Praktisch, Tips

Poepen en plassen in het bos doe je zo

30 november 2015
Outhouse in sneeuw

Nu ik weer terug in Nederland ben valt het op hoeveel gebruikt WC-papier er in het bos en duinen wordt achtergelaten. Dit is mijn allergrootste ergernis als ik aan het wandelen ben, hoe groot is de moeite om het papier in je zak of tas te steken en op een later moment in een vuilnisbak weg te gooien?

De Amerikanen zijn behoorlijk gedrild in het Leave No Trace-concept. Overal en op verschillende manieren worden mensen, die de natuur in trekken, gevraagd zich aan een paar simpele spelregels te houden en zo hun impact op de natuur te minimaliseren.

Omdat dit onderwerp best gênant is, zal ik in dit blog uitgebreid uitleggen hoe je LNT poept en plast in het bos, de duinen of op een berg.

Plassen doe je zo…

WC-papier of tissues neem je na gebruik mee en laat je niet achter. Hoewel papier een natuurproduct is duurt het heel erg lang voordat het verteert. Stop het na gebruik in een apart plastic (ziplock)zakje dat je hiervoor bij je draagt. Je kunt het papier ook even in een zijvak van je rugtas of in je broek- of jaszak bewaren. Het levert heus geen grote gezondsheids- of hygiënegevaar op als je het gebruikte papier een tijdje met je meedraagt.

-Voor de dames-

Gebruik een plasdoek. Een wat? Een plasdoek. Dit is een oude zakdoek, bandana, Buff of een lap die goed vocht opneemt en snel droogt… Hiermee veeg je jezelf na het plassen schoon. Zo’n doek kun je gerust een paar keer en zelfs een paar dagen zonder uitspoelen gebruiken. De lap stop je na gebruik in een zijvak van je rugtas.

Als je stoer bent hang je je plasdoek na gebruik te drogen aan je rugtas. Zo breng je andere wandelaarsters nog eens op een goed idee.

Neem bij een meerdaagse tocht een Ziplock-zakje mee. Deze kun je met water vullen en de doek hierin uitspoelen. Het is niet de bedoeling dat je de doek uitspoelt in een rivier of een meertje, want dat is niet LNT. Zodra je in de bewoonde wereld bent, kun de doek samen met je kleding in de wasmachine wassen. Dat is heus niet zo vies als het klinkt.

Bij winterse tochten gebruik je een handje sneeuw. Echt waar! Je neemt een handje sneeuw, knijpt het een beetje samen en veeg de boel zo fris (en schoon).

Maandverband, inlegkruisjes en tampons groeien niet in de natuur en laat je er daarom ook niet achter. Je kunt overwegen een menstruatiecup te gebruiken als Opoe op bezoek is. Zo hoef je je gebruikte damesartikelen na gebruik niet mee te nemen.

Poepen doe je zo…

Je graaft een gat (cathole). Dit kan met van alles; een steen, je voeten, een stok, een tentharing of je wandelstok. Je kunt hier ook een speciaal lichtgewicht schepje voor meenemen. Je poept in dit gat en na het poepen maak je het gat weer dicht. Net als een kat doet, vandaar de naam cathole. Als je heel erg stoer bent, roer je met een stokje de poep los en meng het met wat aarde of zand voordat je het gat dichtmaakt. Zo zorg je ervoor dat je poep sneller verteert. Je verstopt je poep niet onder een steen. Onder een steen kan poep namelijk niet goed verteren. Ooit komt er moment dat iemand, bijvoorbeeld een vrijwilliger die het wandelpad aan het onderhouden is, die de steen verplaatst.

Je wilt natuurlijk niet dat deze persoon als bedankje jouw drol vindt, toch?

Ook het papier waarmee je je kont afveegt neem je mee. In het plastic zakje dat je hiervoor hebt meegenomen. Dit kun je in een vuilnisbak op de parkeerplaats of in een wc bij een hut weggooien. Of je verbrand het in het kampvuur dat je ’s avonds maakt als je gaat kamperen. Sommige mensen nemen een aansteker mee om het papier na gebruik te verbranden. Maar mij is het nog nooit gelukt de boel (100%) in de fik te krijgen, daarnaast levert dit brandgevaar op voor de omgeving. Daarom zeg ik; neem het gebruikte papier mee.

Is je papier op? Of ben je heel erg stoer? Je kunt je ook met dingen uit de natuur afvegen; een steen, bladeren, boomschors, sneeuw… gebruik je creativiteit en lef.

Hier kun je meer lezen over het graven van een cathole.

Begeef je je op grote hoogtes? Bedenk dan dat het extra lang duurt voordat je poep verteert. In Amerika ben je op sommige plekken (zoals bij de beklimming van Mount Whitney) verplicht een speciale plastic zak bij je te dragen. In die zak poep je en je neemt je eigen poep weer mee de berg af. Dat klinkt vies. Maar hoe vies is een berg vol drollen?

Hygiëne

Vooral na het poepen wil je dat je handen schoon zijn. Neem hiervoor een kleinverpakking handsanitizer mee. Dit is de meest snelle, gemakkelijke en betrouwbare manier om je handen hygiënisch schoon te krijgen en ervoor te zorgen dat je jezelf of anderen niet besmet met het één of ander.

Meer weten? Kijk op Leave No Trace.

Hopelijk heb ik alle vragen, die je niet hebt durven te stellen, zo kunnen beantwoorden? Heb jij outdoor poep- en plastips? Laat ze hieronder achter!

You Might Also Like

 • Liesbeth 30 november 2015 at 12:05

  Eindelijk daar is die dan! een eerlijk poep en plas blog daar ben ik dol op!
  stoor me ook regelmatig aan al die wc-papiertjes in de natuur! opruimen dus en gewoon een boterham zakje meenemen

 • erna van garderen 1 december 2015 at 17:57

  Ik had al begrepen of zelf bedacht dat die papiertjes mee moesten. Maar hoe je onderweg moest poepen en plassen heeft me idd wel bezig gehouden. Ok. Weet ik nu ook. Hoewel op een druk begaanbaar pad?? En met al die klefing en rugzak enz.
  duurt dan wel. op tijd een plek zoeken dus. 🙂
  Knuf

 • Eva 24 december 2015 at 17:36

  Ik neem meestal een klein flesje water mee voor na het poepen, dus op z’n ‘Indisch’. Deze vul ik weer als ik een beekje of stroompje zie. Poepen en plassen doe ik niet in het water.
  Een klein boterhamzakje voor de papiertjes doet het ook prima zoals hierboven geschreven, ook voor meer dagen!
  Als we gaan kamperen dan gaat er een schepje mee.
  Ik heb ook wel eens bij en lange wandeling na het plassen niets gebruikt, goed schudden, wel een klein maandverbandje in. Later in de herberg weer weggooien.
  Als ik een lange afstand wandeling doe dan zet ik mijn rugzak op het pad, dan de berm in. Indien het drukker is dan weten de wandelaars wel wat je aan het doen bent lijkt mij. Gr Eva

  • Claire 28 december 2015 at 12:34

   Hoi Eva, het waterflesje is een goede tip. Ik heb best wat mensen in de USA gesproken die dit ook deden. Het staat op mijn nog-uit-te-proberen-lijstje 😉