Bulgarije, Rila

Rila: Ostrez, iets met kabels en diepe afgronden

22 september 2018

Met een klapperend Tarptent-doek heb ik vannacht niet veel geslapen. Het zadel bleek niet de meest gelukkige bivakplek te zijn; de hele nacht waren er heftige windstoten uit alle richtingen en het was best fris in de luchtige Tarptent. 

Gelukkig is de lucht strakblauw als ik opsta. Eerst ga ik op zoek naar water, want dat is er niet op deze plek en ik heb dorst. Na een ontbijt en opfrisbeurt bij een beek wacht de klim naar de eerste top: Belmeken.

Het pad is een tijd geleden gestopt, maar soms is er vervaagde geel/witte markering te zien. Nee, deze route wordt niet vaak belopen. Oriënteren is niet lastig: de top ligt -ehm- op de top.

Na een korte stop op de winderige Belmeken (2626m.) gaat de route aan de andere kant van de berg omlaag. Hier zijn er een handvol zondagswandelaars en in de verte zie ik zelfs een groep wandelaars.

De volgende top is Ostrez, met 2643m. íets hoger dan Belmeken.

…maar voordat ik Ostrez bereik, wacht er een Oost-Europese finale. Het pad gaat recht omhoog, langs de afgrond staan stalen palen waartussen al-dan-niet een kabel is gespannen.

‘Dit vind ik hartstikke leuk’, denk ik zonder veel overtuiging en hop zonder teveel nadenken en rondkijken klim ik omhoog. ‘Whaaaaa, waar ben ik mee bezig?’ is wat ik eigenlijk denk.

Op de top ontmoet ik twee groepjes wandelaars, jongens uit Bulgarije en Israël. En later zelfs nog een groepje Bulgaren. En een herder met hond, koe en paard: het is druk!

De rest van de tocht gaat door een glooiend landschap zonder al grote uitdagingen. Hoewel: een van Israëlische jongens heeft ontdekt dat de vee-afrastering écht onder stroom staat. Wel lief dat hij mij daarvoor kwam waarschuwen.

In de middag begin ik moe te worden en besluit ik op een tactische plek te bivakkeren. Deze ligt iets meer beschut en iets lager. Vandaag even geen beretocht maar wat eten, lezen en slapen. Het lijkt wel vakantie!

De route: via Belmeken en Ostrez

List   

Information
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

Rila dag 2: Belmeken en Ostrez   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Distance (km) Elevation (m)
No data elevation
Name: No data
Distance: No data
Minimum elevation: No data
Maximum elevation: No data
Elevation gain: No data
Elevation loss: No data
Duration: No data

Description

Rila: Belmeken en Ostrez

Heb je iets aan deze informatie? Lees je mijn blog met plezier?
Wandelen en bloggen maakt dorstig!

Dit blog is geschreven op een slimme telefoon tijdens een bergtocht: er kunnen fouten in staan. De internetverbinding is op goed geluk en de route op de kaart is bij benadering 

You Might Also Like

  • Erna van Garderen 22 september 2018 at 16:12

    Spannend weer. Op de foto te zien warmer dan dat het hier in het Sauerland is. Sinds vanmiddag koud. Brrr. Maar nog steeds aardig weer. Geniet jij maar van je korte mouwen (en broek?)

    • Claire 26 september 2018 at 07:36

      Overdag is het hier 5-sterrenweer, ’s nachts iets minder – maar dat komt door mijn materiaal. Leuk, weer herfst in Duitsland.