Noorwegen, Reinheimen

Reisbegeleiders hebben juist gehandeld

27 februari 2016
Wintermarkering Reinheimen

Door: Spring Reizen

Afgelopen vrijdag heeft de Noorse reddingsdienst een groep van Spring Reizen ontzet uit het natuurpark Reinheimen. Vrijdag om 8:00 uur ontving de Noorse reddingsdienst een noodsignaal van de groep met behulp van een zogenaamde SPOT. Een dergelijk signaal geeft alleen aan dat er hulp nodig is, maar niet de reden.
Door de slechte weersomstandigheden lukte het de hulpdiensten pas na 15:30 uur om de groep te bereiken. De groep was ongedeerd. De groep is uit het gebied geëvacueerd en was vlak voor 18:00 uur weer in de bewoonde wereld.

Het noodsignaal was verstuurd door een groep van Spring Reizen (onderdeel van Nivon Natuurvrienden) die een trektocht op sneeuwschoenen maakte door Reinheimen, een Natuurpark in zuidelijk Noorwegen. De groep bestond uit 11 deelnemers en 2 begeleiders, allen tussen de 25 en 40 jaar oud.

Op donderdag verslechterde het weer, waardoor de groep besloot haar dagtocht af te breken en te overnachten in een schuilhut. De volgende dag bleek de weersituatie nog niet verbeterd. Er was in zeer korte tijd zeer veel sneeuw gevallen. Het was daarom voor de groep niet meer veilig om verder te trekken of om terug te keren. Om te voorkomen dat de groep in gevaar zou komen, hebben de reisbegeleiders besloten om hulp in te roepen. De leider van het Rode Kruis in Skjak erkent dat de reisbegeleiders juist hebben gehandeld.

We zijn erg blij dat de groep ongedeerd is en dat ongelukken zijn voorkomen. Later dit weekend zal de groep in Nederland arriveren. De groep vraagt om hun privacy en die van hun naasten te respecteren.

You Might Also Like

  • erna van garderen 28 februari 2016 at 00:29

    Toppertje. (S)