Noorwegen, Reinheimen

Pollfoss

8 maart 2016
Claire in Reinheimen

De wandeling vanaf Torsbu is prachtig met glooiende, witte bergen, golven van sneeuw en adembenemende vergezichten. We zijn dichtbij de kust, het weer is hier wisselvallig met het ene moment ‘patches of blue’ en zonnestralen die binnen een paar minuten plaats maken voor sneeuwbuien met weinig zicht. 

Voelt dit als wandelen op de maan?

Ook vandaag volgen we de winterroute, deze is hier gemarkeerd met takken –  kvisteruter in het Noors. Vandaag zijn de uitzichten en landschappen alwéér anders dan de dagen ervoor. Hier lopen voelt, zoals Nienke zo mooi omschrijft, ‘into the wild, met knisperende stappen in de sneeuw en kijkend door een skibril, als wandelen op de maan’. Ik wandel al dagen met een grote glimlach op mijn gezicht – zó blij ben ik weer in de sneeuw te zijn.

Tijdens de pauze drinken we thee of maken we noodles of soep met warm water uit de thermosfles. Vandaag testen we de vindsäck. Dit is een grote regenhoes welke, als er minimaal vier mensen in gaan zitten, als een noodtent werkt. Binnen een paar minuten is de lucht in de vindsäck door onze lichaamswarmte opgewarmd en ook de wind blijft buiten de tent.

Vindsäck in Reinheimen

Als we verder wandelen langs een half bevroren rivier blijkt de helling te steil en ijzig voor onze sneeuwschoenen. Wat als er iemand uitglijdt en in het water terecht komt? We zoeken een andere route, die een uitdaging blijkt te zijn; een kort, maar steil stukje dat met de sneeuwschoenen aan niet te doen is. De schoenen gaan uit en de eerste mensen uit de groep mogen een trappetje aanstampen. Dit klinkt simpel, maar is ongelooflijk zwaar. Het lijkt nog het meest op omhoog wandelen in een stijl duin met los zand. En dat met een rugtas op onze rug en in winterse omstandigheden…

Reinheimen

Eenmaal boven wandelen we de laatste kilometers, alweer met prachtige vergezichten, naar de weg waar taxi Hans ons komt ophalen en ons naar Pollfoss Gjestehus brengt. Daar wachten hotelkamers met douche, biertjes en frisdrank, diner én ontbijt met brunost en vers brood (en zonder havermout), yeah!

You Might Also Like

 • erna van garderen 8 maart 2016 at 22:31

  Heb je dit nu pas geschreven of ben je weer op weg. Wat een mooie plaatjes. Is of was echt genieten. Zo’n tent is toch ook wel handig. Ook in de zomer???
  Knuf

 • Claire 9 maart 2016 at 08:09

  Ik ben weer terug in Nederland, maar dit bericht stond nog klaar 🙂

  De Vindsäck is bij zomerse huttentochten soms ook slim om mee te nemen. In de UK/ Schotland is het ook een veel gebruikt item; daar noemen ze het bothy of shelter.

 • Nicolette 11 maart 2016 at 11:22

  Prachtige foto’s zus!

  • Claire 11 maart 2016 at 11:50

   Dank je wel zusje!