinnering was het de beste hut van allemaal. Een kleine, gezellige en verzorgde hut, met op de bovenverdieping een matrazenlager en waar zelfs eten te koop was.

Hoewel ik niet heb gereserveerd kan ik blijven slapen, wel graag meteen betalen want het is druk. Het menu is overzichtelijk met gehaktballen, worst, soep, brood, salade, zoetigheid en -uiteraard- alcohol.

Buiten raak ik aan de praat met een groepje wandelaars uit Sofia. Ik vraag hoe het zit met de hutten en staat ervan. Deze hut is favoriet bij hen, net als het Pirin-gebergte. ‘De hutten die aan een weg liggen zijn meestal ook OK, maar druk. Bij andere hutten moet je geluk hebben, sommigen zijn goed, anderen zijn verschrikkelijk’.

Ze snappen er niets van dat ik zowel hoge piek #1 (Musala in Rila NP) als #2 (Vichren) heb overgeslagen. ‘Morgen móet je Kamenitsa (hoge piek #3) op’. ‘Is it Bulgarian steep?’, vraag ik. Ze laten foto’s zien. ‘Ja, het is Bulgarian steep, je hebt op delen beide handen nodig en vooral naar beneden is de route lastig’. Ik zeg er nog even na te denken.

De hut blijkt naast het matrazenlager ook nog kamers te hebben waar gasten in logeren én er zijn ook nog een stuk of 10 tenten met kampeerders (mij niet gezien op 2500 meter hoogte in de vrieskou in Tarptent); je kunt je voorstellen dat het gezellig druk is.

Het is tenslotte een feestweekend!

…maar om 22.00 uur gaat het licht uit en is iedereen stil.

Aanvankelijk had ik een slaapplaats midden in het lager gekregen, maar iemand heeft mijn spullen in een hoek bij de trap gelegd. Wat mij betreft is dat helemaal prima, fijn in de hoek en op een plek waar af-en-toe wat frisse lucht naar boven trekt. Met dertig personen op een slaapzolder is het tegenovergestelde van fris.

En fruitig.

De route: van X. Vichren naar X. Tevno Ezero

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Vichren-Tevno Ezero   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

Vichren-Tevno Ezero

Heb je iets aan deze informatie? Lees je mijn blog met plezier?
Wandelen en bloggen maakt dorstig!

Dit blog is geschreven op een slimme telefoon tijdens een bergtocht: er kunnen fouten in staan. De internetverbinding is op goed geluk.

You Might Also Like

 • Erna van Garderen 30 september 2018 at 14:21

  Wat prachtig Claire. Ik zou ook geen moeite hebben om eea over te slaan. Wat een wind daar helemaal boven en een pad kun je het ook niet noemen. Je zult maar last van hoogtevrees hebben. 😂😂. Niet dat ik dat heb, maar je zou het spontaan krijgen.
  We weer een prachtige tocht. 👍👍😊

  • Claire 2 oktober 2018 at 06:36

   Precies: links én rechts diepe afgronden- die sla ik over 😶

 • Emma 1 oktober 2018 at 13:49

  Super met zoveel mensen 22.00 het licht uit en stil 🌛ongelooflijk mooi is het daar.