PPT - Kustpad Montenegro

PPT: Sut Tvrdoc – Lovački Dom

23 mei 2017
PPT

Aantal kilometer: 18 (+ 650m. stijgen en 600m. dalen)

De heftige regenbui + nog heftigere wind heeft de hele nacht geduurd. Omdat ik de hele nacht in een wolk heb gelegen zijn al mijn spullen vochtig.

De lucht heeft patches of blue als ik ’s ochtends vroeg vertrek. Na een wandeling van een paar kilometer over een asfaltweg leidt de trail het volgende, verlaten dal in. Ook hier weinig wandelaars en dus veel begroeiing. De planten zijn nat van de nachtelijke regenbui, wat zorgt voor een verfrissende en langdurige douche.

PPT trail

Ik ben blij dat ik gisteren niet verder ben gewandeld; de eerste fatsoenlijke bivakplek zie ik meer dan twee uur lopen later.

Dierendag

Rond 11.30 uur breekt de zon even door. Bij een cistern pak ik snel mijn tas uit en leg alle spullen, inclusief de kleding die ik draag, te drogen. Binnen no-time kruipen er overal mieren. Ik negeer ze, want er zijn alweer donkere wolken te zien en ik heb geen tijd om te verhuizen. Ondertussen hengel ik water uit de cistern, cisterns zijn hier de hangout voor kikkers. Goed, liever tien levende kikkers dan één dode slang.

Cistern PPT

Als de eerste regendruppels vallen pak ik mijn droge (yeah!) spullen in. Er zit niets anders op dan verder lopen.

Als ik over een door gras en brandnetels overwoekerd paadje loop, glij ik uit over een verstopte steen. Hoppa. ‘Een duik in en een brandnetelveld’ – dát kan ik van mijn to-do-lijstje afstrepen. Ik heb mijn nieuwe, vrolijk gekleurde regenjas aan en mijn benen zijn gisteren tijdens het doorsteken al gehavend, de schade valt mee.

Later klaart het weer op en het pad wordt beter begaanbaar. GPS geeft een skloniste aan en jawel: op de aangegeven plek staat een schuilhut. De deur zit niet op slot. Ik ga op onderzoek uit, want in dit soort hutten liggen de meeste interessante items en wie weet ligt er een aansteker? Of lucifers?

Skloniste PPT

Helaas. In de kast niets behalve een paar blikken lauw bier en wat flessen (fris?)drank – ik had ook niets anders verwacht, we zijn tenslotte op de Balkan. Oh, en een door Puh‘ aangevreten plastic zak met halfvergane en on-identificeerbare inhoud. Ik vervolg mijn tocht. Dit keer zijn er geweldige uitzichten op de kust, terwijl de zon zich weer even laat zien.

Kustpad Montenegro

Als ik, om een foto te maken, een mini-top op wil lopen kruipt er een dikke slang weg. ‘Ieeeeee’. De foto laat ik voor wat het is.

Niet veel later loopt een wilde kat mij tegemoet. Wow! Hij is nog jong en ik denk dat hij mij niet heeft gehoord door de harde wind. Als ik mijn fotocamera pak, hoort hij mij en rent weg.

Dan loop ik door naar Lovački Dom, een gesloten (jagers)hut. Het is nog vroeg en ik wil eigenlijk nog een paar kilometer verder lopen, maar het begint nu écht hard te waaien. De Dom ligt enigszins beschut en er liggen allemaal houtblokken en stenen waarmee ik Tarptent stevig vastzet.

Ik kruip vroeg in bed. Met een bak koud, geweekt eten. Dit keer is het roerbakrisotto met pittige pindasaus, nasigroenten, sojabrokken en noten. Ook nu is het prima te eten.

Ondertussen gaat het écht, écht hard waaien en wordt er een haring losgetrokken door een windvlaag. Tarptent stort in en ik zet grof geschut in: ik heb geen zin om vannacht nog een keer op te moeten staan. Even later zitten de vier haringen verankerd in grond, met daar bovenop een extra, extra zware stapel stenen en houtblokken.

Voor de zekerheid hou ik mijn hoofdlamp op tijdens het slapen. Het begint nu namelijk écht, écht, écht hard te waaien.

Dit blog is geschreven op een slimme telefoon tijdens het hiken van het Kustpad; er kunnen daarom fouten in staan.

Meer weten?
Lees dit blog met alle praktische informatie (inclusief GPS-tracks en waypoints) over het wandelen van de PPT.

Heb je iets aan deze informatie? Lees je mij blog met plezier?
Trakteer mij op een kop koffie – wandelen en bloggen maakt dorstig!

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

PPT Coastal Transversale Sut Tvrdoc-Lovacki Dom   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

PPT Coastal Transversale Sut Tvrdoc-Lovacki Dom

You Might Also Like

 • Tony 23 mei 2017 at 16:09

  Goed bezig maar toch maar even kijken of je ergens een aansteker kunt bemachtigen. Iedereen rookt toch in de Balkan?

  • Claire 23 mei 2017 at 17:35

   Dat klopt, roken mag hier ook gewoon nog binnen op openbare plekken en op verpakking geen nare foto’s… ware het niet dat ik 0 mensen ben tegengekomen.

 • Erna 23 mei 2017 at 16:20

  Helpt dat?? Je hoofdlamp oplaten? 🤣🤣.
  Wel mooie uitzichten weer. Hier veranderd het uitzicht nog niet echt.

  • Claire 23 mei 2017 at 17:33

   Tarptent is blijven staan. Dus: ‘ja’. Dikke knuf voor je xx

 • Menno 24 mei 2017 at 17:50

  Hai Zus, omaatje is weer heel blij met al je mooie verhaaltjes en foto´s. Ik heb 3 dagen gewerkt en ben er nu 2 vrij!

  • Claire 24 mei 2017 at 19:14

   En? Kon je het nog, werken? Geef oma maar een dikke knuffel xx

 • Peter 26 mei 2017 at 11:44

  Hee claire weer op pad elke keer weer leuk je verslagen te lezen

  • Claire 27 mei 2017 at 07:55

   Ha Peter, dank je wel hoor, het is nóg leuker om ze te beleven 😉