Bulgarije, Rila

Rila: Dobŭr den

21 september 2018

‘Dobŭr den!’ Na een toer met metro, trein, bus, vliegtuig, taxi, hostelovernachting, metro, bus, bus en taxi loop ik Rila National Park in.

Het is vandaag weekend en in de buurt van Kostenets vodapod (waterval) is het gezellig druk.

GPS en Locus staan vol waypoints en tracks. Spot heb ik ingeruild voor een Inreach Mini; nu kan ik via de satelliet SMS- berichten versturen en ontvangen. De kei, m’n trouwe rugtas, is met pensioen en is vervangen door een best-wel-luxe-tas.

Mini tjirpt gezellig in mijn oor; het eerste bericht is verstuurd.

Om alles uit twee weken Bulgarije en Griekenland te halen heb ik een beretocht uitgezet. De eerste etappe tot het Rila klooster heb ik geschat op vijf dagen lopen. Een paar jaar geleden heb ik in dit gebied ook al een wandeltocht gemaakt. In mijn herinnering waren er toen bijna geen andere wandelaars, ging het weer met blauwe luchten tot mistige en regenachtige dagen alle kanten op en waren de hutten een soort ‘spookhuizen’ – leeg en vervallen. En, het meest belangrijke: Rila is een supermooi en uitdagend wandelgebied!

Inlopen: omhoog met een zware rugtas

Een inlooptocht, bergop door het bos, is niet bijzonder interessant. Ik heb het warm met een goedgevulde rugtas vol kampeerspullen (dit keer voor mij geen spookhutten!) en eten terwijl ik veel hoogtemeters maak.

Leva Reka

Als ik, aan het eind van de dag, aankom bij mijn beoogde bivakplek in de buurt van schuilhut Leva Reka is er een kleine teleurstelling: de bivakplek is totaal ongeschikt. In de schuilhut slaap ik liever niet, de hut is in een best aardige staat, maar het ligt er vol met muizenkeutels.

Wat er op Google Earth vlak uitzag is dat niet. Wat er op Google Earth groen uitzag blijken bergdennen te zijn – geen materiaal om op te kamperen (of om mee te worstelen).

Terwijl de zon onder gaat loop ik verder. Een kilometer verderop is een zadel is een vlakke plek. Het waait er. Er is geen water. Ik zal het ermee moeten doen.

De volgende ochtend: terugkijken op de winderige bivakplek.

De route: van Villi Kostenets naar Leva Reka

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Rila dag 1: Kostenets Waterfall - Pomochena Polâna   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

Rila dag 1: Kostenets Waterfall – Pomochena Polâna

Heb je iets aan deze informatie? Lees je mijn blog met plezier?

Wandelen en bloggen maakt dorstig!

Dit blog is geschreven op een slimme telefoon tijdens een bergtocht: er kunnen fouten in staan. De internetverbinding is op goed geluk.

You Might Also Like

 • roosl 21 september 2018 at 14:56

  Leuk Claire, weer op avontuur! Zet ‘m op en veel plezier!

  • Claire 21 september 2018 at 16:50

   Gaat lukken Roos!

 • Jeroen 21 september 2018 at 15:01

  Heerlijk! De eerste blog van een nieuwe tocht en de eerste uitdagingen duiken al op. Dat wordt nog wat. Ik zit veilig achter de laptop. Ik wens je een mooie en veilige tocht! 🙂

  • Claire 21 september 2018 at 16:49

   Het lijkt wel of ik het erom die, hè?! Leuk dat je veilig meeleest.

 • Erna van Garderen 21 september 2018 at 15:34

  Dobur den, goeden dag. Fijn weer je blog te lezen.

 • Hans Van Mulders 21 september 2018 at 15:49

  Veel geluk met je nieuwe tocht!

  • Claire 21 september 2018 at 16:50

   Dank je wel 🙂

 • Biking Banker 21 september 2018 at 21:49

  Hoi Claire, vanaf de GR11, inmiddels bijna in Andorra, wens ik je een hele mooie tocht toe. Spt = prima! 😉

  • Claire 26 september 2018 at 07:36

   Oh, dat gaat de goede kant op! Geniet er nog even van!!!

 • Menno 27 september 2018 at 03:29

  Veel plezier en geluk zusje.

  • Claire 28 september 2018 at 16:51

   Gaat lukken! En anders gaat de tocht gewoon en beetje anders. Ook leuk 😀

 • Emma 28 september 2018 at 16:08

  Goedendag Clara Dobur den ziet er weer mooi uit geniet ervan.🙋

  • Claire 29 september 2018 at 08:38

   Ja, mooi is het zeker!