PPT - Kustpad Montenegro

PPT: Velji Zalazi – Sveti Andrija fort

1 juni 2017
PPT Orjen Lovcen Ruijma

Aantal kilometer: 17 (+ 1130m. stijgen en 1200m. dalen

Volgens de wegwijzers is het punt dat ik vandaag in ieder geval wil bereiken. Zo’n 17 kilometer en 8.5 uur lopen verderop. ‘Oei’. Dat beloofd een ‘uitdaging’, want om zolang over zo weinig kilometers te doen, dát moet een reden hebben.

Toen ik om 5.30 uur wakker werd en de lucht er redelijk OK uitzag ben ik meteen opgestaan. De regen is ergens vannacht gestopt, de wind is gebleven en heeft Tarptent droog geblazen. Fijn!

De uitdaging begint met het verlaten van Velji Zalazi. Muren van huizen zijn ingestort op het pad en de delen van het pad die begaanbaar zijn worden overwoekerd door royale hoeveelheden stekelig onkruid, hoge struiken en bomen in wording.  Het is duidelijk: hier komen weinig wandelaars.

Ruines Velji Zalazi

Na Luk, een pas, is er een afdaling over losliggende brokken steen, mét geweldige uitzichten en -uiteraard- niet in de beste staat. Rondom het volgende bijna-verlaten dorp, Mali Zalazi, wacht een herhaling van vanochtend: een overwoekerd pad.

PPT Ruins

Een overwoekerd, weinig belopen en niet onderhouden pad blijkt het thema van dag. De uitzichten maken veel goed. Net als een paar ‘interessante’ stukken, dwars over een zadel met direct eronder diepe afgronden gecombineerd met stevige windvlagen en donkere wolken. Gelukkig blijft het droog. Gelukkig zijWandelen Kotor PPTn wandelingen boven diepe afgronden niet mijn favoriete onderdeel van dit soort tochten.

Ik pauzeer bij een cistern en droog mijn vochtige kleding en spullen in zon en wind.

Cistner PPT

Een dal of wat verder en een paar uur later schijnt de zon weer rijkelijk. Het pad is beter begaanbaar en ik kom wat herders met geiten tegen. Helaas geen gezellige praatjes want de mannen spreken geen buitenlands. Een high five begrijpt gelukkig iedereen.

Omdat de zon weer rijkelijk schijnt zijn de slangen uit hun holen gekropen en laten mij, zoals altijd, enorm schrikken als ze wegkruipen, ‘Ahhhh!’, wegschieten, ‘Whah!’ of wegschuiven – ‘Ieeee’.

Slang PPT Montenegro

Een oude bergsnelweg, aangelegd voor het Oostenrijks-Hongaarse leger brengt mij naar het eindpunt van vandaag: de ruïnes van fort Sveti Andrija. Ik ben gesloopt, zet mijn tent op en val vroeg in slaap onder het vertrouwde geluid van klapperend Tarpdoek en windvlagen.

Sveti Andrija PPT

Dit blog is geschreven op een slimme telefoon tijdens het hiken van het Kustpad. Er kunnen fouten in staan.

Lente Kotor Wandelen

Meer weten?
Lees dit blog met alle praktische informatie (inclusief GPS-tracks en waypoints) over het wandelen van de PPT.

Heb je iets aan deze informatie? Lees je mij blog met plezier?
Trakteer mij op een kop koffie – wandelen en bloggen maakt dorstig!

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

PPT Coastal Transversale Velji Zalazi – Sveti Andrija fort   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

PPT Coastal Transversale Velji Zalazi – Sveti Andrija fort

You Might Also Like

 • Erna 1 juni 2017 at 19:09

  Wat een prachtige foto’s. En nee, ik ben ook niet van die diepe uitzichten. Word ik helemaal duizelig van en wil springen. 😲 Maar op de foto zijn ze prachtig. Gelukkig dat het weer opgeknapt is. Loopt toch een heel stuk fijner. 😚

  • Claire 2 juni 2017 at 05:13

   Ja, de zon maakt alles leuker hé?

 • Cor Speelman 2 juni 2017 at 05:37

  Hoi Claire,
  ziet er allemaal prachtig uit, zelf de slangen. En inderdaad de zon doet wonderen, nu nog een herder vinden die het hek achter zijn kont dicht doet en de wind wordt ook minder.

  Geniet met Tineke van je verhalen.
  Groetjes,
  Cor en uiteraard Tineke