PPT - Kustpad Montenegro

PPT: Sveti Andrija fort- Pl. Dom Orjen

3 juni 2017
PPT Dom Orjen

Aantal kilometer: 31,9 (+ 1540m. stijgen en 650m. dalen)

Als ik rond 8.30 uur bij het kafana aankom zitten de eerste 10 kilometer er al op. Kafana Grkavac, even offtrail en liggend aan een snelweg, blijkt open. Yeah! Er is Turkish coffee. Yeah! Er is een hot sandwich. Oh… Yeah!

PPT Sveti Andrija

Even na de koffiepauze kom ik twee Duitse wandelaars tegen die een klein deel van de PPT wandelen. ‘We konden er zo weinig informatie over vinden, dat we alleen dit deel doen. Hoe dat jij dat met water?’ vragen ze. Ik vertel over alle informatie over cisterns die ik op oude landkaarten en met behulp van Google Earth en blogs van andere wandelaars heb verzameld. ‘Er zijn er zelfs veel meer dan ik had verwacht!’. Ze vertellen dat ze 2.5 liter water meesjouwen (oemph) en vragen hoeveel ik meestal meeneem. Ik laat ze mijn halflege 0.75 liter fles zien. Ze zijn onderweg naar het café. ‘Is het open?’ ‘Oh ja, en bestel vooral een hot sandwich’. Ik geef ze mij gegevens en vertel dat ik van plan ben alle tracks + waypoints met waterbronnen op mijn blog te posten.

PPT Orjen

Om het Oostenrijks-Hongaarse Rijk te verdedigen is er destijds een soort bergsnelweg aangelegd, die verschillende forten met elkaar verbindt. Het zijn indrukwekkende bouwwerken met geweldige uitzichten. Hier en daar ontbreekt er een stuk door instorting of van de bergen afgebrokkelde stukken rots.

Als ik een paar uur later bij twee mogelijke cisterns aankom blijkt de eerste leeg. De tweede kan ik niet vinden. ‘Ai’. Mijn water is op en ik heb dorst. Ik heb verderop huizen gezien, ergens moet er water zijn.

KT3 Kom PPT

Het bulkt hier van de Oostenrijks-Hongaarse historie. Er zijn zelfs informatieborden voor toeristen geplaatst. Eén daarvan verwijst naar ‘ruins barracks’ en ‘water caching system’.

Water caching system? Dat klinkt als… een cistern!

Als het water caching system van dezelfde kwaliteit is als de bergsnelweg, dan verwacht ik er veel van. Een paar minuten lopen verderop zijn veel, heel veel ruïnes. Én het grootste cistern ooit. Gevuld met water. Heel veel water. Een zwembad vol water!

Water caching system PPT

Terwijl ik lunch filter ik water en drink ik zoveel ik kan en verantwoord is, kamelen – heet dat. Dat heb ik van de Amerikanen geleerd. Hydrateren bij een bron; dat scheelt water meesjouwen. Minder water meesjouwen maakt het wandelen gemakkelijker en sneller, waardoor ik minder dorst heb en dus minder water mee hoef te nemen: win/win-situatie.

Smaragdhagedis PPT

De volgende kilometers gaan over een eindeloze bergweg, eindeloos slingerend omhoog naar berghut Orjen op 1600 meter. Gelukkig deels door de schaduw van een bos. Gelukkig met mooie uitzichten.

Ik tik de 32 kilometer nét niet aan als ik bij Orjen aankom. Hoewel het zaterdag is, de dag om mensen bij een berghut aan te treffen, is hier niemand. Gelukkig is de wind er om mij gezelschap te houden.

Orjen Sedlo

Op de minst winderige plek zet ik Tarptent op, de haringen worden voorzien van een flinke stapel stenen – vannacht zal het een wind-galore worden. In een open hok naast de hut kook ik eten. Deze plek maakt íedere maaltijd een sterren-maaltijd. 🙂

Orjen Sadlo PPT

Dit blog is geschreven op een slimme telefoon tijdens het hiken van het Kustpad. Er kunnen daarom fouten in staan.

Meer weten?
Lees dit blog met alle praktische informatie (inclusief GPS-tracks en waypoints) over het wandelen van de PPT.

Heb je iets aan deze informatie? Lees je mij blog met plezier?
Trakteer mij op een kop koffie – wandelen en bloggen maakt dorstig!

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

PPT Coastal Transversale Sveti Andrija fort - Pl. Dom Orjen   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

PPT Coastal Transversale Sveti Andrija fort – Pl. Dom Orjen

You Might Also Like

  • Erna 3 juni 2017 at 10:27

    Echt weer genieten. Van jouw bericht, van je mooie foto’s. Montenegro is mooi.
    😘😘😊

    • Claire 5 juni 2017 at 10:28

      Dank je wel hoor. En inderdaad: een aanrader 🙂