Canada, Canadian Rockies

Pretpark Banff

20 september 2015
Banff

Greyhound brengt mij in 13 uur van Vancouver naar Banff, middenin de Canadian Rockies. De nachtbus was budget-technisch interessant, maar slaap-technisch een ramp. Het duurt nog uren voordat ik in het hostel kan inchecken en na een uitgebreid ontbijt ga ik naar het bezoekerscentrum. Omdat het nog rustig is hebben de mensen daar alle tijd om mijn vragen te beantwoorden en suggesties voor tochten te geven. Het is midden september; er kan er ieder moment sneeuw vallen en omdat ik alleen wandel wil ik een of twee kortere kampeertochten (drie dagen met twee overnachtingen) maken. Tussendoor kan ik dan in een hostel overnachten, mijn spullen eventueel drogen, inkopen doen, van dat soort dingen…

Omdat dit een Nationaal Park is, is ‘wildkamperen’ niet toegestaan. Ik moet een plan maken en een plek op één van de aangewezen kampeerplaatsen reserveren. Deze hebben overigens, behalve een anti-beren-etenophangsysteem, geen voorzieningen. Het is bedoeld om overbevolking door toeristen tegen te gaan, een manier om inkomsten te generen en te registreren waar hikers zich ongeveer bevinden.

Banff Upper Hot Springs

Met een aantal opties vertrek naar de Banff Upper Hot Springs, waar ik dobberen in heet water afwissel met afkoelen en uitzicht op de bergen. Het moeten reserveren gaat wat tegen mijn outdoorbelevenis-gevoel in én ik wil per paar dagen kijken hoe het weer is. Als de voorspelling te slecht wordt, wil ik er helemaal niet op uittrekken.

Door de prachtige ligging is Banff (en het hele park) een populaire toeristische bestemming

Het is druk en behoorlijk prijzig. Dit zijn de weken dat de bomen verkleuren in herfstgeel en de laatste dagen van het zomerseizoen. De omgeving is vooral ingericht op toeristen die het park met de auto bezoeken en vanaf een trailhead een dagtocht(je) maken en hun tijd vooral vullen met shoppen op de luxueuze Banff Avenue. Er gaan wel een paar shuttlebussen, maar oei wat zijn ze prijzig en ze gaan helemaal niet naar de plekken waar ik naar toe wil.

Sulphur Mountain

De volgende dag wandel ik Sulphur Mountain op, een tocht van 6km enkele reis aan de rand van Banff. Er staat vier uur voor de roundtrip; ik loop in iets meer dan een uur omhoog. Er zijn mooie uitzichten over de omgeving, maar het is er enorm druk. Dit komt omdat er een gondola omhoog gaat; een populaire attractie onder dagjesmensen die geen zin hebben om omhoog te wandelen. Eenmaal boven is er een veilige route van houten vlonders gemaakt die de luie toerist over de bergtop naar een uitzichtpunt brengt. Als een brutale en verwende eekhoorn binnen een paar seconden met zijn neus IN mijn lunch zit en ik ‘m met mijn handen weg kan duwen klikken er allerlei fotocamera’s. Het maakt geen indruk op de eekhoorn.

Had ik al verteld dat zijn neef op Vancouver Island enorme gaten in mijn t-shirt heeft gegeten toen ik deze ’s nachts was vergeten in mijn tent te leggen?

Anyways; dit alles voelt als een scene uit Pretpark Nederland van Michiel van Erp. Mocht je deze briljante documentaire nog niet gezien hebben, dan moet je dat zeker doen.

De gondola naar beneden is gratis en omdat ik het niet zo op die dingen heb, besluit ik dat ik ermee naar beneden moet. ‘Have fun’… Jaja… De Canadezen met wie ik het wagentje deel moeten hard lachen om mijn verhaal.

Later kom ik er tijdens een Google-sessie achter dat de weekenden hier erg populair zijn. Wil ik ergens, binnen en betaalbaar overnachten dan moet ik nu reserveringen maken. Dat doe ik dan maar snel; ik heb een programma van tien dagen met daarin twee korte kampeertochten samengesteld… Nu maar hopen dat de sneeuw op zich laat wachten…

Norquay Mountain

Voordat ik Banff verlaat maak ik dagtocht in de buurt van Norquay Mountain. Hier gaat een paar keer per dag een gratis shuttlebus naartoe en er is een 13km lange wandelroute naar Cascade Amphitheatre en weer terug. Het weer is wisselvallig, maar tussen de wolken door wacht een beloning in de vorm van een prachtig uitzicht!

You Might Also Like

 • erna van garderen 20 september 2015 at 15:07

  Is toch echt iets anders dan hetgeen je gedaan hebt. Hoop wel dat je het naar de zin blijf houden en dat al die toeristen het niet bederven.
  knuf

  • Claire 22 september 2015 at 22:57

   De Rockies zijn echt ontzettend mooi… Alleen al om met de auto of camper doorheen te toeren en dagwandelingen te maken. Ik snap alle toeristen wel en natuurlijk de industrie die het met zich meebrengt. Het is alleen zoooo anders dan wat ik verwacht/gewend was. Ik denk dat ik een beetje verwend ben geraakt 😉

 • emma leenen 21 september 2015 at 19:45

  Kan mij voorstellen dat het niet lekker slaapt in de bus moet je nog wachten
  voor een plaats te reserveren sta je daar met een duf hoofdje.
  En zo zwaar gevoel van je lichaam van slaap te kort.
  Maar daarna heb je lekker gedobberd geniet van het mooie weer
  het zal toch anders zijn als de sneeuwvlokken gaan komen.
  Ik zal duimen voor je dat ze weg blijven.
  Wat een rakkers die eekhoorns als die de kans zien gaat je voorraadje eten er nog aan.
  Enne die foto het lijkt net niet echt wat je ziet wauw dat is een
  natuur verschijnsel mooi hoor.
  De berrrrrrrrrrrrrren die harige grote beesten hebben die al voedsel
  verzameld voordat de sneeuw vlokjes gaan komen.
  Geniet nog van laatste 26 dagen.
  Knuffel van Emma💙💚💟

  • Claire 22 september 2015 at 22:59

   Ha Em; de nachtbus was geen succes. Ik neem dan ook trein naar Vancouver terug. Het kost wat meer, maar het is veel relaxter 😊
   De beren zijn nog druk bezig met zich voleten voor de winter; bessen en paddenstoelen momenteel. Behalve poep geen spoor van bruin en z’n vrindjes. X Claar